System napísal:Vykašli sa na toto fórum, tak isto som tu začínal ako ty teraz, asi pred 10 dňami, všetci mi dali len milión odkazov, ktoré som mal prečítané a potom si na mne len liečili komplexy vrajže "MODERATORI" a keďže si začiatočnik ako ja, bude to také isté.
Ver mi

system neuraz sa ale aj ked to martin_S napisal trochu drsne mal z velkej casti pravdu. ja plne chapem akvaristov zaciatocnikov, sam som stale zaciatocnik (akvariam sa venujem cca od zaciatku tohto roka) a keby si videl moje prve akvarium tak tam najdes tolko chyb ze az. a prave preto, ze ich chapem sa snazim poradit to nieco malo co uz viem a prave tu na tomto fore som nasiel velmi vela uzitocnych informacii aj vdaka roznym linkom ktore teraz ja sam posuvam dalej. tak ako som pisal v tvojej teme, napriek vela dobrym radam si spravil vela zlych chyb ktorym sme chceli aby si sa vyhol. pravdaze ale nebudem na teba nadavat ani nic podobne len sa mi moc nepaci ako odsudzujes cele toto forum. martin_s je moderator a je zodpovedny za poriadok v tomto fore a ako to aj v realnom zivote byva clovek musi byt niekedy prisny az zly aby system udrzal v poriadku. ludia su "zly" vtedy ak sa ti posnazia poradit co mozu aby si sa vyvarooval chybam ktore aj oni zazili a ty to odignorujes cele a spravis vsetko opacne

ale viac uz k tomu nebudem v tejto teme.
k povodnemu prispevku:
1. akvarium 25x25x25 = 15,5L hruby objem ... na zaciatky trochu tazsia volba lebo ako ti vela ludi napise a tym padom to je aj pravda v mensom akvariu sa tazsie udrzuje rovnovaha ako vo vacsom ale nieje to nemozne odradzat ta od toho nebudem
2. podstavec je jedno aky hlavne aby udrzal akva (pri malom nieje problem) a aby ladil k ostatku izby

3. urcite ho tam mozes mat ak bdue dostatocny silou a funkcny ... aku hlavicu ti neporadim ale ako je v prispevku predomnou tema
externy-canistrovy-filter-vyroba-otazky-t11183.html sa takym filtrom zaobera a pokial tam nenajdes odpoved na to cerpadlo tak sa tam kludne spytaj
4. osvetlenie je tazsia otazka ale napriklad mne na 15L akva staci 11w ziarivka aqua svetla s drziakom na okraj uplne dostatocne ... dokonca je silnejsie a musim s nim svietit menej aby som udrzal riasu pod kontrolou mam
http://www.heureka.sk/?h%5Bfraze%5D=Osv ... tAodMRQAQw aby si vedel porovnat aspon vykon
5. nieje to najvacsi objem ale urcity pocet krevetiek tam mozes mat urcite ... ja som tam nasadil na zaciatku 14 red cherry a darilo sa im tam .. tie som teraz presidlil do vacsieho ale stale tam drzim do 20 kusov vytriedfenych (moc bledych) a nazivaju si tam dobre
6. co2 nieje otazka ci musis ... skor ci chces ... takmer vsetky rastlinky dokazu rast aj bez co2 len im to dost dlhsie trva... ale akonahle das co2 musis aj hnojis a celkovo najst spravny pomer medzi svetlom, co2 a hnojenim ... vela sa docitas napriklad tu
http://prirodni-akvarium.cz/index.php?id=co2zkusenost abo tu
http://prirodni-akvarium.cz/index.php?id=lowTech - o takto nieco bez co2 som sa ja zacal snazit na mojej 54L a verim ze to dotiahnem do uspesneho konca

... tu stranku odporucam preliezt celu je tam vela vela uzitocnych informacii ktore sa ti urcite zidu
bombicku zo sodastrem netusim tu neporadim
verim ze ked do toho nepojdes bezhlavo a das si co to poradit tak nebudes lutovat ... ide o pristup k akvariu predovsetkym
drzim palce a sledujem temu dalej