Na ziadost zakladatela tejto temy sa podelim s vami o moje skusenosti pri pestovani zatial dost malo v nasich akvariach rozsirenej Utricularie graminifolie. Budem sa snazit drzat bodov, ktore dagoo nacrtol na zaciatku.
Substrat: kedze som pri zakladani akva mal hned od zaciatku takmer jasnu predstavu ake rastliny by som chcel skusit pestovat, rozhodol som sa pre jemny kremicity strk o zrnitosti cca 1mm. Trosku ma odradzala svetla farba, ale kedze som nic lepsie nezohnal, pouzil som ho hlavne pre lahsie zakorenovanie Utricularie, Hemianthusu a Eleocharisu.
Mnozstvo je asi 25l v 76l akva, momentalne vpredu hrubka 8cm, vzadu skoro 20cm.
Zdroj: Utriculariu som kupil v Hornbachu, jednu plastovu nadobku. Bola vo velmi dobrom, sviezom stave. Na korenoch, spodnej casti bol nespecifikovany priesvitny gel, ktory som pred sadenim odstranil premytim.
Sadenie: cely obsah nadobky som pred sadenim rozdelil na male casti, velke zhruba 1x1 cm a zasadil dost plytko, kedze som mal obavy aby spodna cast neodhnila skor ako sa dokaze zakorenit. Ako sa neskor ukazalo, bola to chyba, lebo akonahle sa Utricularia trosku rozrastla, hned vyplavala.
Svetlo: svietim dvoma 15W trubicami Philips Aquarelle a Aquasky na cisty objem cca 50l vody od 9:00 - 21:00.
Vzdialenost trubic od zasadenej Utricularie bola asi 35cm.
Hnojenie: hnojim vylucne len JBL ferropolom + nonstop CO2. Hnojit som zacal po tyzdni od zasadenia, polovicna odporucana davka pri kazdej vymene vody. Momentalne po viac ako 3 mesiacoch odporucanu davku prekracujem dvojnasobne.
Utriculariu som nijak pocas rastu neupravoval, nestrihal, nepresadzal. Pri prednom skle ma momentalne vysku 7cm, takze neviem ci je vhodne hovorit o nej ako o kobercovej rastline
Chystam sa najblizsie urobit pokus a malu cast z nej skusit zastrihavat podobne ako eleocharis. Uvidime v akom stave bude a ci to vobec znesie. Ak niekto toto uz skusal, prosim nech sa vyjadri.
Problemy: mal som len 2 problemy pri pestovani. Prvy bol, ze Utricularia mi pravidelne pri rozrasteni sa vyplavala, ako som uz spominal. Vyriesil som to tak, ze som ju zasadil hlboko do substratu tak, ze trcala len 1/3 a kazde nove vyhonky po stranach vtlacal hlboko do substratu.
Druhym problemom bola vlaknita riasa, ktorou bola UG uplne pretkana. Vycistila sa asi tak do mesiaca pravidelnou vymenou 50% vody 2x do tyzdna. Hnojenie som obmedzil, pridaval asi tak 1/4 odporucanej davky. CO2 bezalo nonstop. Pomohlo aj zabehnutie filtra a krevetky.