Casper, som rad, ze ten fosfor sa druhym meranim nepotvrdil. Povodny vysledok isiel proti logike, verim, ze tento vysledok je uz spravny, resp. blizsie k realite.
Co sa tyka riasy na fotkach, povedal by som, ze tam mas klasicku rozsievku (diatom, hnedy povlak) a hnedu vlaknitu riasu. Na rozsievku (jednobunkove organizmy podobne mensim, ale zato neprijemnejsim kyanobakteriam) odporucaju ini odbornici pridat viac svetla. Vseobecne sa im dari vo vode s vyssim obsahom kremiku (napr. zo silikonoveho lepu). Takze preto sa najcastejsie objavuju v novych nadrziach a postupne sami odchadzaju (s vymenou vody). Silnejse svetlo by malo len proces urychlit (len musis potom ratat s rizikom zelenej riasy pri zlom pomere inych prvkov vo vode)...
Hneda vlasova riasa bude IMHO klasicky zabak pokryty rozsievkou. To uz bude asi tazsi oriesok. Skus este pogooglit "Brown Hair Algae" / "Hneda vlasova riasa" na nete aj na akva.sk, najdes nejake hinty...
Inac, opat z vlastnej skusenosti, na stiahnutie prebytocnych zivin z vody pri rozbehu a nasmerovanie akva do bio-rovnovahy by som nasadil viac nenarocnych rychlorastucich akva "buriniek" ako vallisneria, ludwigia, hygrophila, bacopa, cabomba,... do pozadia a porozmysal by som nad svetlom, teda ci je dostatocne (CO2 tusim mas?). Neskor sa mozes rozhodnut, ktore z "buriniek" si ponechas a ktore vyhodis/darujes...