zopár aktualít:
- z akvária sa porúčala cabomba, slimáky ju vždy vybrali, stačilo aby na ňu vyliezli a už bola von zo substrátu
- podobne sa mi "starajú" aj o hydrocotylu ale tej sa vzdať nechcem tak som jej stonky zabalil do vystrihnutého molitanu zo špongie a zaskrutkoval som to do matíc a tak posadil do substrátu
- vodu mením každý týždeň cca 1/4 za čerstvú priamo z vodovodu
- nádherne rastie lotus, listy rozkladá na všetky strany a keď pistia pokryla hladinu vypustil dva listy takmer k hladine a teraz vyzerajú ako anténky mimozemšťana

ďalšie dva malé lotusy, ktoré mám sa nejako nemajú k svetu
- blyxa rastie, super, teším sa prevelice ale stále som neprišiel na to ako ju oddeliť arozsadiť alebo radšej nechať tak a počkať kým sa sama rozrastie
- valisneria sa spamätala a v pozadí tvorí nádherný kubistický obraz z pokrútených listov
- hydrocotyle dosiahla hladinu a driape za von z akvária
- čo ma trochu znepokojuje sú dve veci - drobné mechanické nečistoty vo vode - v jednom filtri mám vatu ale v druhom nie, budem ju tam musieť doplniť a druhá vec je že mi 1,5 kg bomba s CO2 vydrží peresne 2 týždne. neviem či to púšťam prisilno, tesní to všade, to som preveril. skúsim ešte nainštalovať nejaký drop-checker zo sopľoodsávačky a pozriem sa na to.
- zdá sa, že podmienky sa osadenstvu páčia, terčovce sa vytierali síce už aj predtým ale teraz sa drobizg aj zdarne "vykulil" a prilepený na spodku listu anubiasu kmital chvostíkmi ako besný. bohužiaľ prežili len deň, na druhý deň ráno už pod listom neviselo nič
- z doterajšieho priebehu pár postrehov čo by som urobil inak: svetlo by som zavesil viac k prednej strane akvária, takto sa stáva, že keď sú terče vpred a pri hladine tak sú presvietené zozadu a nevyzerá to tak dobre, to isté platí o neonkach; a určite by som volil šírku 60 namiesto 50 cm
- ampulárie mám už nejaký ten piatok ale včera prvýkrát ukázali čo dokážu "naložiť" - viď foto
- neritinám sa zjavne páči tiež pretože mi celé akvárium vyzdobili svojimi vajíčkami nevynechajúc pritom ani čelné sklo....čo sa mi až tak veľmi nepáči