bede ATLAS



literatura, casopisy, VHS/CD/DVD

Moderátor: barky

bede ATLAS

Odoslaťod drda1 » 22 Apr 2005 15:22 pm

Dr. Jürgen Schmidt
bede ATLAS
sladkovodní akvarijní ryby
Jazyk: český
Vydavateľ: AQUAPRESS

Čo sa dá o tomto obrovskom diele napísať? Šťastní vlastníci vedia o čom je reč, pre ostatných záujemcov som pripravil "malý" opis.

Poďme sa spolu pozieť, čo za svoje tažko zarobené peniaze ( myslím si, že cena nad 3500 Sk nie je zanedbateľná ) dostanete.

Z obrázku sa nedá posúdiť veľkosť ani váha knihy, preto som bol pri prvom stretnutí s bede ATLASOM dosť zaskočený. A to ako jeho rozmermi ( 24 x 31 cm ), tak aj jeho hrúbkou a váhou.
Celý atlas je vytlačený na kvalitnom kriedovom papieri.
Stránky sú dosť tenké, napriek tomu prekvapia svojou pevnosťou. Pri ich počte bezmála 1100 strán si použitie iného hrubšieho papiera neviem predstaviť. Preto poteší, že väzba atlasu je dostatočne pevná a neporuší sa ani pri viacmesačnom používaní.
Všetky tieto okolnosti sa samozrejme odrazili na jeho hmotnosti, ktorá je viac, ako 5 kg! Rozhodne to nie je kniha na večerné čítanie do postele, ak len nechcete prísť k úrazu :-)

Toľko ku knihe ako takej, poďme sa pozieť na to, čo každého najviac zaujíma - obsah.
Hneď na začiatku knihy je obsah, potom prehľad odborných spolupracovníkov, a jednostranový predhovor. V ňom sa dočitete také zaujímavosti okolo prípravy a výroby ako napríklad celkové množstvo dát zozbieraných pri jeho tvorbe ( vyše 100 Gbyte ), poprípade množstvo CD spotrebovaných pri jeho výrobe ( 2000 ). Na záver autori sami vyhlasujú, že dielo nie je stále kompletné, že stále pribúdajú nové druhy rýb.
Po predhovore nasleduje textová časť knihy. Tá sa delí na nasledujúce časti:
1. úvod
2. stavba tela a morfológia
3. rybý pohon
4. premeny - metamorfózy
5. sfarbenie rýb
6. oko
7. vydávanie zvukov,
8. ekologické prispôsobenie
9. ryby dýchajúce vzduch
10. sezónne ryby
11. prijímanie potravy
12. kontinentálny drift
13. vedecké názvy
14. synonymá
15. vysvetlenie znakov

V úvode autori jasne vymedzujú ciele celej knihy. Citujem : " Vznikolo přání velkého souboru, ve kterém by bylo zobrazeno co největší množství v akvaristice rozšířených ryb, ale ne jako obvykle na jednom či dvou obrázcích, nýbrž na mnoha zobrazeních řídících se místem nálezu, barvou nebo určujícími variantami. Cílem by mělo být zajistit dle použitých fotografií co nejpřesnější určení. "
A ešte jeden citát z úvodu : " Tento nový atlas si nevytkl za cíl zobrazit všechny sladkovodní ryby světa. To by byl cíl přehnaný a nerealizovatelný! Následně lze říci, že není ani možné ukázat všechny druhy podle místa nálezu a barvy, mutační a pěstitelské druhy. Uskutečnitelné je to však pro všechny akvaristicky důležité druhy a poddruhy. Pokusili jsme se tomuto cíli co nejvíce přiblížit - jak daleko se nám to podařilo, posoudíte nejlépe vy sami. "

Teraz je nám už zhruba jasné, čo môžeme očakávať. Ešte rýchlo prelúskať jednotlivé textové kapitoly vymenované vyššie, zastaviť sa hlavne na kapitole vysvetlenie znakov a poriadne sa prelúskať piktogramami.

A konečne nastal vytúžený veľký okamih - dostávame sa k obrazovej časti.
Obrazová časť je najrozsiahlejšia, tvorí ju 1024 strán s fotkami rýb. Ryby sú členené podľa čeľadí, na každej strane je 8 farebných fotiek. Pod každým obrázkom sú v 2 riadkoch piktogramami a textom dostupné nasledujúce informácie:
meno rodu; meno druhu; meno poddruhu; prvý bádateľ; prvý rok popisu; miesto nálezu; pohlavie; fotograf; synonymum, alebočasto používané nepravé meno; pH; celková tvrdosť; dĺžka tela v cm; dĺžka akvária v cm; potrava; obtiažnosť chovu.

O rozsiahlosti atlasu sa presvedčíme hneď na začiatku, kde napríklad rod Betta je na 60 strán, čo predstavuje 60 x 8 = 480 fotiek na ktorých sú zachytené rôzne druhy rodu Betta v rozličných tvarových a farebných mutáciách.
Taká čeľaď Cichlidae sa rozprestiera na 370 stranách! Atlas celkovo sľubuje cca 8000 fotografií rýb. Nerátal som ich všetky, ale myslím, že mu môžeme veriť.
Myslím, že viac komentovať netreba.
Atlas poskytuje dôležitú pomoc pri spoznávaní a poznávaní bežných, ako aj menej známych druhov rýb. Môže byť dôležitou pomôckou nielen pre laikov v odbore akvaristiky, ale aj pre mnohých predajcov a odborníkov.

Aby bol opis atlasu kompletný, po obrazovej časti nasleduje zoznam fotografov, literatúry, register ( latinské názvy rýb ) a nakoniec nemecké názvoslovie ( nemecké názvy rýb )

Tak, a blížime sa k záveru tohoto príspevku. Spolu sme prelúskali celú túto veľkú, ťažkú, nádhernú knihu. Žiadne slová ale nedokážu zachytiť istú grandióznosť, či vznešenosť celého diela, ktorú si naplno uvedomíte až vtedy, keď skutočne držíte vo vlastných rukách originál knihy.

Kúpiť, či nekúpiť? Na túto otázku si musí zodpovedať každý sám. Cena atlasu nie je zanedbateľná, ale kto sa rozhodne zaradiť ho do svojej domácej knižnice, určite toto rozhodnutie neoľutuje.

Dúfam, že sa mi aspoň trochu podarilo priblížiť vám toto nevšedné dielo v oblasti akvaristiky a vzbudiť vo vás zvedavosť. A aby vaša zvedavosť nezostala úplne neuspokojená, pripravil som pre všetkých, ktorí by chceli aspoň nahliadnuť na popisované dielo krátku ukážku.
Je to pár oskenovaných strán. Upozorňujem, že strany nenasledujú priamo za sebou.
Veľkosť súboru je 17,2 MB. Formát súboru je PDF.
Stiahnuť ho môžete z: http://drda.sk.eu.org/bede/DEMO_Bede_atlas.pdf
Pre prezeranie je potrebné mať nainštalovaný program Adobe Acrobat Reader aspoň verziu 6.0, poprípade FOXIT ( ktorý netreba inštalovať ).

Prajem veľa zábavy

Drda
Prílohy
bede.jpg
Naposledy upravil drda1 dňa 15 Feb 2006 23:52 pm, celkovo upravené 1 krát.
drda1
 
Príspevky: 150
Obrázky: 1
Založený: 11 Feb 2003 08:29 am
Bydlisko: Banska Bystrica

Reklama

Re: bede ATLAS

Odoslaťod jacik » 22 Apr 2005 15:41 pm

drda, pekna recenzia :)
jacik
 
Príspevky: 1026
Obrázky: 24
Založený: 15 Jan 2003 09:56 am
Bydlisko: Trenčín

Re: bede ATLAS

Odoslaťod Phantom » 23 Apr 2005 13:40 pm

Takze cena isla dole :)
Ja som ho kupil za 5000sk.
Obrázok používateľa
Phantom
 
Príspevky: 422
Obrázky: 2
Založený: 18 Máj 2004 20:55 pm
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: bede ATLAS

Odoslaťod tonket » 03 Máj 2005 16:26 pm

Skvela kniha, da sa nieco podobne zohnat o rastlinkach?
Obrázok používateľa
tonket
 
Príspevky: 165
Obrázky: 5
Založený: 20 Okt 2003 14:31 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: bede ATLAS

Odoslaťod drda1 » 15 Máj 2005 21:11 pm

Tonket:
Nieco o rastlinach v takomto rozsahu mi nie je zname.
Kvalitne knihy o tejto tematike sa vydavali hlavne "na zapade".
Z dostupnejsich zdrojov je to stara kniha:
Karel Rataj : Akvaristika začíná u rostlin
alebo jej novsie vydania, aj ked tie su o dost ochudobnene;
popripade nieco je aj v knihe Ines Scheurmannová : Akvarijní rostliny.
Nijaka kniha sa vsak ani zdalekaaaa nepriblizuje niecomu takemu ako Bede Atlas u ryb.
Nedavno vysla nova kniha od Rataja o echinodorusoch, ale este som sa k nej nedostal, takze nemozem hodnotit.

Ja osobne by som sa chcel nejako dostat hlavne k nemecky vydavanym kniham, ktore by ma velmi zaujimali. Na ich nazvy si vsak teraz z hlavy nespominam.
Ale skus pozriet na http://www.amazon.de tam by mal byt celkom slusny vyber, ak si dobre spominam, mala by tam byt aj nejaka encyklopedia, lenze ma len okolo 200 stran. To sa s vyse 1000 stranami o rybach neda porovnat. Aj ked mozno predsa - nie je mi zname, kolko je takych beznejsich druhov rastlin pestovanych v akvariach.

Drda
drda1
 
Príspevky: 150
Obrázky: 1
Založený: 11 Feb 2003 08:29 am
Bydlisko: Banska Bystrica

Re: bede ATLAS

Odoslaťod ado » 16 Máj 2005 07:50 am

no drda pekna vecicka :)
Obrázok používateľa
ado
 
Príspevky: 38
Obrázky: 14
Založený: 27 Nov 2004 09:40 am
Bydlisko: Bratislava


Naspäť na Literatúra

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.