Po vyše mesiaci od založenia 20l nano akvária a výmene substrátu mám malý update, mám pár otázok, a chcel by som poprosiť o nejaké dobré rady.
54l
- údržba 1x za týždeň
- s touto nádržou som momentálne spokojný, od výmeny substrátu som nezachytil ani len náznak riasy a voda je krásna čistá so stálymi hodnotami. Rastlinky by sa určite dali dokúpiť/pomeniť atd. s estetikou to nie je ideál ale hlavné pre mňa momentálne že všetko funguje, až sa bojím niečo meniť.
- jediný problém, veľké premnoženie slimákov, tento problém som mal už pred výmenou substrátu aj pokračuje po výraznej redukcii stále, čo je horšie, mám pocit že sa to nezastavuje a začína to byť slimák na slimáku. Dokúpil som 1x helenku ale je mi jasné že to celé nevyrieši. Chybu som si už uvedomil, pravdepodobne som prekrmoval resp. veľké množstvo potravy padlo do substrátu.
20l
- údržba 1x za 3-5 dní
- tu pribudli nové rastlinky: anubias mini na koreni doplnil anubias nana gold a pogostemon helferi o ktorom mi bolo v akvaristike povedané, že zvládne byť pripevnený na dreve, ale teda po kúpe som o tom nikde nič nenašiel a po 2 týždňoch už začína vyzerať horšie - hnedne a ako keby sa zmenšoval. Celkom problém začína robiť aj Limnophila sesiliflora, ktorá hnedne a stráca na farbe, tam vidím príčinu v tom že je hrozne na husto vysadená, a všimol som si odumreté časti na spodku. Ludwigiu repens som musel zo zadnej časti po 2 týždňoch vyhodiť pretože ju limnophila totalne zatienila a vobec nerástla - keď som sa jej dotkol rozpadla sa. Cryptocoryna vpredu vpravo je zase kráľovná staghornu ktorý ju "krásne" obrastá. V tomto ohľade je zatiaľ bezproblémová len lobelia. Skoro som zabudol, na dreve a vrchných anubiasoch sa tvorí taký zelený až tyrkysový povlak, asi tiež riasa ? V malom množstve sa robí aj zelená na skle, po výmene vody a údržbe zmizne a objaví sa zase. Hnojivo som začal pridávať zlaté od tropicy 1x za týždeň v odporúčanej dávke.
- zo živočíchov som sem premiestnil 2 clithonov z veľkého akva a pribudlo 11ks modrých krevetiek. Zo začiatku to vyzeralo tak, že som ich tam chúdence poslal na smrť - bojovnica im nedala vydýchnuť, ale zatiaľ som po pár dňoch nezaznamenal žiadny úbytok a bojovnica akoby stratila záujem. Po presune dvoch malinkých kríčkov lobelie z 54l sa tam samozrejme začínajú ukazovať kotúľky s levatkami, tak mám "radosť" Rozmýšľam žeby som premiestnil helenu nachvíľku tam, kým to nie je zamorené a clithonov zase načas vymením
Sorry za kopec textu a vďaka každému kto mu obetuje svoj čas
OTÁZKY:
1. Menili by ste niečo v 54l akva ?
2. Riešiť premnoženie slimákov inak ako redukciou kŕmenia ?
3. Môže byť pogostemon helferi pripevnená na koreni ?
4. Mám tú limophilu nejako preriediť zospodu alebo bude problém skôr svetlo/živiny/co2 ?
5. Rozmýšľam nad CO2 do 20l ale priateľka odmieta veľkú bombu a burčiak sa zase nechce riešiť mne. Rozmýšľam nad alternatívami Neo CO2 set alebo Tropica nano CO2 set ? (Viem že ani jedno nie je zrovna populárne riešenie a neskôr sa to predraží, ale keď náhodou máte niekto skúsenosti, budem rád ak sa podelíte)