Akutny problem v akvariu



Akvarijné ryby - choroby, liečba

Akutny problem v akvariu

Odoslaťod MaceKx » 14 Nov 2017 19:09 pm

Ahojte, vratil som sa asi po mesiaci domov a skoro som spadol z noh ked som videl akvarium. Neslo ani o to ako bolo zarastene ale o stav ryb.

Neviem co sa mi dostalo do vody ale je to hrozne tie ryby musia strasne trpiet.

1. pancernicek kovovy na dne komplet zozrane plutvy okrem prsnych, v akvariu nieje nic co by mu to mohlo spravit mal na sebe biely povlak, usudzujem ze plesen ale bakterie ?

2. skalar prezrane otvory na plutvach (dierky) okolie biele, biele vykali nie prilis dlhe, neprima potravu

3. rajovec dlhoplutvy "zozrane" oko, este ho ma ale je mliecno biele a na boku rana, tiez biele vykali dnes dokonca ako keby krvave

4. danio pruhovane okoly brucha pod šupinami asi zapalane proste cervene, neustale sa optiera o predmety, celkovo zjezene supiny

Mam dojem ze tie ryby nieco zerie a je napadnuta cela osadka. Neco vyditelne nieco sa mozno este prejavy.

Pred odchodom som klasicky ako vzdy menil vodu 1/3.

Krmim suchym krmivom.

Nieco o nadrzi 180l, filter TetraTec EX1200. Voda menena 1-2 tyzdne 1/3. Posledny pol rok neboli pridavane ziadne ryby.

Osadka asi 11 neonka cierna, 2 neonky cervene, 5 pancernickov, 4 ancistrusi a postihnute ryby ktore som spominal vyssie. Povodne hejno asi 8 danii, 15 neoniek cervenych plavaju dve.

Dakujem za pomoc radu ako som prisiel vymenil som 1/2 vody.

Stav k 31.7.2017.



Aktual.

DSC_4045.JPG
Naposledy upravil MaceKx dňa 14 Nov 2017 19:21 pm, celkovo upravené 1 krát.
MaceKx
 
Príspevky: 487
Obrázky: 25
Založený: 19 Dec 2010 16:09 pm
Bydlisko: Skalica

Reklama

Re: Akutny problem v akvariu

Odoslaťod kubko82 » 14 Nov 2017 19:16 pm

Môže to byť bakteriálny rozpad plutiev a/alebo vodnatielka.Pozri bližšie tieto ochorenia.Aj tu nájdeš.
Obrázok používateľa
kubko82
 
Príspevky: 193
Obrázky: 55
Založený: 01 Máj 2009 12:47 pm
Bydlisko: Prievidza

Re: Akutny problem v akvariu

Odoslaťod Hora » 14 Nov 2017 21:36 pm

Macek,skús pohľadať,lebo je tam viac príznakov.
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
z čoho to prepuklo asi nezistíš,ale ani by som sa nesnažil niečo liečiť,je to škoda :( lebo si sa staral.
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Akutny problem v akvariu

Odoslaťod newsted » 14 Nov 2017 23:33 pm

Ako vo vacsine pripadov, hladaj chybu v cloveku, ktory sa ti o akva staral. Najcastejsia pricina prekrmovanie, zvysenie odpadovych latok + dlha doba bez vymeny vody.
Obrázok používateľa
newsted
 
Príspevky: 385
Založený: 04 Máj 2008 18:22 pm
Bydlisko: Irsko

Re: Akutny problem v akvariu

Odoslaťod matus.galan » 15 Nov 2017 00:43 am

Tiez si myslim,ze hodnoty vody neboli ok kedze pancierniky velmi rychlo reaguju na dlhsiu zhorsenu kvalitu vody, mam to doskusane pri pandach este v starom akva a hlavne v lete. Myslim,ze teraz ti ostava len humanne zlikvidovat co je na tom fakt zle lebo liecenie tu asi nepomoze a ako chalani pisali..skor problem bude v osobe co sa o akva starala.

Dufam,ze sa to da do poriadku.


Odoslané z môjho iPad cez Tapatalk
Obrázok používateľa
matus.galan
 
Príspevky: 2421
Obrázky: 0
Založený: 02 Feb 2015 19:59 pm
Bydlisko: KE

Re: Akutny problem v akvariu

Odoslaťod MaceKx » 15 Nov 2017 06:59 am

Myslite ale ze sa to za mesiac mohlo takto zhorsit ? Ved filter tam je povedal by som nadimenzovany. Co sa tyka krmenia maly pokyny a vedeli mnozstvo samozrejme ruku do ohna za nich nedam.

Kazdopadne najviac postihnute kusy utratim nejako humane. Ale co s rybami ktore vyzeraju OK ? Obavam sa ze moze nieco prepuknut aj u nich.

Nieje nejake sirokospektralne liecivo ktore si poradi s bakteriami, plesnami a parazitmi ?
MaceKx
 
Príspevky: 487
Obrázky: 25
Založený: 19 Dec 2010 16:09 pm
Bydlisko: Skalica

Re: Akutny problem v akvariu

Odoslaťod Hora » 15 Nov 2017 12:05 pm

MaceKx napísal:Kazdopadne najviac postihnute kusy utratim nejako humane. Ale co s rybami ktore vyzeraju OK ? Obavam sa ze moze nieco prepuknut aj u nich.

Nieje nejake sirokospektralne liecivo ktore si poradi s bakteriami, plesnami a parazitmi ?

Vodu niečím testuješ? Ja by som po odstránení chorých rýb neliečil preventívne.
Tie ešte zdravé majú zrejme odolnejšiu imunitu a ak sa u nich neprejavili vonkajšie opisované príznaky,tak teraz pri častejších výmenách sa upraví aj chemizmus vody aj nitrifikácia.
Liečivom,ktoré nemusí byť potrebné si môžeš narobiť viac škody.Nasledujúce dni ich len sleduj ako sa správajú a ich telo.
Ak by sa vyskytlo niečo na zdravých,tak potom budeš už nútený dať liečivo.

Keď si tak dlho z domu,ako často ich krmia?
Možno je lepšie v tvojej neprítomnosti prejsť na mrazenú potravu,kde si dôveryhodný človek len rozpustí blister vo vode a nadávkuje obsah pinzetou alebo u Koretry rovno vyleje.Je to enrgetické krmivo a trebárs Koretra sa časť drží na hladine a časť padá dole.Tak by mali ryby všetkých úrovní niečo.Patentka padne hneď a všetko na dno,Nitenky sú nevhodné pre tvoje druhy,prípadne raz za týždeň nalepiť im tabletu na sklo pre zmenu.O automatickom krmítku si uvažoval? hoci som ho nikdy nepoužíval,ale aj na margo recenzií by som neskúšal,lebo je tam veľká šanca na predávkovanie.
Neznalý človek,ktorému je ľúto,že ryby hladujú a radšej im dopraje by bol takto obmedzený a voda sa nezaťažovala ako pri prekrmovaní.Na zbytkový počet je blister dosť,nemaj obavu o úhyn z vyhladovania,ak doložíš trebárs k neonkam prijateľný počet,tak aj dva.V prípade dlhšej neprítomnosti v budúcnu,že nemáš kontrolu nad stavom v akváriu,je tento spôsob myslím lepší ako sa spoliehať na niekoho s dávkovaním vločiek.
Nechaj mu trochu času,ako sa vyvinie situácia a doplň počty rýb,nech ti neprepukne choroba zo stresu,lebo 2 neonky je malá skupina.Skalár,nepíšeš počet je kľudná ryba a tie Dánia rýchle,žeby to bola vhodná kombinácia....Ďalší dôvod stresu,ktovie aké hodnoty má voda atď.
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Akutny problem v akvariu

Odoslaťod MicPid123 » 15 Nov 2017 22:04 pm

Vsetky priznaky ukazuju na bakterialne choroby rozneho typu. Urcite by som okamzite odstranil chore kusy, je na tebe ci ich chces utratit alebo skusit liecit v osobitnej nadrzi - karantene (osobne by som to nerobil, kedze sa nejedna o nejake extra drahe, nedostupne alebo vzacne ryby). V spolocenskom akva by som zvysil teplotu vody na 28°C, co bakteriam nerobi dobre a vacsinou to pomoze. Ak nechces pridavat liecivo, ako ti radil hora (nepridavat ma svoje opodstatnenie, ale predsa by som to zvazil), zaobstaraj si nieco ako Bactotabs od SERY, ak sa nieco take este vyraba. Je to vlastne krmivo obsahujuce liecivo, cize nenarusis kvalitu vody resp. narusis ju menej ako nejakym liecivom vo forme emulzie. Postupuj podla navodu uvedeneho na obale vyrobku. V pripade, ze zbadas nejaku dalsiu nakazenu rybu, preliecil by som cele akvarium pripravkom zalozenym na baze metylenovej modrej, malachitovej zeleni a formaldehydu - dobre skusenosti mam s MULTI-MEDIKAL. Do akvaria by som dal aj vzduchovaci kamienok a poriadne vzduchoval a zaroven vyradil co2 z prevadzky (ano teraz vsetci do mna, ze to vytlaca co2 z vody, nasledna tvorba rias a uz davno sa to nerobi, lenze pri lieceni chorob som to vzdy pouzival a vzdy uspesne - uspesne som niekolkokrat vyliecil krupicku na neonkach, bakterialny rozpad plutiev u bojovnice a rozne parazity, no samozrejme bolo par uhynov najma pri parazitoch traviaceho systemu u plat, black molly a mecunov). A aby som nezabudol na najucinnejsie liecivo a dezinfekcny prostriedok v jednom - kuchynska sol.
MicPid123
 
Príspevky: 95
Obrázky: 0
Založený: 19 Aug 2013 11:59 am

Re: Akutny problem v akvariu

Odoslaťod Hora » 16 Nov 2017 02:29 am

Pri BRP mu zvyšenie teploty nepomože,to zaberie u krupičky alebo Oodinioze,hoci aj z tej sú tam náznaky,no tie tablety je fajn nápad.
Ak sú choré ryby von a ostatné nevykazujú žiadne príznaky je použitie širokospektrálneho liečiva zatiaľ na pováženie.Ním by ich odolnosť určite narušil a podobne celkový bioproces v akváriu.Ak dodatočne niečo vyskočí,tak potom už áno určite.
Pri zlej kvalite vody boli zvýšené N-látky a to napraví častejšími výmenami 1/3 vody obdeň nateraz.
A Macek,ak podoplňujem počty pred 11ks T.čierna,15ks N.červená,5x corydoras,8x dánia,4x ancitrus,rajovec,x? skaláre je to dosť na kvalitu vody počas mesiaca bez výmeny.
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Akutny problem v akvariu

Odoslaťod newsted » 16 Nov 2017 14:42 pm

Pimafix, Melafix su produkty, ktore som videl velakrat chvalene akvaristami (ak chces sirokospektralne liecivo).
Ak ides mimo domova na dlhsi cas, krmivo nadavkuj do zip sackov. Z automatickych krmitok len tie, ktrore maju vzduchovanie napr eheim automatic feeder.
Najhumanejsia eutanazia ryb je klincekovy olej (navod najdes na nete).
Obrázok používateľa
newsted
 
Príspevky: 385
Založený: 04 Máj 2008 18:22 pm
Bydlisko: Irsko

Re: Akutny problem v akvariu

Odoslaťod MaceKx » 16 Nov 2017 17:09 pm

Dakujem za rady. Co sa krmenia tyka pouzival som mrazene patentky dlho predlho ale akosi sa mi zmensila ich dostupnost a pripadalo mi ze pri "dravcoch" mi sposobovali problemy parazity neviem. Presedlal som na suche a krmia ich stale ty isty aj ked som doma ja ich nekrmim lebo niesom este doma alebo uz doma v case vypnutia osvetlenia na krmenie.

Poriadne som to odkalil, zvysil teplotu na 28°C. Priroda si poradila s postihnutymi jedincami za mna, skalar sa mozno s toho dostane a rajovec snad tiez maju tuhy korienok. Zatial sa teda zdrzim nejakeho lieciva a uvidime po par dnoch, tyzdnoch co sa zlepsi. Dakujem este raz. :pivo:

DSC_4041.JPG
MaceKx
 
Príspevky: 487
Obrázky: 25
Založený: 19 Dec 2010 16:09 pm
Bydlisko: Skalica

Re: Akutny problem v akvariu

Odoslaťod I.P. Pavlov » 16 Nov 2017 21:56 pm

Ja by som to tak zložito nevidel. Použi klasický hypermangán z lekárne. Najlepšie by bol kryštalický, no ten už nieje vidno. Použi tekutý a použi pár kvapiek. Ak uvidíš vodu jemne do ružova, stačí, do budúceho rána bude voda opäť bez farby
Obrázok používateľa
I.P. Pavlov
 
Príspevky: 2661
Obrázky: 9
Založený: 19 Jan 2016 23:39 pm


Naspäť na Akvarijné ryby - choroby

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.