od skala » 26 Jan 2007 01:54 am
norman, fotit kamen 1 cm od skla akvaria sa da celkom v pohode. sekundove casy sa udrzat jednoducho nedaju. ak chces argumentovat svojimi fotkami, ktore su tu - radsej to ani nerob.
bezna prax fotografa, ak chces fotit cokolvek bezproblemovo co sa aktivne nehybe a je clona 8 a cas 1/125. A udrzat by mal v ruke taky cas, ktory je 1/ohniskova vzdialenost. Cize ak mas cca 28-kovy objektiv, udrzis 1/25 s. Stabilizator ti pomoze ale velmi nie, pretoze si hodne blizko, ak by si robil makro na menej ako 10 cm. A to nehovorim o tom, ze z akvaria obycajne vela svetla nejde.
fotenie cez makro, pri objektive zrkadloviek je pohodlne. aj z internym bleskom je to velmi lahke. sedis si na stolicke a ides. nemusis sa stelovat cely, aby si udrzal objekt v hladaciku.
ano majko, zaostrovacia vzdialenost sa aspon pri zrkadlovkach udava od cipu. (u kompaktov neviem - ten 1 cm by potom asi aj nesedel - ked vezmem do uvahy ze na malo kompakte je objektiv, ktory ma aspon 2 cm, hrubku ma aj fotak - tak snad 3 cm to urobi. potom by ten 1 cm bol nezmyselny. neviem). je to logicke, pretoze optiku ostri objekjtiv, nie fotak. ak si nasadim svoj 105 mm makro, ostri od inej vzdialenosti ako 50 mm. podotykam, ze moj 105-kovy objektiv, je dost dlhy. Cize od 31 mozem odratat viac ako 10 cm tusim, a to je vzdialenost na aku sa da fotit.
ja vam poviem prax - Ak fotim ryby velke cca 10 cm a fotim ich 105-kovym makroobjektivom, som od ryb vzdialeny asi 60-80 cm. Ak chcem zachytit rybu 25 cm, musim ist od nej na 1.5 metra. ak chcem gupku, budem od nej cca 40 cm. a to je sakra velka vyhoda. okrem toho je to vyhoda aj preto, ze ak by som fotil napr. plazy, ktore su plache, potreboval by som 150 a viac - na to, aby som mohol byt dalej. tam by mi bolo makro od 1 cm uplne nanic.