cichlidy-ake dno-rastliny-piesok-strk



Všetko okolo cichlíd z jazier Malawi, Tanganika, Victoria....

cichlidy-ake dno-rastliny-piesok-strk

Odoslaťod Texo » 13 Mar 2016 23:53 pm

Ahojte kolegovia,

vopred sa chcem ospravedlnit, ak som niekde prehliadol odpoved na moju nasledujucu otazku, ale listujem fora cely vikend a uz mam toho dost, tak som sa rozhodol rovno spytat profikov. Ucarovala mi akvaristika, a pri surfovani som narazil na Juwel Rio 240, ktory sa mi velmi paci a tak som si ho zadovazil vo forme setu aj so skrinkou. Kludne prehlasujem, ze som akvarista amater a tak sa snazim skor nez sa nejakym smerom vyberiem nacitat tolko info kolko mozem. Principialne som pochopil, ze musim si vybrat jednu cestu ktorou pojdem a podla toho vyberiem osadenstvo, vybavenie aj patricnu starostlivost. Prvotne nadsenie z mojho aquascapingu a podobnych veci opadlo, ked som videl co to obnasa a mimo ine je to hlavne o rastlinach a nie rybkach. A kedze mojim cielom su pekne rybky, rozhodol som sa pre africke cichlidy. Z fotiek, for a komentarov chapem, ze pri cichlidovom akvariu nie su rastlinky nutne, ba az nepotrebne. Priatelke sa to tak paci, tak som sa rozhodol, ze urobim akva s konvexnym usporiadanim, teda nejaky ten kopec z asi 3 kamenov vacsich rozmerov a podla pana Amana to supnem trosku do strany (zlaty rez). TO podstatne co ma ale zaujima je, ze rad by som tam predsa len dal aspon nejaky nenarocny mach rozmiestneny sem tam po tych kamenoch a tiez sa nam pacia machove "gulicky" ktore som videl niekde na obrazku a rad by som ich umiestnil niekde na dno pri kamene. Dno by som chcel pieskove (prosim odporucte priemer, lebo sice tema tu nato je, ale nejak sa tam nezhodli komentujuci, tak aby mi to pri odkalovani nebral zvon, pripadne mi prosim odporucte zvon, ktory mi to precisti bez toho aby mi to bralo moc piesku nech nemusim obzvlast dosypat. Bodla by mi aj znacka piesku). A ta zaludnost co ma trapi je, ze nato aby som mohol machove gulicky zasadit okolo kamenov, musim vysypat dno najprv substratom a nato dal miesto piesku strk. Chcem sa spytat, ci by s tym mohol byt nejaky problem, okrem toho ze zrejme cichlidy pri hrani prenosia nejaky strk aj na piesok. Pripadne keby si aj spravim niekde pred filtrom taky "spot" zo strku a dal tam nejaku vysoku rastlinku (kludne odporucte aj tu) aby zakryla filter ci by to bol problem. Co sa tyka pozadia chcem dat len ciernu foliu, ziadne 3D pozadie. Prilozim aj moj nacrt hodny picassa 8) Ale pre predstavu staci si myslim. DAkujem velmi pekne za odpoved. Kazdu si budem cenit aj kriticku :)
Texo
 
Príspevky: 9
Založený: 13 Mar 2016 23:31 pm

Reklama

Re: Nova nadrz - dno

Odoslaťod janodrienovska » 13 Mar 2016 23:58 pm

pri cichlidách podla mna ziaden mach nevydrzí ale su tu aj skusenejsi
janodrienovska
 
Príspevky: 122
Obrázky: 1
Založený: 16 Dec 2014 21:25 pm

Re: Nova nadrz - dno

Odoslaťod Texo » 14 Mar 2016 00:02 am

Foto: vysrafovana cast bude strk a ostatne piesok. Tu rastlinku pred filter som nezakreslil, kedze odpovedou na machove gulicky dostanem odpoved aj na ine rastlinky. Dik
Prílohy
20160313_221953.jpg
Texo
 
Príspevky: 9
Založený: 13 Mar 2016 23:31 pm

Re: Nova nadrz - dno

Odoslaťod janodrienovska » 14 Mar 2016 00:13 am

machové gule???????? MOj nazor nevydrzia
janodrienovska
 
Príspevky: 122
Obrázky: 1
Založený: 16 Dec 2014 21:25 pm

Re: Nova nadrz - dno

Odoslaťod Texo » 14 Mar 2016 00:20 am

Hmmm skoda :/ Tym padom ani javsky mach na kamenoch by asi pri nich neustal pravda? A ked tak este pozeram obrazky tak vidim, ze v niektorych akva pre cichlidy su take vacsie rastlinky sem tam v rohoch akva. Nevadi tym rastlinkam piesok? Nehniju im korene v nom? Pozri napr. http://www.akva.sk/gallery/akvaria-a1/cichlidove-akvarium-p16154.html
Texo
 
Príspevky: 9
Založený: 13 Mar 2016 23:31 pm

Re: Nova nadrz - dno

Odoslaťod tastyshrimp » 14 Mar 2016 00:59 am

tastyshrimp
 
Príspevky: 225
Založený: 16 Jan 2016 13:19 pm

Re: Nova nadrz - dno

Odoslaťod puzzo88 » 14 Mar 2016 11:32 am

idealne anubiasy, valisnerie, ale zalezi aj od konkretneho druhu ryb, anubias len uviazes kde chces / nesadi sa a valisneria zvladne v pohode aj piesok / a staci obycajny kremicity piesok do bazenovych filtracii, odporucam preosiat od prachu a mikrocastic
puzzo88
 
Príspevky: 50
Založený: 10 Jan 2014 18:19 pm
Bydlisko: pezinok - okolie

Re: Nova nadrz - dno

Odoslaťod hooopy » 14 Mar 2016 18:02 pm

Vitaj na akve.sk

určite si si všimol, že tu máme nejaké pravidla.

clanky/pravidla_diskusie.php
Ich dodržiavanie pomôže každému a napomáha väčšej prehľadnosti tém a zjednodušuje vyhľadávanie.
 V budúcnosti Ti veľmi pomôže tento odkaz.

pouzivanie-vyhladavania-vo-fore-akva-sk-t15945.html

Snažíme sa nedupľovať témy, ktoré tu sú už miliónkrát rozoberané. Áno, treba veľa čítať, ale čím viac duplicity, tým komplikovanejšie získanie informácií pre ostatných.

Ak nenájdeš odpovede na tvoje otázky, napíš do príslušnej témy, ktorá už je vytvorená.

Mam pocit, ze tvoja otazka by bola skor vhodne do tem, kde sa chalani venuju cichlidam. A tych je tu dost. Takze neskor tvoju temu presuniem tam.
Nie som cichlidar, ale viem, ze ak chces mat viac samcov, co asi budes mat, jedna skupinka kamenov v strede sa im pacit nebude. Znamenalo by tom vecnu bitku o uzemie. Takze aspon dva ostrovceky. A trosku sa zaujimaj aj o esteticku stranku. Tebou navhnute akva by vyzeralo nie velmi dobre. Radsej by som volil dva ostrovceky kamenov, jeden vacsi dominantny, druhy mensi, na druhej strane akvaria.
Neviem podla akych kriterii si vyhladaval info, ale skus tu na akve este pozriet vyhladavanie s heslami afika, malawi, tanganika, cichlidy.
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: cichlidy-ake dno-rastliny-piesok-strk

Odoslaťod Texo » 14 Mar 2016 20:18 pm

Ok dakujem za info :) pphladam este a dam si poradit. Dam teda 2 ostrovy pripadne dalsie kamene.
Texo
 
Príspevky: 9
Založený: 13 Mar 2016 23:31 pm

Re: cichlidy-ake dno-rastliny-piesok-strk

Odoslaťod Snoopy » 14 Mar 2016 22:24 pm

Piesok so strkom kombinovat nema vyznam, si myslim. Prehadzu si to tak, ako sa im bude pacit. ;) Piesok.. Vacsina akvaristov uprednostnuje biely kremicity piesok. Je to sice pekne, ale neprirodzene. Moj nazor. (inak tiez som ho mal) :) Neskor som ho vymenil za riecny strk, frakcia 0,1mm - 0,3mm plus som to zmiesal s hrubsim, 0,3mm-1cm. Kupil som ho v hornbachu, 1,40€/3kg. Vrstva piesku sa odporuca tak do 2-3cm, co 3 je uz zbytocne vela, si myslim. Cim vyssia vrstva, tym viac bordelu v nom. ;) Rastliny.. pri mbunach sa celkom dari napr. microsorum pteropus, cryptocoryne aponogetifolia. (nemam odskusane)
Vsetky tieto moje rady ber s rezervou, mam 260l malawi len od januara tohto roku. Ale skus pozriet na rybicky.net, je tam kvantum nadrzi s cichlidami, pripadne ak pouzivas Face.. najdi si skupinu africke cichlidy. Tak sa dozvies vsetko. Vela zdaru. U mna to vyzera momentalne takto :) http://youtu.be/Ze-cKOnzky8
Obrázok používateľa
Snoopy
 
Príspevky: 1091
Obrázky: 6
Založený: 25 Okt 2011 11:16 am
Bydlisko: Bratislava - Petržalka

Re: cichlidy-ake dno-rastliny-piesok-strk

Odoslaťod maro-g » 15 Mar 2016 00:01 am

Nepíšeš, aké cichlidy chceš chovať - ak z jazera Malawi, rastliny sa spravidla nedávajú, ak z Tanganiky, malé množstvo z rodov Anubias, prípadne Vallisneria a Cryptocoryne.
Ja mám vo svojom akva jemný kremitý piesok od Hagen-u (0,1 cm), pôvodne som dal cca 4 cm, ale po problémoch so sinicou a celkovo chodom akva som ho ubral na cca 2 cm. Vallisnerie aj Cryptocoryny v ňom prosperujú dobre. Akurát som pridal guľôčkové hnojivo ku koreňom.
Obrázok používateľa
maro-g
 
Príspevky: 71
Obrázky: 19
Založený: 26 Nov 2008 10:03 am
Bydlisko: Bytča

Re: cichlidy-ake dno-rastliny-piesok-strk

Odoslaťod Texo » 16 Mar 2016 09:56 am

Rad by som siel malawi. Viem ze tam sa rastliny zvycajne nedavaju ale spravidla by som nepisal. Kopec akvarok mi naslo aj s aspon 2-3 ks vacsich rastlin a velmi pekne to ukazalo. A ako je mysleny prispevok vyssie ze anubias len priviazem ze sa nesadi? Nepotrebuje sa zakorenit ci ako? A rozhodol som sa pre piesok paci sa mi viac. Dam na teba snoopy a dam radsej mensiu vrstvu. Cistenie si robil ako? Aky zvon poradite aby mi ten piesok neodsalo prec? :/
Texo
 
Príspevky: 9
Založený: 13 Mar 2016 23:31 pm


Naspäť na Africké cichlidy

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.