Boky zakrývám sololitem. Jediným důvodem je alespoň nějaká ochrana před sluncem.
Lemnu tam mám prakticky vždy, perfektně zastiňuje hladinu a zabraňuje přehřívání.
SoRex napísal:Moc se mi líbí, jak všichni teoretizujete, ale praxe je nulová.
Srovnávat kumulativní ohřev vody v mase cca 50 cm v nádrži s odkrytou hladinou a cca 1 cm v uzavřených solárních kolektorech, které navíc odvedou ohřátou vodu do izolované nádrže - to si snad ani nezaslouží komentář, protože jde o elementární znalosti fyziky.
Znovu opakuji, a slibuji, že naposledy - mám ověřen chov ryb v černých kalfasech na balkóně už dobrých 10 let. Teplota vody v nich nikdy nestoupla nad 38 °C, normálně je pod 30 °C. V noci běžně klesá o 5-15 °C (podle ročního období). V kalfasech je vždy velké množství plovoucích rostlin (Egeria, Cabomba, Myriophyllum, Pistia, Eichhornia). Ryby se bez problémů množí a rostou "jako z vody".
Vaše teorie o nemožnosti takového chovu jsou úsměvné - evidentně nemáte osobní zkušenost.
Stejně tak jsou úsměvné řeči o trápení ryb v kolísavých teplotách - v přírodě to na řadě lokalit funguje úplně stejně.
Věřit nemusíte, ale vyjadřujte se až si to vyzkoušíte
Mariok napísal:Dosť vážne pochybujem o tých šiestich stupňoch, asi sa jednalo o teplotu vzduchu. Šesť stupňovú vodu podľa mňa gupka neprežije.
Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.