cichlidy perletove



Všetko okolo amerických cichlíd

cichlidy perletove

Odoslaťod Miko.B » 25 Feb 2007 20:02 pm

dobry den.chcem sa opytat ... v akvariu mame spolu s ocelatny aj cichlidy perletove.cichlidam perletovim davame zvlast patentky bo granule moc nejedia... chcel som sa opytat cim mam krmit tie cichlidy okrem patentiek ?? za radu vopred dakujem ... :D
Obrázok používateľa
Miko.B
 
Príspevky: 95
Obrázky: 28
Založený: 17 Sep 2006 13:28 pm
Bydlisko: Levice

Reklama

Re: cichlidy perletove

Odoslaťod kudzo » 06 Apr 2007 18:51 pm

No neviem si predstavit ako im rozdelujes potravu , ved taky ocelatus tiez podla mna nepohrdne patentkami.Ja preferujem zmes chudeho suroveho mäsa(hovädzie,srdce,pečen)kuracie mäso,kusky rybacieho mäsa,špenát,zelený śalat,.....Skrátka čo v daný moment doma najdem všetko zmiesam dokopy,premixujem na drobnu kašu a dam zamrazit a potom už len skrmujem.Nie je to nic odborne ,žiadne značky rozných firiem ,ale snad som ti pomohol :D .V lete im dávam živé larvy pakomárov :wink:(ak by si niečo viac potreboval ,rad poradim ak budem vediet kudzo@centrum.sk)
Obrázok používateľa
kudzo
 
Príspevky: 99
Založený: 10 Mar 2004 13:11 pm
Bydlisko: SNV,BA

Re: cichlidy perletove

Odoslaťod dusan lipovsky » 06 Mar 2008 23:57 pm

cichlasomma perletova- cichlasoma octofasciatus je aktivna hlavne vo vecernych hodinach zivi sa okrem patentkami aj napr. gammarusmi,hovadzim srdcom,alebo najlepsie mrazenymi krevetami,velmi dobre krmivo je aj tetra cichlid to su jemne granule po nich sa vyborne vyfarbuju,navyse sa v truse nenachadza tolko dusicnanov.cihlasomma octofasciatus ma rada VELA ukrytov korene a co najviac dutin vtedy sa naozaj nadherne dofarbuju.velmi pekny dospely kus sa nachadza vo vystavnom akvariu v baumaxe v bratislave na bajkalskej ulici.
dusan lipovsky
 
Príspevky: 2
Založený: 06 Mar 2008 23:42 pm

Odoslaťod adam712 » 17 Dec 2008 15:07 pm

Kŕmil som ich granulami Sera, neskôr vločkami Tetra Cichlid, v týchto dňoch predovšetkým vločkami Ocean Nutrition a o pár dní, keď sa minú veľké kusy vločiek ON, asi budem aj vločkami O.S.I.. (Sorry, živej, ani mrazenej potrave (NATERAZ) nedôverujem.)
Len pre zaujímavosť: nedávno som im hodil aj kúsok manga, lebo som sa nevedel pozerať ako "nenažrane" ma (jediaceho mango) pozorujú samec aj samica.
Už nejaký čas čakajú na väčšie akva v cca 45L a už sa po niekoľkýkrát vytreli.
Mladé rastú rýchlo, kŕmili sa svojimi "súrodencami" z neskorších trení - odkedy už mladé všetkých požrali, prikrmujem ich drobným krmivom Sera pre poter, ale dospelé ryby im aj samé namrvia z veľkých vločiek alebo ich nechajú, nech sa pohrajú s veľkými vločkami a pritom sa im ulomí niečo, čo dokážu prehltnúť.
Mimochodom, je zábavné vidieť, ako (odhadujem) 16cm ryba čaká na 2cm drobca pokým sa pohrá s vločkou, ktorá je väčšia ako on (drobec) sám a až potom ju zhltne. Ale už som aj videl samicu ako zhltne vločku aj s mladým, požuje, potom vypľuje a opätovne nasaje už len vločku samotnú a mláďa "cupitá" preč, akoby nič :-)...
Mladé(1-2cm) mi ale robia starosti, pretože hryzú rodičov(M+-16cm,F+-12cm?) do chrbta. Tí si to väčšinou nechajú, aj keď už som sem tam videl ako (hlavne samec) takýchto drzáňov odohnali. Uvažujem, že už by bolo dobré ich odloviť. Aké máte s týmto skúsenosti?
Obrázok používateľa
adam712
 
Príspevky: 72
Založený: 21 Dec 2007 12:50 pm
Bydlisko: Nitra, Žilina

Odoslaťod Dušan Sivák » 17 Dec 2008 16:18 pm

chovas ich v absolutne nevyhovujucich podmienkach, to ze sa rozmnozuju neznamena , ze netrpia(patria k velmi lahko mnozitelnym cichlidam)
na chov potrebuju min. 300l akva, keby mali ruky ,tak ti urcite za to krmenie suchym nezatlieskaju a to krmenie poteru-poterom, tomu nerozumiem
a tak isto nerozumiem , za male ti akoze rychlo rastu, krmis ich nasledujucimi vytermi , este si ich neodlovoval ,-da sa predpokladat , ze maju cca 3mesiace(oprav ma ak sa mylim) a meraju 1-2cm...to je teda naozaj rychly rast, svedciaci o super podmienkach a super krmeni
Dušan Sivák
 
Príspevky: 236
Obrázky: 29
Založený: 18 Aug 2008 20:29 pm
Bydlisko: dolna suca

Odoslaťod adam712 » 17 Dec 2008 18:57 pm

Dušan Sivák napísal:chovas ich v absolutne nevyhovujucich podmienkach, to ze sa rozmnozuju neznamena , ze netrpia(patria k velmi lahko mnozitelnym cichlidam)
na chov potrebuju min. 300l akva, keby mali ruky ,tak ti urcite za to krmenie suchym nezatlieskaju a to krmenie poteru-poterom, tomu nerozumiem
a tak isto nerozumiem , za male ti akoze rychlo rastu, krmis ich nasledujucimi vytermi , este si ich neodlovoval ,-da sa predpokladat , ze maju cca 3mesiace(oprav ma ak sa mylim) a meraju 1-2cm...to je teda naozaj rychly rast, svedciaci o super podmienkach a super krmeni

Ale no tak, Dušan, trochu unáhlené... Takže poporiadku:
Súhlasím s tým, že v 300L akva sa budú mať lepšie (BTW, "pracuje sa" na cca 400L, ale musel som dopĺňať do svojej výbavy akváriá pre iné množiace sa, či dorastajúce, ryby a, žiaľ, nie som milionár, teda nejde všetko naraz), 45L je čakáreň-provizórium, pretože vo väčších akváriách som ich (hlavne samca) nechať nemohol. Ešte len tam by trpel samec, samica alebo niektorá iná ryba. To by bolo skutočné utrpenie.
Tieto moje rybky asi ťažko trpia, ak sa rozmnožujú, evidentne nie sú vystresované, sú kľudné a prekrásne vyfarbené, papkajú jedna radosť.
Dal by som Ti za pravdu, keby mali každá svoj revír a bili by sa z konkurenčných alebo iných dôvodov, ako to často vidieť v (aj neprerybnených) akváriách s africkými cichlidami.
Na druhej strane, beriem, a nijakým spôsobom nepopieram, že v 45L nemajú ideálne podmienky, a ak to myslíš takto, si môj človek, a absolútne Ti dávam za pravdu. Ver mi, keby som mohol, dnes majú svoje (možno aj) 1000L akva.
Ad potrava:
Hmm...mýtus o tom, že živá a mrazená potrava je OVEĽA výživnejšia a zdravšia, a suchá potrava (vločky, granule,...) je len náhradná a nedostatočná, bol prekonaný už na konci minulého storočia a na margo toho bolo popísaných viacero úvah (či štúdií?), ale keďže je to už cca 10 rokov, zdroje si je potrebné pohľadať na webe, iste niečo nájdeš. Súhlasím s tým, že je to (to=živá potrava) prirodzenejšia potrava a možno aj o pár percent hodnotnejšia z hľadiska obsahu, ale riziko zavlečenia chorôb, či nakŕmenia rýb (napríklad) patentkami s prísadou pesticídov, fungicídov, či iných jedov, je (IMHO) pre mňa príliš vysoké. Ak by som mal prírodný zdroj, kde je bezpečnosť na 100% zaručená, môžeš mi, trebárs, aj nadávať, ale o takom zdroji nič neviem. Veď aj preto som v predchádzajúcom príspevku použil výraz "(NATERAZ)" - ak budem mať spoľahlivý zdroj, ani nevieš ako rád budem pozorovať ako rybičky lovia potravu v akváriu. (BTW: Aj u mňa boli časy, keď som kŕmil živou - lovenou aj kupovanou, ale to som bol ešte školák - a dnes sa už chcem vyhnúť "nevysvetliteľnému úhynu" rýb a darí sa mi)
Ad mladé a ich potrava: majú asi 2 mesiace a svojich súrodencov z ďalších (2och?) trení jedli bez môjho vedomia. Zistil som to až keď som našiel jedno drobné nerozplávané mláďa medzi kameňmi, nemohlo sa dostať von. Tak som opatrne poodvaľoval štrk okolo, aby mohlo neskôr v pohode vyplávať. A vtom pribehol jeden asi 1.5 cm drobec a urobil cmuk a bolo po malom, ani som nestihol zareagovať. Až takto som zistil, kam zmizli všetky tie malé hemžiace sa uzlíčky. Dovtedy som myslel, že z jedného trenia uhynuli a z posledného boli ešte niekde schované (doteraz žijúce mláďatá totiž predo mňou úspešne schovávali až pokiaľ sa nerozplávali). Sú v malom akváriu, máš pravdu, no, pokiaľ viem, takto mladým mláďatám by táto veľkosť akvária nemala vadiť. Ale môžem sa mýliť, v tomto si nie som celkom istý. Farbu majú vystresovanú len keď im mením vodu a čistím filtre, inak majú tmavú (čo je u tohto druhu, ak sa nemýlim, farba signalizujúca pohodu).
V každom prípade ďakujem za názor, som rád, že sú tu ľudia, ktorí neberú akvaristiku naľahko, a zaleží im aj na pohode ich chovancov. Prajem všetko dobré a nech sa darí v akva hobby.
Obrázok používateľa
adam712
 
Príspevky: 72
Založený: 21 Dec 2007 12:50 pm
Bydlisko: Nitra, Žilina

Odoslaťod Dušan Sivák » 17 Dec 2008 20:16 pm

traviaca sustava roznych ryb je rozna, riziko zavlecenia choroby z nitenky pranej na mlieku, hlbokomrazenej patentky, nehovoriac o dazdovkach a mucnych cervoch, smykaneho,chovaneho hmyzu je absolutne neporovnatelne s rizikom dlhodobeho prijimania len suchej potravy(tato cichlida moze zit kludne viac ako 10 rokov, takymto sposobom to asi nedosiahnes)
povedz mi preco dr. Bydzovsky(ak ti to meno nieco hovori), chodi do prirody a lovi zivu potravu
na margo mnozenia-velmi vela druhov cichlazom sa mnozi v nevyhovujucich podmienkach, ich rozmnozovaci pud je neuveritelny, ale nesignalizuje celkovu pohodu ryb
to , ze nie si milionar je chaby argument(najprv nadrz-potom ryby)
atd.atd.atd.
Dušan Sivák
 
Príspevky: 236
Obrázky: 29
Založený: 18 Aug 2008 20:29 pm
Bydlisko: dolna suca

Odoslaťod Mariok » 17 Dec 2008 21:50 pm

Vážení páni, 8) len z posledných Vašich príspevkov: Dovolil by som si len teoretické pripomienky :roll: :
Sebelepšie JEDNOSTRANNÉ kŕmenie rybám neprospieva :x ! Z vlastných skúseností: kvalita "suchého" krmiva je neporovnatelne lepšia ako pred 20-timi rokmi a dnes v plnej miere dokáže nutrične nahradiť živé kŕmenie :roll: (ktoré BTW nikdy nieje schopná presne kopírovať :P ), ostáva v platnosti známe pravidlo, že najlepšia potrava pre rybu je ryba 8) , je to hlavne o rozmanitosti kŕmenia a nie o Serre, Dajane, Tetre či takej a takej živej potrave, stále je to o ROZMANITOSTIí 8) 8) 8) .
Priestorové pomery neriešte - Vy ste túžili žiť napr. v dvojizbovom byte :?: A predsa tam mnohí žijeme... :P Kto zo skutočných akvaristov by nechcel mať aspoň kubík vody pre svojich zverencov :( , a koľkí ho máme (BTW - j e to dosť :? ???) ... Kŕmenie ROZMANITOU potravou bez ohľadu na značku, či neznačku, živosť či neživosť potravy v PRIMERANÝCH podmienkach 8) , môže priniesť radosť aj akvaristovi, aj rybke :wink: - Pri dodržaní základných všeobecne uznávaných (a overených) pravidiel ohľadne výmeny vody za čestvú a pri dodržaní primeranej teploty. :wink: Takže - nebuďme na seba takí prísni!: Všetci sa snažíme, ako najlepšie vieme! :roll: :wink: :roll:
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1465
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin

Odoslaťod Dušan Sivák » 17 Dec 2008 22:56 pm

tu sa nebavime o byte , ale o zachode na byte-v porovnani s velkostou ryby, nemozno to zovseobecnovat
konkretna ryba , ma konkretne naroky
neviem mariok ci vies o aku rybu ide, inac by si to nenapisal
ja som ich odchovaval , ale vzdal som sa ich hlavne koli priestoru a mnozstvu zivej potravy, ktore to obrovske mnozstvo poteru potrebuje , aby dorastol do predajnej velkosti
neverim , ze by si ich rozkrmil a krmil , bez zaostavania v raste , len suchym krmenim
Dušan Sivák
 
Príspevky: 236
Obrázky: 29
Založený: 18 Aug 2008 20:29 pm
Bydlisko: dolna suca

Odoslaťod Mariok » 18 Dec 2008 01:05 am

Dušan teraz tu neriešim biznis ale akvaristiku! Keď máš doma 1 akva "vhodné" pre perleťovky (pre pár) čo urobíš keď sa ti vytrú??? Necháš ich požrať len preto, že nemáš vicej nádrží, alebo sa budeš snažiť ich odchovať? Ako biznismen nebudeš mať jednu nádrž, ako akvarista ich sa ich jednoducho pokúsiš odchovať! Perleťovky som nechoval,a nesúhlasím s tým, že 45l je pre ne dosť! Ale má ich z toho dôvodu utratiť?, darovať? ty vieš aké sú staré? vieš koľko narástli u neho? koľko ešte porastú? či boli doteraz dobre kŕmené? Ak áno, som ticho! Ak nie, tvoje odborné a dobre mienené rady sa tu jednoducho musia minúť účinkom, lebo sa nejedná o výstavné jedince, ale skôr o domácich obľúbencov! Ak ich dlhodobo udrží v tomto akva pri živote, tak dokonca má veľmi dobré predpoklady stať sa zdatným akvaristom (alebo už je)!!! Ideálne podmienky tam každopádne nemá, ale na tom sa zhodneme všetci traja vrátane Adama712 :wink:
A ku kŕmeniu: Ak si si to prečítal pozorne: Kde som napísal, že by som kŕmil len suchým??? :shock: Ak to z toho nebolo jasné, tak moja teória je, že treba kŕmiť rozmanitou potravou, a to kombinovaním kvalitnej suchej a mrazenej potravy (príležitostne živej sa nebránim), ale hlavne VIACERÝCH DRUHOV, a v tom prípade nemôžeš hovoriť o jednostrannej potrave, a podľa môjho ani nevhodnej potrave!Ryby budú zdravé a spokojné! Samozrejme sa to netýka rozkrmovania plôdika, tam to bez živej nepôjde. Ale že by som chodil 10 rokov na živú potravu kvoli rybám, aby mali lepšiu kondíciu? No tak to prepáč, taký fanatik nie som. A medzi nami, pre tieto ryby by ani MUDr. Bydžovský netrval na živej! On ňou pokiaľ viem rieši chúlostivé druhy a to hlavne importy a to pevne verím, že ju neloví v každej "mláke, ale má ten "svoj" overený "rybníček". Máš ho aj ty??? Ja bohužiaľ už dlho nie :oops: Mám z toho dôvodu zavesiť akvaristiku na klinec? Tak to nie :P :x :roll: :wink:
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1465
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin

Odoslaťod Dušan Sivák » 18 Dec 2008 09:39 am

dlhodobo udrzat pri zivote-naozaj skvostna veta
tvoje diplomaticke riesenia vsetkeho nevychadzaju z praktickych skusenosti, hovorime o cochlide , ktora dosahuje v priemere 18cm, spominany samec ma 16cm, cize v 45l nadrzi sa ledva otoci, adam 712 spomina , ze ma velku nadrz , ale ze by tam udajne samec trpel ,(comu nerozumiem, lebo nandopsis octofasciatus patri medzi ryby , ktore sa dokazu presadit)a tak isto som nenapisal , ze krmim jednym druhom, aj ked je pravda , ze vacsinou mam ryby , ktore radsej umru , ako zoberu suche,
apistogrammi-to su teda importy, ale , ze by im daval pravidelnejsie suchu nepise(nechytaj ma za slovicka)
pisal som aj o uprave nitenïek mliekom (ty to urcite poznas), dazdovky a mucnaky skodlive nie su, plankton ozeleju, s tym suhlasim
Dušan Sivák
 
Príspevky: 236
Obrázky: 29
Založený: 18 Aug 2008 20:29 pm
Bydlisko: dolna suca

Odoslaťod Mariok » 18 Dec 2008 10:47 am

Dušan nemusíme to hnať na ostrie noža! Klobúk dolu pred Tvojimi praktickými skúsenosťami, skôr som obhajoval kolegu, ktorý si je vedomý, že nemá ideálny stav vybavenia pre tie ryby, ale na tom pracuje!
Názory na kŕmenie budú vždy rozporné, pretože vývoj v oblasti suchej potravy ide dopredu (na dosť kvalitnej vedeckej báze) a dostupnosť kvalitnej živej, prípadne kvalitnej mrazenej nie je pre každého jednoduchá, a teda kvalitná "suchá" ju bude čím ďalej viac vytláčať, hlavne z hľadiska jednoduchosti a dostupnosti.
P.S.: Ani napr. zajace chované "zeleným" krmivom ti nebudú žrať zrazu granule, ale dajú sa naň postupne naučiť, musia si prebudovať metabolizmus na inú úroveň, ale pokiaľ viem, úspešne sa to dá aj na granuliach (a opačne). Závisí to skôr od možností, kvalita sa kriticky neposudzuje (neodsudzuje). ... aj keď každý chovateľ má tie "svoje pikošky" na prilepšenie.
P.S.2: Živými nitenkami som 10 rokov nekŕmil, fintu s mliekom nepoznám, dík za typ!
P.S.3: Ak som ťa niečim urazil, tak ma to mrzí a ospravedlňujem sa! :wink:
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1465
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin

Odoslaťod Dušan Sivák » 18 Dec 2008 13:20 pm

nie som urazeny, tak isto sorry za prudke slova
ale musis uznan , ze niektore druhy ryby najblizsich 10rokov na suchu potravu nenaucis
u spominanych cichlid vychadzam z velkosti, mohli tak narast za 3roky, kedze ako rocne maju cca 10-12cm-pri dobrom krmeni a urcite nenarastli v rozporuplnom akva a pri krmeni len suchym krmenim, nie je pre ne teraz dobre krmit ich len suchym, aj ked nutricna hodnota je porovnatelna, traviaci system tejto cichlidy sa v pohode vyrovna s obsahom bielkovin, tukov v zivej, pripadne choroboplodne zarodky sa vo velkej miere odstrania mrazenim

a k tym nitenkam-ked ich peries mliekom s vodou cca 2tyzdne, ostanu uplne biele,takmer cely skodlivy obsah sa prepieranim oddstrani
Dušan Sivák
 
Príspevky: 236
Obrázky: 29
Založený: 18 Aug 2008 20:29 pm
Bydlisko: dolna suca

Odoslaťod adam712 » 18 Dec 2008 14:30 pm

Dušan Sivák je iste skúsenejší chovateľ než som sám, preto by som nebol rád, ak by som vyvolal dojem, že odmietam jeho názory, len jednoducho situácia vždy nedovoľuje, aby boli veci dokonalé - akokoľvek sa snažíme. Chcel by som Dušana poprosiť, aby vnímal moje príspevky komplexnejšie, nielen jednotlivé vety, resp. výseky z viet.
Napríklad:
Dušan Sivák napísal:...hovorime o cochlide , ktora dosahuje v priemere 18cm, spominany samec ma 16cm, cize v 45l nadrzi sa ledva otoci, adam 712 spomina , ze ma velku nadrz , ale ze by tam udajne samec trpel ,(comu nerozumiem, lebo nandopsis octofasciatus patri medzi ryby , ktore sa dokazu presadit)...

Pritom môj príspevok mal mať takýto význam:
Adam712 napísal:Súhlasím s tým, že v 300L akva sa budú mať lepšie (BTW, "pracuje sa" na cca 400L, ale musel som dopĺňať do svojej výbavy akváriá pre iné množiace sa, či dorastajúce, ryby a, žiaľ, nie som milionár, teda nejde všetko naraz), 45L je čakáreň-provizórium, pretože vo väčších akváriách som ich (hlavne samca) nechať nemohol. Ešte len tam by trpel samec, samica alebo niektorá iná ryba...

Myslím, že na tomto príklade vidieť, že sa stratila pomerne podstatná časť z pôvodného významu mojich slov. Podobne je to aj s tématikou potravy. Môže tu tak vzniknúť isté nedorozumenie, ktorému by som sa rád vyhol.

Na margo samotného citátu zo spomínaného príspevku Dušana Siváka:
Áno, Dušan Sivák má pravdu; Jack Dempsey (BTW, na základe anglického mena tohto druhu som ich pomenoval Dempsey a Makepeace(ová) :-) ), obzvlášť samec, je ryba, ktorá to vie "natrieť" iným rybám, ale (ako som písal a akosi to zaniklo) je tu aj iný problém. Je tu možnosť, že by sa presadil samec, ale jeho samica nie, prípadne, že by boli "terorizované" iné ryby, ktoré by boli s nimi v nádrži. A to by asi bolo ako vybíjať klinec klincom, čo by iste (spolu so mnou) Dušan Sivák neschvaľoval.
Iste by nebolo dobrým riešením ani to, keby som dal oboch JD do nádrže so Sršňami (Crabro). Nielenže mi je momentálne proti srsti miešať "Ameriky" s "Afrikami" (výnimkou sú azda len prísavníci), ale nie je isté, či by obstál aj samec JD proti (cca 14cm? - už dávno som ho "nemeral", nebol dôvod) veľkému alfa Sršňovi, ktorý aj Lombardky "vyučuje" jedna radosť. A skúšať to rozhodne nateraz nechcem. Myslím, že v tomto sa tiež s Dušanom Sivákom zhodneme.
IMHO, jediným riešením je ďalšia nádrž, o ktorej som už písal (a - opakujem sa - akosi to zaniklo) :-).

Skrátene povedané: Dušan Sivák má pravdu, ale sú tu aspekty, na ktoré musím prihliadať, a až postupnými krokmi sa približovať k cieľovému stavu (s ohľadom na chovancov vo všetkých mojich akváriách/nádržiach).
Ostatne, medzičasom (keďže odpoveď píšem už od rána, ale písanie prerušujem dôležitejšími aktivitami) pribudli príspevky od Mariok-a, ktorý do istej miery vystihol, čo som mal na mysli.
Obrázok používateľa
adam712
 
Príspevky: 72
Založený: 21 Dec 2007 12:50 pm
Bydlisko: Nitra, Žilina

Odoslaťod adam712 » 18 Dec 2008 14:50 pm

Dušan Sivák napísal:...u spominanych cichlid vychadzam z velkosti, mohli tak narast za 3roky, kedze ako rocne maju cca 10-12cm-pri dobrom krmeni a urcite nenarastli v rozporuplnom akva a pri krmeni len suchym krmenim...

Len pre informáciu (bez komentára):
Kupoval som ich cca 11-12/2007, teda pred rokom, mali veľkosť asi 3-4 cm (obe), v Nitre, v ZOO Maja. Neviem, ako boli kŕmené predtým, u mňa LEN suché krmivo + 1x mango(nedávno). Kvôli (aj vzájomnej) agresivite som ich skúšal dávať do rôznych akva, s rôznou kombináciou osádky (Sajica, Pulcher/Latifrons, prísavníci), istý čas som ich choval oddelene a potom ich dal "dokopy".
Obrázok používateľa
adam712
 
Príspevky: 72
Založený: 21 Dec 2007 12:50 pm
Bydlisko: Nitra, Žilina

Odoslaťod Aaron » 18 Dec 2008 20:06 pm

no tak to ti pekne narastli v takom prcavom akva... ja som ich mal v 90l ale radsej som ich dal potom prec....
Obrázok používateľa
Aaron
 
Príspevky: 352
Obrázky: 11
Založený: 16 Feb 2006 19:11 pm
Bydlisko: Poprad - Košice

Odoslaťod kudzo » 24 Jan 2009 17:58 pm

Aaron napísal:no tak to ti pekne narastli v takom prcavom akva... ja som ich mal v 90l ale radsej som ich dal potom prec....

Tak tak aj ja som spravil
Obrázok používateľa
kudzo
 
Príspevky: 99
Založený: 10 Mar 2004 13:11 pm
Bydlisko: SNV,BA

Odoslaťod adam712 » 26 Jan 2009 10:05 am

kudzo napísal:
Aaron napísal:no tak to ti pekne narastli v takom prcavom akva... ja som ich mal v 90l ale radsej som ich dal potom prec....

Tak tak aj ja som spravil

No, veď už nad tým aj sám uvažujem. Chystal som sa im zariadiť veľké akva, ale niečo (asi kameň) mi "strelilo" do skla na aute, takže peniaze zrejme odtečú iným smerom. Budem ich tak asi musieť predať. Najbližšie dni ukážu.
Obrázok používateľa
adam712
 
Príspevky: 72
Založený: 21 Dec 2007 12:50 pm
Bydlisko: Nitra, Žilina

Odoslaťod kudzo » 26 Jan 2009 16:22 pm

adam712 napísal:
kudzo napísal:
Aaron napísal:no tak to ti pekne narastli v takom prcavom akva... ja som ich mal v 90l ale radsej som ich dal potom prec....

Tak tak aj ja som spravil

No, veď už nad tým aj sám uvažujem. Chystal som sa im zariadiť veľké akva, ale niečo (asi kameň) mi "strelilo" do skla na aute, takže peniaze zrejme odtečú iným smerom. Budem ich tak asi musieť predať. Najbližšie dni ukážu.

No mam pre teba aj ine riesenie ,, co tak predat auto bez predneho okna? :)
Inac nemas nejaky parik saicy na predaj?alebo na vymenu? mam nigry(samec asi 12cm samica o 3menej)
Obrázok používateľa
kudzo
 
Príspevky: 99
Založený: 10 Mar 2004 13:11 pm
Bydlisko: SNV,BA

Odoslaťod adam712 » 27 Jan 2009 10:06 am

kudzo napísal:
adam712 napísal:
kudzo napísal:
Aaron napísal:no tak to ti pekne narastli v takom prcavom akva... ja som ich mal v 90l ale radsej som ich dal potom prec....

Tak tak aj ja som spravil

No, veď už nad tým aj sám uvažujem. Chystal som sa im zariadiť veľké akva, ale niečo (asi kameň) mi "strelilo" do skla na aute, takže peniaze zrejme odtečú iným smerom. Budem ich tak asi musieť predať. Najbližšie dni ukážu.

No mam pre teba aj ine riesenie ,, co tak predat auto bez predneho okna? :)

Že ma to nenapadlo... :-)

kudzo napísal:Inac nemas nejaky parik saicy na predaj?alebo na vymenu? mam nigry(samec asi 12cm samica o 3menej)

Momentálne nemám pár Sajica. Ak by si mal záujem, okrem páru Octofasciatum mám na predaj párik Aequidens Pulcher (samec (odhadom) 12, samica menej).
Obrázok používateľa
adam712
 
Príspevky: 72
Založený: 21 Dec 2007 12:50 pm
Bydlisko: Nitra, Žilina

Re: cichlidy perletove

Odoslaťod kudzo » 27 Jan 2009 11:50 am

Jasne to by som vzal tiez ,,kolko za ten parik chces? :)
Obrázok používateľa
kudzo
 
Príspevky: 99
Založený: 10 Mar 2004 13:11 pm
Bydlisko: SNV,BA

Re: cichlidy perletove

Odoslaťod adam712 » 27 Jan 2009 18:02 pm

kudzo napísal:Jasne to by som vzal tiez ,,kolko za ten parik chces? :)

Ak je pravda, že si dlhoročný chovateľ rýb, potom 3,6€ za párik. Inak 100€.
Čo doprava? (sú v NR a nerád by som, aby cestou trpeli)
Obrázok používateľa
adam712
 
Príspevky: 72
Založený: 21 Dec 2007 12:50 pm
Bydlisko: Nitra, Žilina

Re: cichlidy perletove

Odoslaťod kudzo » 27 Jan 2009 22:55 pm

No chovatel som ,, a aj dlhorocny nemaj strach. Akary som nemal asi 5 rokov, nevidel som nejake pekne v akvaristike. Len take nejake divne ,, mali tak ako keby olemovanu plutvu cervenou farbou. Ak si zo Ziliny tak by nemal byt problem,,,vymenili by sme v Ziline na vlakovej stanici ,ked pojdem cestou do BA.(vlak tam stoji asi 5minut) Neboj budem mat termostku v tychto zimnych obdobiach nosim ryby iba v nej ,,, a vo vlaku sa budu mat super neboj. Mohol by si poslat nejake fotky?diky moc
:)
Obrázok používateľa
kudzo
 
Príspevky: 99
Založený: 10 Mar 2004 13:11 pm
Bydlisko: SNV,BA

Re: cichlidy perletove

Odoslaťod adam712 » 28 Jan 2009 10:13 am

Som síce zo Žiliny, ale momentálne som (dlhodobo) v NR.
Amatérske foto môžem skúsiť urobiť, snáď sa niečo podarí.
Obrázok používateľa
adam712
 
Príspevky: 72
Založený: 21 Dec 2007 12:50 pm
Bydlisko: Nitra, Žilina

Ďalšia

Naspäť na Americké cichlidy

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.