majko napísal:Rastlinky zacinaju hnednut az cerniet pri nadbytku fosforecnanu zeleziteho, teda fosforu. Mne takto skoncila bacopa po zalozeni akvaria. Ja som vymienal castejsie vodu a preslo to. A samozrejme nehnojit hnojivami co obsahuju fosfor.
NO3 meram testom od sery a hodnoty su nemeraťeľne no Pmdd som rozrabal bez KNO3. možno preto.Asterix napísal:Mne to robili tiez. Zmeraj NO3 a K vo vode, Ja som ich mal nemeratelne, tak som zacal miesat PMDD s dvojitou davkou KNO3 a odvtedy je to v poriadku.
Jančula napísal:NO3 meram testom od sery a hodnoty su nemeraťeľne no Pmdd som rozrabal bez KNO3. možno preto.Asterix napísal:Mne to robili tiez. Zmeraj NO3 a K vo vode, Ja som ich mal nemeratelne, tak som zacal miesat PMDD s dvojitou davkou KNO3 a odvtedy je to v poriadku.
affinis napísal:Ked som zacal pridavat do akvaria fosfor skoro okamzite zareagovala a zacala znova pekne rast..o ostatnych rastlinkach ani nehovorim ako nadopovane.
majko napísal:affinis napísal:Ked som zacal pridavat do akvaria fosfor skoro okamzite zareagovala a zacala znova pekne rast..o ostatnych rastlinkach ani nehovorim ako nadopovane.
Otazka je ci to bolo fosforom. V akej forme si ho pridaval?
Fosforu je vo vacsine akvarii prebytok. Prirodzena hladina PO4 v sladkej vode je asi 0.01 mg/l. V sladkovodom akvariu nie je problem namerat 0.5 mg/l.
affinis napísal:KH2PO4
affinis napísal:ale v akvariu bola dlho nula, teraz to udrzujem asi na tych 0,5mg/l
Pri zakladani dna som sice hnojivo nedaval ale asi o mesiac som tam dal dodatočne od JBL kugeln bals asi štyri gule na 200l akva no co bola možno chyba odkaloval som dno zvonom dosť hlbkovo asi raz za tyždeň pri každej vymeňe vody.affinis napísal:Jančula napísal:NO3 meram testom od sery a hodnoty su nemeraťeľne no Pmdd som rozrabal bez KNO3. možno preto.Asterix napísal:Mne to robili tiez. Zmeraj NO3 a K vo vode, Ja som ich mal nemeratelne, tak som zacal miesat PMDD s dvojitou davkou KNO3 a odvtedy je to v poriadku.
pri zakladani akvaria si pouzil nejake hnijivo do dna, alebo len cisty strk? ak cisty strk tak raslinky maju dost velky problem poriadne zakorenit v novom dne a chvilku im to potrva, ak mas KNO3 na nule taksi ho zozen a tiez si zmeraj aj fosfor a ked nemas mnoho ryb a chces mat vela rastlin urcite im to prospeje
majko napísal:affinis napísal:KH2PO4to si ale pridal do akvaria aj dalsi dolezity stopovy prvok - Draslik, ktory je dolezity pri fotosynteze (bez ktorej rastliny nerastu
). Takze nemozes vediet ci to bol nedostatok drasliku alebo fosforu
.
majko napísal:affinis napísal:ale v akvariu bola dlho nula, teraz to udrzujem asi na tych 0,5mg/l
fiha, to mas tak vela rastlin a malo ryb ? Ja mam 0.5mg/l bez akehokolvek pricinenia.
Jančula napísal:Pri zakladani dna som sice hnojivo nedaval ale asi o mesiac som tam dal dodatočne od JBL kugeln bals asi štyri gule na 200l akva no co bola možno chyba odkaloval som dno zvonom dosť hlbkovo asi raz za tyždeň pri každej vymeňe vody.
Môžeš mi prosim ťa poradit v akej forme respektive kde by som ten fosfor kupil ako sa to volá diky.affinis napísal:Jančula napísal:Pri zakladani dna som sice hnojivo nedaval ale asi o mesiac som tam dal dodatočne od JBL kugeln bals asi štyri gule na 200l akva no co bola možno chyba odkaloval som dno zvonom dosť hlbkovo asi raz za tyždeň pri každej vymeňe vody.
hlboko naozaj odkalovat nemusis pri novom akva a tych guli ak si kupil balenie 7+13 tak tam daj vsetky, rovnomerne ich vtlac do strku v miestach kde mas rastliny, urcite im to neublizi, ucinok by mal trvat 1 rok co je vyhoda oproti inym tabletovym hnojivam a za rok sa ti akvarium pekne zabehne...skus to KNO3 a zmeraj si aj fosfor a ak budes chciet a bude ho malo tak ho tam zacni pridavat, v inej teme su postrehy akvaristov co pridavaju fosfor, urcite si to cital...zacni experimentovat..ale s citom
Jančula napísal:Môžeš mi prosim ťa poradit v akej forme respektive kde by som ten fosfor kupil ako sa to volá diky.
vdaka za radu prišla v pravu chvilu akurat som mu volal a objednal som si to lebo v pondelok mi ma posielať pmdd tak mi to pošle narazaffinis napísal:Jančula napísal:Môžeš mi prosim ťa poradit v akej forme respektive kde by som ten fosfor kupil ako sa to volá diky.
Napis Viridisovi aj koly KNO3, fosfor sa vola dihydrogenfosforecnan draselny KH2PO4, posle ti to aj na dobierku, ma kvalitne hnojivo beriem od neho uz viac ako rok - davkovanie si musis zistit sam v nejakom 10L vedre s vodou a s testom na fosfor aby si vedel kolko ho do akvaria mozes pridat a tiez zacni s malymi davkami a stale tu hladinu sleduj aby si to nepresvihol.
affinis napísal:vsadzam na fosfor...
affinis napísal:mam naozaj vela rastlin a sice 100 neoniek, ale aj tak ta hladina fosforu bola na nule
Stuka napísal:Asterix akym testom si meral fosfor? Testom od Rataja? Ak ano tak to je divne ze aj ty mas 0.5mg/l. Lebo ja som nim tiez meral a nameral som 0.5 a meral som vo vsetkych akvariach aj vo vode ktora mi tecie doma a uplne vsade a vzdy rovnako 0.5. Dokonca aj v jednej uplne prerybnenej nardzi bez rastlin som rovnako nameral. Ten test je niaky divny. Ze voda zo 6 rozdielnych zdrojov a vzdy ma 0.5...ak to bol iny test tak nic.........
majko napísal:affinis napísal:vsadzam na fosfor...
no to mozes(tak ako ja vsadzam na nieco ine), ale cim to bolo sa nedozvieme
majko napísal:affinis napísal:mam naozaj vela rastlin a sice 100 neoniek, ale aj tak ta hladina fosforu bola na nule
Ake mas velke akva ?
majko napísal:Este k meraniu PO4 Ratajom :Stuka napísal:Asterix akym testom si meral fosfor? Testom od Rataja? Ak ano tak to je divne ze aj ty mas 0.5mg/l. Lebo ja som nim tiez meral a nameral som 0.5 a meral som vo vsetkych akvariach aj vo vode ktora mi tecie doma a uplne vsade a vzdy rovnako 0.5. Dokonca aj v jednej uplne prerybnenej nardzi bez rastlin som rovnako nameral. Ten test je niaky divny. Ze voda zo 6 rozdielnych zdrojov a vzdy ma 0.5...ak to bol iny test tak nic.........
Stuka napísal:Ja teraz pouzivam test od Sery ked uz sme pri tom. Proste k Ratajovskym testom som stratil doveru.
salik napísal:majko, mal som taktiez problem s cernejucou didiplis, pmdd+fe tabletky nemali vobec ziadny ucinok, fosfor som nepridal a ako tak citam vase prispevky, mal som to s nim skusit, didiplis sa po case uplne rozpadla
Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.