hooopy napísal:EXTRA LOW TECH NADRZE, alebo PRIRODNE AKVARIA BEZ TECHNIKY ( kludne aj ine navrhy). .
Jirka Scobak napísal:Děkuju!
Zaregistroval jsem se i na Rybicky.net, udělal jsem si tam pár prezentací akvárií, budu jejich web používat, ale nemohu si pomoci ... tady jsem DOMA.
P.S. Co navrhuješ s dvěmi akvárii, se mi líbí.
Hora napísal:Zohnal som boivinianus a ulvaceus,tie styri tvoje su ake?
snajprik napísal:Ako bez techniky... Problém bez techniky je ten, že voda okysličená na hladine sa nemá ako dostať na dno a tým pádom organizmy čo rozkladajú detrit majú problém, lebo na to potrebujú kyslík, ďalšou vecou je prúdenie a rovnomerne premiešavanie vody, aby bola všade konzistentná. Potom vzniká problém s dusičnanmi a je potrebne často meniť vodu. Takže aj ten najlacnejší vnútorní filter za 6€ tam je veľmi potrebný. Chovať sa da len veľmi obmedzene množstvo rýb aj druhov a rastlinky 90% to zabije. Takéto akvárium si môže dovoliť len akvarista s minimálne 10 ročnými skúsenosťami, na to treba mať fakt dosť vedomosti, aby sa to nezvrhlo a nebola s toho mŕtva voda, ja by som si netrúfol prevalcovať akva bez filtra s väčšou hlbkou ako 15cm a kde by nebolo aspoň 50% rastlín.
Problém lowtech ma ten, že výmena vody roby veľké problémy v ekosystéme akvária u low techu odporúča sa meniť max 10-15% vody týždenne, ideálne do 30% vody mesačne, alebo len dolievať odparenú, inak to rozhádže ekosystém a nastúpi riasa. Osvetlenie by malo biť od 0,1 do 0,2w na liter žiarivkového svetla a len par hodín, lebo pri väčšom nieje dostatočne množstvo živín v akva. Rastlinkám to ublíži a riasi pôjdu jak besne. Na druhej strane ak sa tieto pravidla dodržujú, tak to akva je prakticky bez údržbové. Pri zabehnutom LOW-tech akva a pri rozumnom počte rýb stačí doliať raz mesačne odparenú vodu, 2x do týždňa nakŕmiť ryby občas im pustiť filter na par hodín denne, 4x do roka odkaliť dno a to je tak všetlo. LOW-TECH akva sú pekne a hravo môžu konkurovať aj higtech akváriám. Ak sa dodržia základne pravidla, sú bez riasi a keď sa pekne naaranžujú menej náročne rastlinky tak to aj pekne vyzerá.
Toto by som nazval skôr LOW-TECH pre pokročilých.
Zero napísal:Věděl jsem velmi dobře, že svým v podstatě tvrdě humorným komentářem rozpoutám vášně a "ventilaci" emocí i naprosto amatérských zcestných a úsměvných názorů k pravému významu mých psaných slov. Je mi to totálně "fuk" a vůbec se tím dále nezabývám.
Ok. Co je hlavním smyslem substrátu? Má udržet rostliny na dně.
I.P. Pavlov napísal:to snajprík
Ty máš skúseností s akvariami bez techniky?
to Jirka daj tento názov
"Akvaristická Old School", bude to dobré
Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.