Ahoj, neda mi nenapisat sem aj svoj nazor.
1. Nie su to bakterie v metabolicky aktivnom stave, su v zakapsulovanom stave, schopne po ich pridani do vhodnych podmienok znova zacat zit - rast a mnozit sa. V takomto stave nie je problem udrzat ich desiatky rokov. Viac by k tomu mohol povedat Skala - ja som uz biologiu par rokov nemal

. Celkom to vystihla Raviolka s tou postupnou zmenou podmienok prostredia.
2. Z vlastnych skusenosti mozem potvrdit ucinnost takehoto pripravku, konkretne od JBL - volalo sa to nejako start, sterter???
Ked som cca pred 2 rokmi zacinal s AKVA, tak som robil klasicke zaciatocnicke chyby a mozem povedat, ze v 480 l akvarku mi tento pripravok do 24 hodin pomohol zbavit sa NO2 z toxickych hladin na nemeratelne mnozstvo. Sam som bol prekvapeny.
Pri normalnom zakladani akvaria ma takisto podla mna urychlujuci vplyv na vytvorenie a stabilizaciu dusikoveho cyklu. Osobne by som radsej pouzil takyto startovaci kit, ako vodu z ineho akva, takto by som aspon ciastocne napriklad obmedzil zavlecenie stetinkovej riasy do noveho akvaria.
Oznacovat takyto pripravok za CHEMIU je podla mna dost zavadzajuce a malo by sa v tom urobit konecne jasno. Ja za chemiu povazujem pripravky typu MULTIMEDIKAL, FMC, rozne lieciva, umele hnojiva ...
Neviem ako presne nazvat takyto typ pripravkov + nejake extrakty z raseliny, vyluhy z rastlinnych materialov. Stale mi napada nieco ako biologicke preparaty, biotechnologicke preparaty ... Neviem. Skuste porozmyslat, mozno vas napadne lepsi vyraz. Ale myslim si, ze klasicka chemia to naozaj nie je. Dalo by sa to prirovnat snad k susenemu kalu z filtra - aj tam je tych spor bakterii dost. Tu su len v cistej forme v kvapaline - na lepsiu manipulaciu.
Podobny pripravok je napriklad aj jeden liek - teraz ma to napadlo. Vola sa BACTISUBTIL. Ide o zakapsulovane bakterie, ktore pacienti jedia s cielom obnovit narusenu crevnu mikrofloru pacienta. Spory v crevach "oziju" a dalej sa mnozia. Vysledkom je Ciselna prevaha nad mikroorganizmami vyvolavajucimi ochorenie - napriklad hnacky ...
Ale to je uz ina tema, princip je vsak rovnaky. Takisto ak niekto uzivate Lactobacilus Acidum - to su tiez tabletky s praskom - a prasok nie je nic ine, ako zakapsulovane bakterie, ktore su inak v jogurtoch, zakysanke ...
Nakoniec by som chcel napisat uz len tolko, ze zastavam nazor nedavat do akvaria zbytocne nic cudzie. Ak treba liecit, zdviham najskor teplotu a pridavam sol ... ale z mojho pohladu nedavam rovnitko medzi liatie lieciva a chemie do akvaria a medzi pridanie takychto biologickych preparatov.
Drda.