od Zero » 01 Jún 2014 10:40 am
To se mi před několika lety stalo v jednom rybníčku. Na jaře voda "zrudla" doslova jako krev. Odhadoval jsem, že to je buď masový rozvoj vířníků, nebo takto zbarvená jednobuněčná řasa. Na jistotu by bylo nutné odebrat vzorek a kouknout se naň přes mikroskop.
Ten červený zákal trval asi deset dní a pak se voda naprosto do průhledna vyčistila následným obrovským rozmnožením moiny, která vodu dokonale přefiltrovala bez jakéhokoliv lidského zásahu a já měl k dispozici vydatný zdroj čerstvého živého krmiva pro své chované rybičky.
I teď je voda venku v rybníčcích v dobré kvalitě jen proto, že ji neustále čistí početný různorodý vznášivý zooplakton a dnový bentos.
Např. letos se po jarním vyhnojení rybníčků k podpoře fytoplanktonu a jeho spotřebování perloočkami a buchankami se v jedné nádrži značně rozrostla zelená vláknitá řasa. Chtěl jsem to řešit nasazením pulců od Pelobates fuscus, ale najednou se i z hladiny začala řasa vytrácet, až zmizela úplně a teď bují vodní rostliny. Tu řasu mimo jiné vlivy spotřebovaly larvy od pakomárů a chrostíků, jenž zas vyžírají ve vodě touto dobou množící se čolkové.
Tak to venku v přírodních poměrech bez lidských zákroků probíhá. Ekosystém se vyvíjí do rovnováhy sám.
- Prílohy
-