No, ja to vidím tiež trocha inak.
Sú dni, kedy som pri akváriu dlhší čas, sú dni, kedy fakt nestíham A to, som si istý, poznáme všetci.
Pre mňa sú niektoré činnosti skôr príťažou, radšej sedím na schodoch a čumím pod vodu.
Mám obdobia, kedy čítam, pozerám videá, študujem, radím sa, fotím, prerábam, nakupujem... a sú týždne, aj mesiace, kedy som rád, že akvárium ide po svojom a len sa pristavím pozrieť, spočítam clithony, nakŕmim...
Prešiel som už asi všetkým. Miešaním vlastných hnojív, každodenným meraním, až po totálnu ignoráciu akvária...
Preto, čo funguje už dlhšie:
-->CO2 cez controller - najlepšia vec na svete. To by som už nepoisťoval ďalším systémom. Druhá vec je, že sa asi nedá za noc presýtiť 600l vody..
-->Automat na hnojivo... v súčastnosti oranžová tropica, ale prejdem na seachem
-->svetlo DYI, 5 vetiev LED chipov, ktoré zapínam a vypínam postupne cez sonoff a wifi
-->najnovšie automatická výmena vody = každý deň o 15.00 zapne čerpadlo vo vstavanom filtri, ktoré odčerpá odhadom 40l vody rovno do odpadu, keď sa zavzdušní, prestane voda odtekať. O tom istom čase sa zopne elmag ventil (origo na osmózu), ktorý otvorí napúšťanie do akva. Mám odsledované, že trvá cca 4 hodiny, kým dosiahne pôvodnú hladinu. Potom ventil zatvorí. Toto mám poistené plavákom (tiež origo), ktorý by po dosiahnutí hladiny zastavil prívod vody z RO. Toto trocha trvalo vyladiť, ale šlape to krásne...
-->Samozrejmosťou je voda a odpad pod akváriom, to bolo naplánované už pri stavbe domu. Pod akva je RO, CO2...
--> Teplotu vody neriešim, pri tom objeme sa drží celoročne okolo 23 stupňov v lete max 25.
Takže teraz smelo do mňa

. Tento projekt prechádza vývojom už veľa rokov, takže to zas nebola otázka jednej nvestície a veľmi veľa vecí mám poriešené tak posvojom... ale čo oči nevidia...
Riziko niektorých týchto "vychytávok" je asi zvýšené riziko totálnej potopy, ale preto tiež veci poisťujem nejakým záložným systémom (ideálne mechanickým). Nakoniec fotky a videá prasknutých akvárií by slabšie povahy odradili už nazačiatku.
Nazdarte, potápači..