tentokrát so spoločným projektom, ktorý navrhol Tomáš (tomas1) a vyhral s ním i tohoročnú Akva jeseň v BA.
Akvárko je necelý mesiac v mojich rukách, no spravil som tam hneď niekoľko veľkých a pár menších zmien.
Aj keď teda nie som jeho praotcom, myslím si, že si zaslúži hlavne kvôli mladému veku jeho tvorcu trochu pozornosti.
Zmeny sa týkali hlavne rastliniek, niečo som vyhádzal, niečo som nahodil nanovo, pridal som nový Fissidens, Rotalu, Anubias.
Akvárko je zdravé, prosperuje, prakticky bezúdržový režim spočívajúci len vo výmene vody.
Niektoré spodné časti odhnívali, trvalo mi chvílku kým som sa pliagy zbavil, teší ma takisto i úplná absencia riasy.
Kým sa rozbujnejú nové rastlinky, chvíločku to potrvá, budem sem preto priebežne nahadzovať aktuálne fotky.
V niektorých častiach je vďaka džungly strašne málo svetla, s tým už ale neplánujem robiť nič, možno prerábka časom.
Aby som sa ale zbytočne nerozkecával, tak prejdime k faktom:
Objem nádrže:
cca. 30L
Filtrácia:
Prepadový filter so "zberom" v ľavom dolnom rohu, kruh s polomerom 6cm, objem 1/4 nádrže, čerpadlo Atman AT-301 400L/h
Filtračné náplne:
Filtračná pena (molitan) + guličky
Filtrácia OUT:
Rozstrekovacia rampa na prísavke pozdĺž celej zadnej steny nádrže
Osvetlenie:
Aktuálne sa svieti 2x11W každý deň od 16.00 do 23.00, t.j. 7hodín
Hnojenie:
Denne 2ml Rataj CO2 Vital aplikované cez injekčnú striekačku do rozstrekovacej rampy
Flóra:
Machy (Vesicularia, Fissends), stonkovky (Rotala, Micranthemum), Anubias var. nana, Cryptocorine atď., atď...
Fauna:
Poecilia reticulata 2ks + cca. asi 10 týždňových krpcov, Neocaridina davidi cca. 30ks.
Dno:
Jemný liapor 1-3mm, pod ním JBL AquaBasis Plus a vpredu biely kremičitý piesok na vytvorenie "pláže"
Dekorácie:
Zhruba 10 menších lávových kameňov na oddelenie plážovej časti od "džungle", 1ks drevo tzv. driftwood
Údržba:
Týždenná výmena 1/4 vody nádrže
Foto by chnuro, Akvajeseň 2013, Bratislava, 15/11/2013

Foto by Maranella, 26/12/2013