Začal by som asi tak, že snaha sa cení. Už to, že slečna ryby nechová a ani nechce chovať a aj napriek tomu sa snaží zistiť čo sa s nimi deje a prečo sa ich počet znižuje je celkom fajn

Keďže som hotový Sherlock Holmes, viem že škôlka je v KE. Určite sa tu nachádza pár chalanov z daných končín, ktorí by vedeli pomôcť. Ak sa nikto nenájde, onedlho pôjdem pozrieť rodičov na východ, tak môžem priniesť prázdne kokosy a nejaké pistie na hladinu aby odbúrali dusičnany.
Podľa mňa je hlavný problém akvária to, že bolo kúpené a darované naraz tj. neprebehol tam celý obvyklý cyklus zábehu akvária. V akváriu sa nechytili baktérie, ktoré by spracovávali odpad z rýb(a že práve živorodky ho produkujú požehnane) a rastlín je tam na jeho odbúravanie pramálo. Ďalšia vec je nevhodne zvolená kombinácia rýb. Okrem prísaviek (pozor nemýliť s prísavníkom) ktoré sú veľkostne nevhodné, je tam kombinácia rýb (gupky, platy) ktoré obľubujú zásaditú vodu a rýb (neónky) ktoré obľubujú kyslú vodu. Ale to snáď nie je žiadna tragédia, sám mám v petržalskej vode húf neóniek a pokiaľ to človek nechce odchovávať je to úplne v pohode. Čo sa týka prísavníka, je to ryba ktorá má rada skrýše a na priamom svetle sa rýchlo plaší. Tam je naozaj potrebné zatieniť časť akvária pred priamym svetlom napr. rastlinou pistia stratiotes, hodiť do akvária pár kokosových škrupín, prípadne nejaký koreň.
Ak by to bolo na mne: prísavky preč, hodiť na hladinu pistie( do mesiaca pokryjú celú a budú sa musieť vyhadzovať), zabezpečiť skrýše pre prísavníky a zasadiť pár rastlín, niečo nenáročné napr. vallisnérie(tie mi rástli aj pri veľmi plytkom dne a tiež sú vhodné ako úkryty pre ľakavé ryby). Cenovo tieto zmeny vidím snáď na presných hmmmmm 0 eur

BTW: čudujem sa že v akváriu nedošlo k zákalu, to mal snáď každý a tu sa to priamo pýtalo.
BTW2: neviem či sú práve vločky spirulina super forte to pravé pre neónky + treba sa uistiť že sa na nich kŕmia aj prísavníky. Predpokladám že k hladine si po ne nedôjdu. Pre prísavníky sú vhodnejšie tablety so spirulinou, ktoré klesajú ku dnu(dobre je ich kŕmiť pri vypnutom svetle)
BTW3: snáď som aspoň trochu pomohol