Choroba cryptokoryn ?



Akváriové rastliny - hnojivá, co2, pmdd, popis rastlín, pestovanie - starostlivost....

Choroba cryptokoryn ?

Odoslaťod ste_ve » 06 Aug 2007 14:34 pm

Zdravim Vas.
Mam jeden problem s pestovanim kryptokoryn. Mam 240l akvarium a rastlinam sa pomerne darilo. Celkom fajna rovnovaha bola v akvariu. Az pred nejakym polrokom mi zacali z nicoho nic kapat kryptokoryny. Vyzeralo to ako keby ich nejaka kyselina postupne palila. Voda bola klasicka z vodovodu pH cca 7. Tvrdost 2 stupne. Skusal som aktivne uhlie a nic. Proste vykapali vsetky cele dno. Bol som presvedceny ze nieco som pohnojil ja. Lenze ozval sa mi bratranec s tym istym problemom. Taka ista diagnoza. A to sme nevymienali nikdy spolu rastliny ani ryby. Proste nic. Mate tiez niekto podobne problemy? Ja som z Bojnic a on z Prievidze. Zjavne vyzera vodovodna sustava prepojena. Mam pocit ze nejaka pliaga je vo vodovodnej sieti. Nemate aj vy podobne problemy?
ste_ve
 
Príspevky: 3
Založený: 19 Jan 2007 22:24 pm
Bydlisko: Bojnice

Reklama

Re: Choroba cryptokoryn ?

Odoslaťod Hoffi » 06 Aug 2007 14:45 pm

mne tiez kapali cryptokoriny...ale nie setky....ale u c. byva choroba ktora sposobuje ze odhnivaju listy a pod ...ale to je len docastne a nakonec sa zas preberu....
Obrázok používateľa
Hoffi
 
Príspevky: 70
Obrázky: 6
Založený: 03 Aug 2007 20:04 pm
Bydlisko: Levice

Re: Choroba cryptokoryn ?

Odoslaťod xDodox » 06 Aug 2007 14:56 pm

Pozri tému: Problem s Cryptocorinami, alebo: hnitie kryptokorýn.

Raviolka napísal:francesco, zkus použít vyhledávání než se zeptáš :idea:
Rozpad kryptokoryn je celkem běžná věc a následuje většinou po výměně vody nebo nějaké změně v akváriu, při vysokých teplotách apod. Viz třeba následující témata:
http://www.akva.sk/viewtopic.php?t=2198
http://www.akva.sk/viewtopic.php?t=1798
http://www.akva.sk/viewtopic.php?t=458
Obrázok používateľa
xDodox
Moderátor
 
Príspevky: 3028
Obrázky: 0
Založený: 24 Máj 2004 09:56 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Choroba cryptokoryn ?

Odoslaťod ste_ve » 06 Aug 2007 15:11 pm

Hoffi napísal:mne tiez kapali cryptokoriny...ale nie setky....ale u c. byva choroba ktora sposobuje ze odhnivaju listy a pod ...ale to je len docastne a nakonec sa zas preberu....


Ale z coho maju nove narast? ved tam ostala mesacna krajina. Ani list ....
ste_ve
 
Príspevky: 3
Založený: 19 Jan 2007 22:24 pm
Bydlisko: Bojnice

Re: Choroba cryptokoryn ?

Odoslaťod Hoffi » 06 Aug 2007 15:17 pm

ja viem...cital som...ale to asi neni tvoj pripad...
Obrázok používateľa
Hoffi
 
Príspevky: 70
Obrázky: 6
Založený: 03 Aug 2007 20:04 pm
Bydlisko: Levice

Re: Choroba cryptokoryn ?

Odoslaťod Nikina7 » 06 Aug 2007 22:58 pm

A aku vodu si daval do akvarka? Ak bola priamo z akvaria, tak to nie je dobre lebo obsahuje chlor a podobne chemikalie, ktore sa tam davaju, aby bola pitna. Do akvaria sa dáva bud jednodnova voda, ktora ma ph0 alebo prevarena a vychladnuta, v ktorej su tieto chemikalie uz znicene. ak to nebude v tomto, tak potom neviem.
Nikina7
 
Príspevky: 14
Založený: 30 Júl 2007 21:40 pm

Re: Choroba cryptokoryn ?

Odoslaťod DURI76 » 06 Aug 2007 23:23 pm

Nikina7...krásavica,nechceš ísť radšej na rande??? :roll: :)) :o 8)
Obrázok používateľa
DURI76
 
Príspevky: 28
Obrázky: 2
Založený: 03 Dec 2006 16:00 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Choroba cryptokoryn ?

Odoslaťod Nikina7 » 06 Aug 2007 23:54 pm

DURI76: co?
Nikina7
 
Príspevky: 14
Založený: 30 Júl 2007 21:40 pm

Re: Choroba cryptokoryn ?

Odoslaťod Nikina7 » 06 Aug 2007 23:58 pm

ph- dazdova voda
Nikina7
 
Príspevky: 14
Založený: 30 Júl 2007 21:40 pm

Re: Choroba cryptokoryn ?

Odoslaťod vysluzil2 » 07 Aug 2007 00:04 am

Dama a pani. Jediny problem mate v tom ze nedokazete dodat dostatocne mnozstvo zivin pre cryptocoriny. Ak sa premnozia, nemaju moznost cerpat ziviny, tak chradnu az odidu. Pre vas je najjednoduchsi recept- preriedit cryptocoriny a odnoze likvidovat. Jednoducho, jedna cryptocorina na 100 l vody. Vysledok byva niekedy aj taky, ako napr affiniska s listami 30cm dlhymi, a 5 cm sirokymi. Uplna nadhera.
vysluzil2
 
Príspevky: 1305
Obrázky: 57
Založený: 14 Feb 2006 11:42 am
Bydlisko: BA

Re: Choroba cryptokoryn ?

Odoslaťod Aqw3R » 07 Aug 2007 07:47 am

Nikina7 napísal:A aku vodu si daval do akvarka? Ak bola priamo z akvaria, tak to nie je dobre lebo obsahuje chlor a podobne chemikalie, ktore sa tam davaju, aby bola pitna. Do akvaria sa dáva bud jednodnova voda, ktora ma ph0 alebo prevarena a vychladnuta, v ktorej su tieto chemikalie uz znicene. ak to nebude v tomto, tak potom neviem.

Tu malo byt zrejme napisane "z vodovodu"... 8)
Aqw3R
 
Príspevky: 34
Založený: 09 Máj 2007 16:27 pm
Bydlisko: Košice

Re: Choroba cryptokoryn ?

Odoslaťod Sorrymate » 07 Aug 2007 07:51 am

Steve, ak sa pytas na tu vodu, tak s urcitostou ti mozem povedat, ze Bojnice spolu so Starym sidliskom v PD maju inu vodu ako zvysok Prievidze. Neviem v ktorej casti byva tvoj kamos, ale je to uplne jedno, pretoze obidva zdroje su absolutne nezavadne pre potreby akvaristiky. Bojnice so Starym sidliskom cerpaju vodu z Polerieky, ktora ma o nieco vyssiu tvrdost ako voda pre zvysok PD, ktora je z Turčeka. Inak by sa parametre nemali moc lisit. Pri zabehnutom akva je podla mojho nazoru absolutne zbytocne nechavat vodu odstat, alebo pouzivat dazdovu, hlavne v dnesnej dobe. Mam na mysli kysle dazde. Samozrejme, ze ina vec je pouzitie vody pre odchov ryb. Ale to tvoj problem asi nie je. Ten hladajte niekde inde...
Obrázok používateľa
Sorrymate
 
Príspevky: 291
Obrázky: 14
Založený: 17 Nov 2006 18:29 pm
Bydlisko: Prievidza

Re: Choroba cryptokoryn ?

Odoslaťod ste_ve » 14 Aug 2007 21:25 pm

Sorrymate napísal:Steve, ak sa pytas na tu vodu, tak s urcitostou ti mozem povedat, ze Bojnice spolu so Starym sidliskom v PD maju inu vodu ako zvysok Prievidze. Neviem v ktorej casti byva tvoj kamos, ale je to uplne jedno, pretoze obidva zdroje su absolutne nezavadne pre potreby akvaristiky. Bojnice so Starym sidliskom cerpaju vodu z Polerieky, ktora ma o nieco vyssiu tvrdost ako voda pre zvysok PD, ktora je z Turčeka. Inak by sa parametre nemali moc lisit. Pri zabehnutom akva je podla mojho nazoru absolutne zbytocne nechavat vodu odstat, alebo pouzivat dazdovu, hlavne v dnesnej dobe. Mam na mysli kysle dazde. Samozrejme, ze ina vec je pouzitie vody pre odchov ryb. Ale to tvoj problem asi nie je. Ten hladajte niekde inde...


Neviem ale my mame vodu uplne makku. Viem ze na Starom sidlisku je pomerne tvrda. U nas tak cca 3 stupne. Neviem ci to bolo vycerpanim zivin. Ale proste sa mi zda ze ich nieco spalilo. Na komplet su prec. Aka skoda. Tvorili nadherny travnicek. Nuz co uz je po nich ... :oops:
ste_ve
 
Príspevky: 3
Založený: 19 Jan 2007 22:24 pm
Bydlisko: Bojnice

Re: Choroba cryptokoryn ?

Odoslaťod DURI76 » 29 Dec 2007 02:31 am

A nepridával si niečo v poslednej dobe do auqa??? :roll: :roll:
Prepáčte,iba sa pítam. :?: :o :o :o
Obrázok používateľa
DURI76
 
Príspevky: 28
Obrázky: 2
Založený: 03 Dec 2006 16:00 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Choroba cryptokoryn ?

Odoslaťod DURI76 » 29 Dec 2007 02:33 am

Ja dilino... :oops:
Tiež som si mohol najprv pozriet dátum 8)
Kto si to už teraz bude pamatať :lol: :lol: :lol:
Obrázok používateľa
DURI76
 
Príspevky: 28
Obrázky: 2
Založený: 03 Dec 2006 16:00 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Choroba cryptokoryn ?

Odoslaťod Mariok » 29 Dec 2007 03:34 am

Páni môžete špekulovať koľko chcete, odpoveď Vám už dal vyslúžil2, takmer úplne vyčerpávajúcu. Mne sa to isté stalo v Martinskej vode s pH 7.8 a celkovou tvrdosťou nad 20 st. Jediná možnosť záchrany je okamžite vybrať všetky kryptokoriny pri začínajúcom odhnívaní koreňov, presadiť do inej nádrže a nechať ich zregenerovať, samozrejme so stratou takmer všetkých listov. Ja mám dilemu akurát v tom, že osobne sa mi zdá príčinou práve živinami presýtené dno, ale nič som nemeral, takže to tvrdiť nemôžem. Mne osobne pomohlo komplet premytie pôvodného štrku a založenie akva nanovo. :)
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1465
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin


Naspäť na Akváriové rastliny

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.