Doteraz som toho prečítal neúrekom, zisťoval v akva obchode a aj obyčajných predajniach na osvetlenie a moje skúsenosti???
Neoplatí sa kupovať trubice v akva obchode za vysoké sumy, stačí skočiť do nejakého veľkoskladu ako je napr. NARVA vo Zvolene ,,,,veľmi ochotný - znalý chlapík ktorý sa tiež zaoberá akvaristikovu, alebo do predajne ktorá má dostatočný výber trubíc T5 a T8 a hlavne odborných a ochotných predavačov. Podľa mojich skúsenosti, stačí trubica ktorej svetlo je najbližšie podobné k dennému svetlu a doplniť nejakou trubicou so studením svetlom a to len na krajšie sfarbenie rýb.Niekto si môže doplniť trubicu s teplým svetlo, lebo sa mu páči teplé biele svetlo- každý podľa vlastného vkusu. Denné svetlo má široké spektrum svetla a rastliny berú skoro z každého to čo potrebujú, buď viac alebo menej. Mám 3 trubice spomínané predchádzajúcom príspevku, takže chcem kombinovať denné biele 2ks s jednou studenou trubicou.
Ja som mal ako dieťa 20l akvarko, tiež som svietil 12V žiarovkou danú do reflektoru od škodovky a rastliny rástli,,gupky, mečúne som vyhadzoval čo sa premnožili, riasi som nemal žiadne. Teraz sa so 150L akvarkom prplem, vymýšľam niečo čo by bolo lepšie a stále pchám ruku do akva, mením dno a podobne a nie som stále spokojný. Preto najlepšie je vybaviť akvarko a nezasahovať do neho,,vykonávať len bežnú údržbu.
Mám suseda, ktorý kedysi mal 500l akvaria po celej izbe, predával ryby a keď príde ku mne a hovorím mu čo stále vymýšľam, tak zalamuje rukami a smeje sa aké hlúposti a zbytočnosti robím. Všetko je to vraj nanič, lebo mal raz zarastené akva rôznymi rastlinami, tešil sa ako mu to rastie, rozdával rastliny kamarátom až raz narušil dno a všetko mu vyhynulo. Proste narušil biorytmus a rovnováhu svojho dna v akvárii.
Sorry za dlhý príspevok