Čím podložiť stolík pod akva a iné otázky



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Čím podložiť stolík pod akva a iné otázky

Odoslaťod Hugo112 » 02 Apr 2008 19:14 pm

Rozhodol som sa stolík pod 460 litrové akva spevniť navarením jakloviny dole po obvode stolíka, aby bol podstavec obdĺžnik a navariť jeden jakel aj v strede na výšku, aby sa lepšie rozložila váha akva, pretože teraz je postavený na štyroch nohách.
Chcel by som sa vás opýtať, na čo mám potom takto upravený stolík postaviť. V obývačke máme plávajúcu podlahu, na dĺžke cca 180 cm je rozdiel na výšku cca 1 cm.
1. Bude stačiť, ak bude stolík postavený na drevotrieske, pod ktorou bude polystyrén, alebo bude lepšia nejaká hrubšia doska, napr. pracovná z kuch. linky? Ako prípadne vyrovnať ten centimetrový výškový rozdiel?
2. Bude dobré, ak časť vody stiahnem napr. do vane alebo sudov a potom ju dám späť do akva? Predpokladám, že navarenie jakloviny by nemalo trvať dlhšie ako jeden deň ( uvidím, ako sa dohodnem so zváračom).
3. Zvládnu to ryby za tento čas aj v 60 l rastlinnom akva s neónkami, alebo bude lepšie stiahnuť časť vody do suda a dať ryby na ten čas tam?
4. Je lepšie postaviť akvárium na karimatku, alebo na 2 cm polystyrén?

Vopred vám všetkým ďakujem za vaše rady a názory, ako to vyriešiť.
Hugo
Hugo112
 
Príspevky: 133
Obrázky: 12
Založený: 18 Jan 2007 20:56 pm
Bydlisko: Prešov

Reklama

Odoslaťod VLADY » 02 Apr 2008 19:37 pm

Najideálnejšie by bolo spraviť ten rám tak aby vyrovnal tú nerovnosť a sedel celou plochou na podlahe a vrch bol v rovine aj pozdlžne a aj priečne pretože je dosť bežné v panelákoch že pri stene je podlaha zdvihnutá aj o 1-2 cm oproti zvyšku podlahy .A v dnešnej dobe lahkých zváracích inventorov by nemal byť problém to zavariť aj na mieste a perfektne...A ryby to istotne vydržia aj v tom mini akvarku...čo im iné ostáva. :shock: A k tej podložke ja osobne preferujem karimatku ale zas na tak velké akva s tým nemám skúsenosť ale v podstate je to asi jedno,lebo zas je na tú väčšiu hmotnosť aj väčšia plocha samotného spodku akva takže zaťaženie na cm2 je podobné. samozrejem záleží už len od výšky akvarka. karimatka sa lepšie prispôsobí aj väčším nerovnostiam lebo je mäkšia ako polystyrén.Alebo tú nerovnosť podlahy vyrovnať doskou teda že na spodok nedáš plošne DTD aj tak taká doska ti ideálne nerozloží ten tlak na celú plochu na to je dosť pružná to by si musel mať skorej niečo iné ale stačilo by dať dosku po dlžke do predu jednu a do zadu jednu šírku trebarz 10cm a dlžku podla dlžky toho rámu a zhoblovať ju tak do šikma ale ako by to vypadalo neviem . ak ti to bude prerábať a navárať tei výstuhy nejaký zámočník tak nemôže byť problém to na jednej strane karboškou o ten 1 cm skráťiť tie stojky a navariť nazad na ten spodok. a máš to 100% a aj estetickejšie ako nejakú šikmú dosku... dúfam že chápeme ako to myslím...
Obrázok používateľa
VLADY
 
Príspevky: 441
Obrázky: 12
Založený: 22 Nov 2007 12:19 pm
Bydlisko: BA-Trávnike

Odoslaťod Hugo112 » 02 Apr 2008 19:47 pm

Jasné, ja som to pochopil. Ja som v predchádzajúcom príspevku zabudol napísať, že pod dosku pod stolík dám 2 cm polystyrén, ktorý by mal tlakom akva vyrovnať tie prípadné nerovnosti. Ono to možno nebude ten rozdiel ani 1 cm, ja som to odhadol pomerom jedna ku oku.
Čo sa týka podložky pod akva, teraz ho mám na 2 cm polystyréne, ale uvažoval som aj karimatke, neviem s rozhodnúť, preto si nechám poradiť.
Hugo112
 
Príspevky: 133
Obrázky: 12
Založený: 18 Jan 2007 20:56 pm
Bydlisko: Prešov


Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.