Ahoj vincent, teší ma záujem jedného z naj aquascaper-ov fóra

Cieľom bolo hlavne sa zabaviť a skúsiť niečo menej konvenčné. Ale pekne po poriadku k Tvojim otázkam:
1. Ale áno, chcel som mať čistú vodu lebo zatiaľ sa mi to ani vo veľkom akva s použitím dvoch externých filtrov a ani v miničku, kde bol Dennerle Eck filter nedarilo. Tu si myslím, že bordel pekne prepadne cez štrk a rošty pôdneho filtra kde sa uloží a počká kým ho vycucnem hadicou. Je mi jasné, že tento môj spôsob inštalácie nie je ani náhodou dokonalý - voda určite neprúdi cez celý objem molitanov, asi by som to druhýkrát robil trochu inak.
2. Zámerne som použil štrk a nie substrát. Dávať tam nejaký ADA substrát vedome na pôdny filter by bol nezmysel. Či sa neodporúča na rastlinky neviem, k tomu som sa nikdy nedostal ale napr. vo veľkom akvárku mi rastlinky rástli veselo a bujaro aj v obyčajnom štrku (je možné, že chemické zloženie Branca je iné ale to sa mi študovať nechce). Skladoval som ho dlho lebo som ho kúpil pred rokmi ako jedno z posledných balení predtým, než sa predávať prestal. Kúpil som ho i keď som ho vtedy nemal ako použiť ale páčil sa mi
"Nemohol mat na vplyv na devastáciu Staurogyne a Pogostemon aj ten pôdny filter?" Ale určite áno, ono to je asi fakt, že prúdenie vody okolo korienkov im nerobí dobre. Ja som však pred veľa veľa rokmi mal v jednej 70ke pôdny filter poháňaný vzduchovým kompresorom a priamo nad roštom mi rástli nejaké echinodory ako bláznivé. Tu som si skúsil, že nie každej rastlinke to vyhovuje.
Ešte by som rád podotkol a zdôraznil, že toto nie je žiadny vedecký experiment ale len taká hra, zábavka. Ako som písal - nemeriam žiadne hodnoty, neviem ani aká je tam teplota ale tipujem, že taká ako v izbe

Je to rovnako ako všetky moje ostatné akvárka doteraz - "žáves" prístup, čím menej starostí tým lepšie. Ani na estetiku sa nejako nehrám - naviažem a napichám tam to čo mám k dispozícii a ono to už nejako porastie. A ak sa nejakej rastlinke u mňa dariť nebude tak ju jednoducho "preštia" iné, ktorým sa podmienky u mňa páčia

@Jozef I - každé milé slovo poteší, ďakujem

@IP Pavlov - jj, tie dzindziky sú tam presne na to, pravdu máš. Ja som ich chcel pricucnúť zvonku