Ahojte,
som tu nový a keďže admin mi odporučil nespamovať iné témy a založiť vlastnú, tak idem na to. Neni sa čím chváliť, skôr potrebujem usmerniť, poradiť.
Na začiatok uvediem že sme to spravili ako sa to nemá, unáhlili sa a nechali si "poradiť" v obchode kde chceli na nás očividne iba zarobiť (Super Zoo OC Danubia) - keď som včera pozeral na youtube od nich video ako založiť akvárium, tak už som ich postoj pochopil a ja osobne tam nakúpiť už nepôjdem. Samozrejme nehádžem vinu iba na obchod, ale keď niekde predávam živé zvieratá, malo by mi aspoň trošku záležať aj na nich, nelen na zárobku..
Kúpili sme:
Akvarium set Tetra AquaArt LED 35x25x35 (30l) - pýtal som nejaké menšie akvárium pre deti na pár rybičiek a povedali mi že skladať aqua vyjde veľmi draho, nech kúpim set (je v ňom LED osvetlenie denné/nočné a vnútorný filter Tetra EasyCrystal 250)
K tomu keď som sa pýtal čo ešte potrebujem mi poradili:
Kompresor Tetra APS 50, k tomu kamienok, spätný ventil a hadičku (po porade so skúsenými tu na fóre už je v krabici v skrini)
Dekoráciu podľa výberu: vrak lode 29cm (je do akvária príliš veľký), 2 umelé rastliny (lebo živé rastliny sú náročné na starostlivosť a treba ich hnojiť atď, deťom stačí aj s umelými - čo k tomu dodať) a tapetu dozadu. 2 balenia štrku číslo 4 (jedno mi je ale úplne zbytočné a štrk dúfam nie je moc hrubý kvôli rastlinkám)
Je pravda že ma predavačka upozornila že akva má ísť naprázdno aspoň týždeň, ale že ak chcem rybičky hneď, tak treba dať chémiu (Safe start).
Ďalej teplomer, žrádlo a sieťku nech viem rybky loviť.
Pri pokladni ma chlapi upozornili že mi chýba (Aquasafe) - škoda že ma nesprdli že som somár a mám rybky vrátiť tam kde boli..
Tak sme prišli domov, všetko dali dokopy a rybky pekne plávali. Fotku popravde nemám ale by som sa ju sem hanbil dať keď som videl aké akvárka máte ostatní.
Rybičky: naschvál nepíšem latinské názvy podľa bločku, lebo keď som ich nahadzoval do atlasu na rybičky net, tak mi ukazovalo iné druhy rýb (sfarbením) ako mám ja.
5ks neonka červená
4ks tetra biela
1ks prísavník
V sobotu 4.6.2016 sme aqua spustili. V pondelok som našiel toto fórum, zhrozil sa a začal konať. Navštívil som Zoodom (7.6.) na bajkalskej, kde bola predavačka teda oveľa milšia, ochotnejšia aj vedela poradiť.
Kúpil som 2 balenia starého dna, nejaké krmivo pre prísavníka (rybky povačsinou vločky zožrali skôr ako dopadli na dno), odkalovač a vybrala mi 3 rastliny:
Egeria densa (douška hustolistá) - dozadu,
Sagittaria subulata (šípatka šídlatá) - dostredu a dopredšie zasadiť okolo vraku,
Anubias barteri var. nana (anubis zakrslý) - priviazať o vrak
Jirko mi našťastie poradil ísť rastliny ešte dokúpiť, tak som dokúpil ešte 4ks sagittarie, 3ks egerie (viac ich nemali) a pinzetu na sadenie. Vrak a umelé rastliny som podľa rady vyhodil, žena išla na draždiak nazbierať kamene (pre akva vybrala tie čo prešli octovým testom) a pustili sme sa do akvárka znovu. Vybrali sme všetko von, filter umyli vo vode z akvárka, aj kamene sme v nej premyli, detrit som vylial do zachoda (som ešte nevedel čo to je), dali sme to dno, zakryli štrkom, zasadili rastliny, doliali vodu (zistil som že vody je málo a odstátu žena vyliala na kvety), tak sme večer doliali čerstvú vodu s aquasafom. (7.6.)

- 2hý pokus - začína to vyzerať ako akvárko
8.6. - Ráno som našiel mŕtvu prvú neónku, unášal ju silný prúd z kompresora. Tak som tam dolial ešte trošku safestart (podľa návodu na tých 5 litrov čo som nalial večer do akva). Jirko bol ochotný mi dať trošku rozumov, dal mi svoju dobrú vodu a trošku detritu, pár rastliniek (fakt sa mi nepodarilo zapamätať si ich latinské názvy), pár slimáčikov a suché listy a šišky. Presunuli sme akva z detskej izby spod okna do chodby na tmavšie miesto, odložili kompresor do krabice, dosadil rastlinky od Jirka, nalial vodu a detrit, dal par listov, šišky močím aby mi moc nezakalili vodu.
9.6. - Filter to celkom rýchlo spracoval čiže tá voda ani nie je taká kalná ako ma Jirko upozorňoval.

- dosadené rastlinky, doliata voda a detrit, slimáčiky
Keďže ráno pri kŕmení sa neukázali 2 rybky (neónka a tetra), začal som ich hľadať, po asi 10 minútach sme dali dopreč to pozadie a rybky našli vzadu "zapichnuté" do dna.
Je mi jasné že to zrejme tie rybky neprežijú ale trápi ma to teda dosť.