Akvárium a malé dieťa



Všetky otázky ľudí ,ktorý začínaju alebo chcú začať s akvaristikou.Akvaristické začiatky.

Akvárium a malé dieťa

Odoslaťod jarkabarka » 13 Nov 2018 11:44 am

Ahojte, chcem založiť akvárko, mám maleho 1,5 ročného syna, toho az trasie od radosti a výska keď vidí rybky, tiež sme mali celé detstvo rybky no staral sa o ne otec a my sme ho stále pozorovali.. Samozrejme priorita pre mňa je aby ryby mali dobré podmienky a neboli choré no zároven aby boli pútavé pre dieťa.. viem že najlepšie udržateľné je čo najväčšie akvárko no ja môžem ísť v malom byte max.do rozmeru 90cm šírky, čiže rátam s tým, že max.cca 140l.. prosím o rady na čo najlepšie zloženie rýb aby som to neprekombinovala.. ďakujem
Obrázok používateľa
jarkabarka
 
Príspevky: 897
Založený: 11 Júl 2018 13:42 pm

Reklama

Re: Akvárium a malé dieťa

Odoslaťod matte » 13 Nov 2018 12:29 pm

cauko, nad rybami zatial nemusis rozmyslat, naplanuj si akvarko, techniku, substrat, rastliny, zaloz ho, mesiac-dva ho zabiehaj a potom ries rybky...ja som tiez planoval ryby a rastliny daval viac-menej nahodne a to teraz lutujem, lebo nemam uplne najvhodnejsie vsetky rastliny a mam ich aj zle umiestnene, taktiez poriadny koren, kamene napr. lavove - idealne si vsetko premysliet, mozno nakreslit a potom pomaly zacat vytvarat
verim, ze ti tu poradia aj profici, ja tiez uvazujem nad 120-140l buduci rok, tak budem sledovat toto vlakno
tu mas inspiraciu https://www.akvarko.cz/akvarium.php?nadrz=8755
Obrázok používateľa
matte
 
Príspevky: 2086
Obrázky: 56
Založený: 05 Feb 2018 21:22 pm

Re: Akvárium a malé dieťa

Odoslaťod matus.galan » 14 Nov 2018 02:26 am

Treba si premysliet ci chces akva ktore bude pekne a jednoducho na udrzbu alebo nieco zlozite. Taktiez sa musis rozhodnut co by si tam chcel mat lebo deti rade vela a farebne a zive co sa neboji ale rodic vela krat kupuje zasa nieco co sa paci jemu.

Potom na zaklade toho sa rozhodnes ci chces akva kde budu len rastlinky, pripadne nejaky koren a kamen alebo pri inom druhu akva cisto kamene alebo len koren so strkom bez rastlin. Moznosti je vela.

Osobne ale ak ides do akva vyslovene pre deti, cize zaujat ich, tak aby bolo rybky vidiet aby sa neskrivali atd tak urcite, jednoduche rychlorastuce rastlinky, na dno klasicky substrat to je nejaky jemnejsi strk, tam netreba nic vymyslat, nejaky pekny koren nech to je vidiet,ze to je priroda, das zopar kamenov, uplne bezne staci nieco z potoka vyvaren v hrnci, zopar okruhliakov alebo nieco co sa bude pacif detom. Vyhnut sa kamenom s obsahom vapenca. To otesujes pokvapkanim octom a hotovo. Koren je lepsie kupit v obchode nech s tym mas pokoj. Moznosti je viac a rozne druhy.

Koren treba namocit do vody na tyzden, dva zalezi lebo bude plavat a chyti aj taky povlak ale ten zmizne. Potom to cele zacnes postupne na hrubo skladat. Ked budes mat nejaky zakladny navrh volame to hardscape tak potom nakupis rastlinky, najlepsie od niekoho co predava vela a lacno. Zasadis, naplnis, spustis filter a cakas mesiac pripadne dva na zabeh. Samozrejme techniku treba poriesit podla toho ake rybky tam budu a kolko. Zivorodky bela bordelu a rychlo sa mnozia, treba loriadny filter, takze fubky moc nie ale su pekne rybky ktore budu detska bavit.

Takze za mna na zaciatok takto. Radsej si premysliet co ako potom hadzat peniaze za hluposti ;) verim,ze nejaku predstavu uz mate co asi tak to sem daj, pripadne ak si si nieco vybral nech ti vieme poradit.


Odoslané z môjho iPad cez Tapatalk
Obrázok používateľa
matus.galan
 
Príspevky: 2421
Obrázky: 0
Založený: 02 Feb 2015 19:59 pm
Bydlisko: KE

Re: Akvárium a malé dieťa

Odoslaťod jarkabarka » 14 Nov 2018 22:57 pm

Ďakujem veľmi pekne za odpovede, čítam toto fórum už pár mesiacov ale presne ako píše Matúš mala by som sa držat tej jednoduchosti, lebo čím viac to tu sledujem tým viac ma lákajú rôzne štýly akvárií ktoré sa bijú s mojim pôvodným zámerom, že to má byť akvárko pre dieťa.. sledovala som na youtube rôzne aquascapinqy s tým,že teda naberiem inšpiráciu ale po Matušovom komente som si uvedomila,že je to pre mňa zbytočne zavádzajúce.. som viac-menej rozhodnutá pre Juwel Rio 125.. teda nejaký jednoduchy konár, piesok.. no zároveň by som chcela aby to nevyzeralo len tak umelo ale ako malý kúsok prírody a aby to malo trošku hĺbku no ale aby skutočne vynikli hlavne rybky a aby to nebolo príliš náročne udržateľné pre začiatočníka . chcem vás ešte poprosiť o link na nejaký članok, ktorý by mi pomohol vo výbere rybiek alebo rastliniek.. nemám ešte predstavu o tom pomere veľkost akvárka/počet rýb a rastlín a o tom čo sa s čím bije.. aby ich nebolo málo ani veľa na tento rozmer akvárka.. ďakujem pekne
Obrázok používateľa
jarkabarka
 
Príspevky: 897
Založený: 11 Júl 2018 13:42 pm

Re: Akvárium a malé dieťa

Odoslaťod matte » 14 Nov 2018 23:22 pm

https://rybicky.net/atlasy/
pokrocile hladanie, pri rybach chov snadny max. pomerne snadny pri rastlinach narocnost nizka, pomerne nizka, ostatne parametre podla tvojho akva, nenarocne na osvetlenie... poskusaj a daj navrh
Obrázok používateľa
matte
 
Príspevky: 2086
Obrázky: 56
Založený: 05 Feb 2018 21:22 pm

Akvárium a malé dieťa

Odoslaťod matus.galan » 15 Nov 2018 00:15 am

Co tak nieco taketo prirodne a kednoduche?

Prakticky ono aj jednoduche akva moze mat prvky pouzivane v akva vyssieho aquascapingu a vobec nemusis zahadzovat tvoju predstavu toho, ze by si nemohla mat akva ktore slusne vyzera.

https://youtu.be/mSnQf3F6vv4

Do akva nemusi ist cisty strk, mozes dat na dno vyzivny substrat cca 1cm napr od Tropica. Dobra cena a dobre funguje. Na to potom das jemnejsi strk aspon 5-6cm, niekde mozes aj viac zalezi uz od toho kde budu kamene alebo nejaky konar.

Ako rastlinky su super Valisneria, nejake cryptokoriny, anubias na koren alebo kamen, Bolbitis...mozno nejaky mach. Toto su vsetko dostupne rastlinky bezne aj na bazosi a kupis toho kopec za malo penazi. Neoplati sa setrit na mnozstve. Cim viac toho zasadis hned na zaciatku zalozenia akva tym rychlejsie sa zabehne a tym lepsie bude vyzerat.

Potom mozes kupit aj nejaky hrubsi strk ktory pouzijes na zvyraznenie prirodzeneho prostredia okolo kamenov alebo korena. Velky kamen, okolo mensie a potom jemnejsi strk.

Do takeho akva mozes prakticky nasadit akekolvek rybky.
Napr mrenka duhova je krasne rybka, nebojacna, dokonca aj ked strcis ruku do akva tak ti z nej bude jest. Potom mozno nejake tetra krvava, citronova, cierny fantom, na dno mozno zopar panciernikov pigmejov anjlepsie min 6x a taktiez aspon 6 Otocilusov (otikov)

Pripadne ak ste si nieco nasli tak napis ono vies aj na nete bezne v atlase pozriet ci je ta ryba vhodna do spolocenskeho alebo nie.

Samozrejme berieme to za predpokladu,ze nemas super tvrdu vodu :) tam by to uz bolo o inom trosku.

Hlavne nezabudnite si to akva s deckami uzit. Zapojit ich do toho, ist sa pozriet do obchodu co sa im paci a napisat si zoznam tych ryb. Pracujte na tom spolu a hlavne akva potrebuje cas takze sa naucia aj trpezlivosti,ze nejde to urobit za den ;) takze postupne si to cele prejdete, urobite zoznam, nakupite, zacnete zakladat, spustite ak budete spokojny, pockate mesiac a potom kupite ryby ak bude vsetko ok a potom si ho bude uzivat :)


Odoslané z môjho iPad cez Tapatalk
Obrázok používateľa
matus.galan
 
Príspevky: 2421
Obrázky: 0
Založený: 02 Feb 2015 19:59 pm
Bydlisko: KE

Re: Akvárium a malé dieťa

Odoslaťod jarkabarka » 17 Nov 2018 08:21 am

Ďakujem veľmi pekne, presne toto som potrebovala, hlavne konkrétnejšie rady (pretože mne by trvalo roky kým by som skúsenosťami prišla na veci, ktoré vy už máte zažité) aj ten typ na mrenku ktorá je nebojácnejšia a teda super do akvárka pre deti je pre mna veľmi užitočný, presne také typy by som potrebovala.. všetko si to pozapisujem a do akvaristiky pôjdem s papierikom a samozrejme so synčekom budeme vyberať spolu aj podľa toho z čoho bude mať radosť.. no ja si pamätám, že ako deti sme davali každej rybke meno a snažili sme sa ich odlíšiť a keď umreli pochovávali sme ich do črepníkov a kreslili sme im na papierik a špajdlu náhrobné kamene s ich portrétom... dúfam, že k tomu druhému až tak skoro nedôjde.. no chcela som tým povedať, že to akvárko zohralo podstatnú časť v našich detských zážitkoch.. ešte som čítala, že je dobré vyberať rybky podľa určitého biotopu aby boli k sebe vhodné tieto rybky a rastlinky sú prosím aký biotop?

Odoslané z SM-G930F pomocou Tapatalku
Obrázok používateľa
jarkabarka
 
Príspevky: 897
Založený: 11 Júl 2018 13:42 pm

Re: Akvárium a malé dieťa

Odoslaťod matus.galan » 17 Nov 2018 10:47 am

S tym biotopom mas pravdu preto som ti napisal take rybky ktore k sebe sedia a niesu extremne narocne.

Rastlinky biotopovo riesit nemusis.
Biotopove akva je vytvorenie prostredia pre ryby ktore co najviac zodpoveda ich ozajstnemu prostrediu cize, kvalita vody, svetlo, dno, kamene, rastliny, korene atd...napr zopar z nas tu ma blackwater biotop takze piesok, tmava voda, malo rastlin, korene....a k tomu ryby.

Takze kludne si chodte do akvaristiky ak mate nejaku slusnu pozriet rybky, spiste co sa Vam paci a podla toho potom spolu vyberieme nejaku kombinaciu. Na zaklade toho potom filter, osvetlenie je asi sucastou akva uz atd...

Takze ak budes mat doma akva potom daj dalsie info ze co k nemu mas atd... :)


Odoslané z môjho iPad cez Tapatalk
Obrázok používateľa
matus.galan
 
Príspevky: 2421
Obrázky: 0
Založený: 02 Feb 2015 19:59 pm
Bydlisko: KE

Re: Akvárium a malé dieťa

Odoslaťod jarkabarka » 17 Nov 2018 11:06 am

My sme z Brezna, akvarko teda pojdeme kupovať do BB keďže tu akvaristika nie je, rada by som to teda poriesila hneď jednou návštevou.. akvárko som pôvodne chcela kupiť cez net a začať ho zabiehať a potom ísť po rybky no ak to nie je vhodný postup spravim to teda ináč.. pôvodne som chcela ten set Juwel Rio 125 ale ak je to možné začnem kupovať aj po jednotlivých komponentoch.. ak som ale spravne pochopila už pri zabiehaní akvárka potrebujem svetlo filter aj ohrievač? Na tie sety Juwel som tu videla dobré ohlasy a vyhovuje mi, že si nemusím techniku vyberať sama keďže sa do toho nevyznám.. na ostatné sety som nevidela veľmi dobré recenzie, vraj tam jednotlive komponenty treba meniť.. a o externých filtroch som sa tu dočítala, že nejak viac hrozí vytopenie, čo ma dosť zarazilo..

Este prosím o radu-byvame v starej bytovke, kde si stav potrubia a kvalitu vidy ani netrúfnem popísať, na varenie používam vodu z filtračnej kanvice lebo tá čo napustím z vodovodu je dosť kalná.. môže ísť do akvárka filtrovaná voda? Ta voda by mala mať minerály iba by tam nemal byť vodný kameň, chlór, pesticidy atď..
Obrázok používateľa
jarkabarka
 
Príspevky: 897
Založený: 11 Júl 2018 13:42 pm

Re: Akvárium a malé dieťa

Odoslaťod matus.galan » 17 Nov 2018 12:47 pm

Kludne mozes ist do setu ak chces. To,ze ti vytecie ecterny filter je blbost podla mna. Ak sa nijako neposkodi nie je dovod. Taktiez pri externom filtry a takom velkom akva ho nemusis cistit tak casto. Staci raz za 6mes alebo aj menej casto. Ja mam externy v 70l a cistim raz za 6mes nic viac.

Ohladne akva skus pozriet Hornbach
www.hornbach.sk/shop/Akvarijny-set-JUWE ... tikel.html

Mavaju dobre ceny na setaky kde mas vsetko uz alebo mavaju aj akcie, vypredaje.

Takze najprv si treba vybrat akva. Ak pojdes do setu pojdes do setu. Filter mozes vymenit za externy alebo akykolvek iny kedykolvek. Ja preferujem externy tetraex, super tichy a funguje paradne.

Ohladne vody mno odporucal by som bud si dat urobit rozbor vody alebo zistit u vodarni aka voda ide k vam do bytu. Zakalenie nemusi byt problem a zdravotne nezavadna by mala byt urcite.

Zhrniem to.

1. Vyberiete si akva (ci set alebo poskladate je na Vas)
2. Vyberiete si ake rybky sa vam pacia a zoznam sem hodis aby sme ti poradili ktore ano, ktore nie a kolko z ktorych.
3. Potrebujes zistit hodnoty vody ake doma mas aby sme vedeli povedat ci konkretne rybky ano alebo nie kedze su ryby ktore neznesu ak je voda napr prilis tvrda.
4. Potom poradime so zalozenim (strk,korene,rastlinky)
5. Pripravis si akva nahrubo (hardscape) a ked budete spokojny tak odporucime rastlinky.
6. Zasadis rastlinky a naplnis akva.
7. Vsetko spustis a cakate min 1 mesiac na zabeh
8. Tramtararaaaa kupujete rybycky :)




Odoslané z môjho iPad cez Tapatalk
Obrázok používateľa
matus.galan
 
Príspevky: 2421
Obrázky: 0
Založený: 02 Feb 2015 19:59 pm
Bydlisko: KE

Re: Akvárium a malé dieťa

Odoslaťod jarkabarka » 17 Nov 2018 13:01 pm

Ďakujem za postup, je to vpohode až ba ten rozbor vody.. cenovi som to našla od 100 do 350eur, to mi uz manžel povie, že som sa zbláznila.. mozno tu vodáren skusim zistit ale neviem ma čo konkretne sa mam pytať..

Odoslané z SM-G930F pomocou Tapatalku
Obrázok používateľa
jarkabarka
 
Príspevky: 897
Založený: 11 Júl 2018 13:42 pm

Re: Akvárium a malé dieťa

Odoslaťod matus.galan » 17 Nov 2018 14:56 pm

Skus pozriet stranku vodarni a tam najdi svoju adresu alebo okolie. Aspon ja si tak viem pozriet aka voda ide ku mne cez vodarne z najblizsieho vymenika. Hlavna bude tvrdost ostatne bude OK, verim,ze az taka hrozna voda tam nie je a preto ti odporucam malo narocne ryby nie neonky alebo nieco co fakt potrebuje kvalitnu vodu :) hlavne pomaly a s rozumom. Tak si zabezpecite,ze nenastanu kriticke situacie a nebudete sa trapit ako vacsina zaciatocnikov co tu pride ked uz je zle.


Odoslané z môjho iPad cez Tapatalk
Obrázok používateľa
matus.galan
 
Príspevky: 2421
Obrázky: 0
Založený: 02 Feb 2015 19:59 pm
Bydlisko: KE

Re: Akvárium a malé dieťa

Odoslaťod jarkabarka » 17 Nov 2018 16:37 pm

Našla som udaje o kvalite vody ale tvrdost tam nevidim, to som sa docitala ze je hodnota vapnik a horcik dokopy myslim? Je tam len takato tabulka a 9statne stlpce su len tykajuce sa bakterii.. neviem ktory stlpcek je teda podstatny
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201811 ... 9ca3c1.jpg
Prílohy
4c50e011f8ac3d223bdd0129969ca3c1.jpg
Obrázok používateľa
jarkabarka
 
Príspevky: 897
Založený: 11 Júl 2018 13:42 pm

Re: Akvárium a malé dieťa

Odoslaťod Luker13 » 17 Nov 2018 19:32 pm

kup si kvapkove testy vody na pH KH, GH, NO3 ... to je taky zaklad a vyuzije to clovek dost pravidelne... ten na GH mozes kupit co najlacnejsi, ostatne je fajn mat kvalitnejsie ( u mna jbl znacka)

a este otazka ohladom rozpoctu? kolko do toho chcete vrazit? potom by tu ludia vedeli lepsie pomoct so zlozenim akvaria od samotneho skla az po kupu ryb
Obrázok používateľa
Luker13
 
Príspevky: 1745
Obrázky: 6
Založený: 12 Apr 2011 18:15 pm
Bydlisko: Piešťany

Re: Akvárium a malé dieťa

Odoslaťod jarkabarka » 17 Nov 2018 20:03 pm

Ďakujem za tip, pozriem sa po tých testoch.. ratala som techniku +akvárko do tých 200 eur čo je moja horna hranica (bez stojanu a rýb) keďže som na materskej nenahnevala by som sa keby to bolo aj menej.. pripadne by mi vyhovovalo kupiť to aj po častiach a dokupovať postupne ale to neviem či je reálne.. tie sety sa mi zdajú asi vyhodnejšie, pripadne na zabehnutie set a časom vymeniť kvalitnejšie komponenty..

Mohol by si mi poslat nejaky konkretny link prosim ta?
Obrázok používateľa
jarkabarka
 
Príspevky: 897
Založený: 11 Júl 2018 13:42 pm

Re: Akvárium a malé dieťa

Odoslaťod 1lasky » 17 Nov 2018 21:04 pm

Nekomplikujte to, za testy da desiatky euro
Pri tom rozpocte ostanme pri standarde, cize pravidelna vymena vody po zalozeni, a neskor sa uvidi, ci bolo zalozenie akvaria spravny napad. Ak ano, moze sa potom postupne vylepsovat osadka a technika okolo
1lasky
 
Príspevky: 18
Obrázky: 1
Založený: 27 Mar 2003 21:28 pm

Re: Akvárium a malé dieťa

Odoslaťod jarkabarka » 17 Nov 2018 21:53 pm

Ja som za uvidíme ako nam to pôjde, ak sa nám bude dariť a bavit nás to, myslím že su tu aj viacerí členovia ktorí začínali od celkom maleho akvárka s jednoduchou technikou
Obrázok používateľa
jarkabarka
 
Príspevky: 897
Založený: 11 Júl 2018 13:42 pm

Re: Akvárium a malé dieťa

Odoslaťod Azaza3l » 17 Nov 2018 21:53 pm

Ak by sa dalo isiel by som do akva rozmer 100x50x50 plus aquanova filter externy, spolu do cca 140€, led pás 3x1m plus zdroj do cca 50€. Ak chces nenáročné akva tak strk hagen alebo palaro... ten je uz drahší ale hodne krajší :) Ohrievac mozno nebudes potrebovať. Stojan ak máte možnosť dať si vyrobyt z ocelovych profilov 4x4 alebo aj z drevotriesky pri dobrom navrhu to unesie. Pre ľudí ktorý začínajú a chcú nenáročné akva pre radosť doporucujem len permanentný ammonia a ph test seachem, oba cca 23€. Plus drobnosti okolo. Ak napíšeš email do vodární tak ti poslu posledny rozbor vasej vody alebo ti daju odkaz, ale napíš že kvoli dieťaťu potrebuješ poznať obsah horciku, drasliku a boru, to pomôže :)
Azaza3l
 
Príspevky: 315
Obrázky: 12
Založený: 24 Mar 2017 10:26 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Akvárium a malé dieťa

Odoslaťod jarkabarka » 17 Nov 2018 22:33 pm

Ďakujem.. no s tým väčším akvárkom to bude trošku náročnejšie kde ho umiestniť no máme v obyvke veľký ťažký masívny stôl tak by som ho snáď mohla dať tam.. ten led pás plus zdroj si neviem veľmi predstaviť, mohol by si mi to, prosím uoresnit, pripadne poslať link? čo sa týka toho ohrievača doma máme stále vykúrené na 24stupňov keďže máme malé dieťa, ktoré sa stále hra na zemi, teoreticky by to mohlo byť postačujúce?

Potrebujem na to akvárko ale aj kryt kvôli dieťaťu lebo istota je istota..
Obrázok používateľa
jarkabarka
 
Príspevky: 897
Založený: 11 Júl 2018 13:42 pm

Re: Akvárium a malé dieťa

Odoslaťod Azaza3l » 17 Nov 2018 22:58 pm

Zajtra dam nejake fotky, link na pásy tiež, kryt sa da z preglejky ak nebude nejaký originál, ale pred dieťaťom to je nič :)
Azaza3l
 
Príspevky: 315
Obrázky: 12
Založený: 24 Mar 2017 10:26 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Akvárium a malé dieťa

Odoslaťod matus.galan » 17 Nov 2018 23:01 pm

Ja by som to nekomolikoval a kupil cely set.
Hlavny dovod preco by som tak urobil je,ze budes to mat cele v zaruke od jedneho predajcu a tym padom ak bude nejaky problem vies to jednoducho vybavit.

Ak mozem tak by som ti do tej tvojej ceny tych 200-250€ odporucil toto

https://www..akvariumonline.sk/juwel-akv ... 53801.html

Tento objem by Vam mal bohate stacit, do tej ceny sa vmestite aj so skrinkou, moznosti skriniek je tam niekolko v roznych cenach. Mas v tom filter, ohrievac, led osvetlenie. Prakticky komplet akva pripravene na hrube zalozenie.

Model Fio je o nieco drahsi https://www..akvariumonline.sk/juwel-rio ... 13504.html so skrinkou do cca 300€

Ostatne veci ako rastlinky vies zohnat na bazosi za par drobnych, strk je fakt lacny to kupis v pohode hornbach, maju velky vyber, taktiez korene a kamene stacia ak su pekne aj z potoka. Ja mam vo svojom a je to prirodne.

Tiez som na zaciatku pouzival pasikove testy JBL tie kompletne a bol som spokojny, dnes uz ficim bez nich lebo vidim ako sa ryby spravaju a tiez pravidelna udrzba nie je co riesit.

Taktiez ti mozem vrelo odporucit tohto predajcu. Rodina Fuljerovcov je skvela a v akvaristike su roky. Nie je problem im zavolat, nechat si poradit co si myslia o tom alebo tom sete.

Osobne od nich akva nakupujem na mieru.
Takze uz to je len na tebe, usetrit je mozne ak mas co to doma, ak si zrucna a chce sa ti kutlit, ale osobne by som to pre teba neodporucal a siel do uz nastaveneho setu. S juwel nemas co pokazit a neskor mozes stale filter zmenit a ist do ineho systemu ak budete vediet, ze akva chcte mat aj nadalej a ze Vas to bavi :)


Odoslané z môjho iPad cez Tapatalk
Obrázok používateľa
matus.galan
 
Príspevky: 2421
Obrázky: 0
Založený: 02 Feb 2015 19:59 pm
Bydlisko: KE

Re: Akvárium a malé dieťa

Odoslaťod matus.galan » 17 Nov 2018 23:23 pm

Na inom fore ktore sledujem som nasiel jednu temu od zakladu.
Skus si to pozriet su tam fotky aj ked je to v anglictine pre predstavu bude stacit. On tam pouzil trochu iny typ substratu ale malo by ti to stacit ako predtava, ze nemusis mat rovne dno. Kopcek, kore, zopar kamenov a rastlinky tomu dodaju prirodzeny efekt.

Vaz and Ryan - Juwel Rio 125 - Video + New Set up :)
https://r.tapatalk.com/shareLink?share_ ... are_type=t

Pripadne este tento eheim set a k tomu dokupit skrinku.
Vsetky tieto akva vies neskor prerobit v pohode na esterny filter v skrinke ak budes chciet :)

https://www..akvariumonline.sk/eheim-aqu ... 00097.html
Obrázok používateľa
matus.galan
 
Príspevky: 2421
Obrázky: 0
Založený: 02 Feb 2015 19:59 pm
Bydlisko: KE

Re: Akvárium a malé dieťa

Odoslaťod Azaza3l » 17 Nov 2018 23:54 pm

Ja som nikdy set nemal, tak ma napadlo ako to funguje pri záruke, pokazi sa mi svetlo a napisu mi ze mam zabalit a poslat cely set alebo len to svetlo? To je taky dôležitý detail :)
Azaza3l
 
Príspevky: 315
Obrázky: 12
Založený: 24 Mar 2017 10:26 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Akvárium a malé dieťa

Odoslaťod Luker13 » 18 Nov 2018 00:01 am

pri tvojom rozpocte ozaj kaslat na tie testy. vodovodna voda mava vacsinou parametre tvrdej vody s nizkym obsahom dusicnanu, cize nenarocne akvarium by sa dalo za tu sumu poskladat.
Obrázok používateľa
Luker13
 
Príspevky: 1745
Obrázky: 6
Založený: 12 Apr 2011 18:15 pm
Bydlisko: Piešťany

Ďalšia

Naspäť na Začínam s akvaristikou

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.