minule bol u nas Lacik. chvilku sedel pri akva a potom sa opytal ze ci nemam filter. filter samozrejme bezal.
inac aj ja ked chcem vediet ci je vsetko ok, tak sa radsej rovno pozriem na vypust filtra ci sa ceri hladina. filter mam fluval 104.
zzz napísal:mozes mi prezradit aku mas velku nadrz ? Ja mam tiez fluval 104 a mam ho pusteny v 120L akva asi na 1/2 - max2/3 vykonu ... cca 50 ryb nie moc sviniacich a cistim ho raz za mesiac / je zvycajne celkom slusne zasvineny / Myslis, ze fakt staci filter cistit az ked zacne byt problem s prietokom vody ?
JanoT napísal:Ako dlho moze byt vypnuty filter bez "ujmy na zdravi" napr.
pri uprave akva, ked je potrebne ho vypnut?
(Fluval 104MF).
Paži napísal:Kolónia baktérií vo filtri bola už natoľko veľká......
JanoT napísal:Ako dlho moze byt vypnuty filter bez "ujmy na zdravi" napr.
pri uprave akva, ked je potrebne ho vypnut? (Fluval 104MF).
ale vtip je v tom, ze tie bakterie odburavaju to znecisteniemilop napísal:Myslím, že biol.filter slúži na odburávanie org. znečistenia a nie na chov bakterii,
Ty si pocet bakterii v danom filtri nemozes vybrat. Tie sa budu tvorit a umierat len v zavislosti od prisunu zivin (a dostupnosti O2). A tie budu zavisiet od stavu akvaria, poctu ryb atd.milop napísal:takže, ja by som dal prednosť verzii mať v rezerve dostatočne dimenzovaný filter s minimom bakterii a čistou vodou ako ten istý filter s množstvom dobre prosperujucich bakterii a so zaťaženou vodou, ktorú môžu čistiť.
Vymena vody raz za tyzden ti biologicky filter nenahradi. Jedna moznost by mozno bola mat prietokove akvarium s pomerne vysokym prietokom.milop napísal:Takže radšej častejšie menim vodu ( to sa mi niekedy nedarí ) ale potom aspon čistim filter cca 1 x týždenne, maximálne ! 1x za2 tyždne ( je to individuálne a záleži od mnohých faktorov )
milop napísal:dovolím si povedať , že pri vhodnej obsádke rýb a rastlinami zarastenom akva , a hlavne pri primeranom krmení (!!!) pri možnosti týždennej výmene vody nepotrebujem biologický filter, dokonca by v pravom slova zmysle ani nefungoval, lebo by baktérie nemali z čoho žiť.
co je to "cista voda"?milop napísal:Mal som na mysli, že keď budem mať čistu vodu tak baktérii bude vo filtri minimum
Biologickou filtraci, tedy odbourávání organických sloučenin, provádějí bakterie. Tyto organizmy se neusidlují pouze ve filtru, ale všude tam, kde se usídlit mohou. Na každém zrnku písku, dekoraci, sklu, tedy všude v celém akváriu. Proto probíhají v celém akváriu stejné procesy jako ve filtru, ale kvůli minimálnímu proudění a malé ploše ne tak intenzivně. Také v akvarijním dně jsou bakterie aktivní, tam spouští i podobné procesy jako v pomalu tekoucím filtru, anaerobní filtraci, které bývají většinou pro jejich minimální rozsah neznatelné.
www.discus.cz/web/index.php?page=technika&clanek=29
www.discus.cz/web/index.php?page=technika&clanek=28
no asi niemilop napísal:Majko :prepač ,ale asi sa ma nepochopil,
No to samozrejme ano, ale bavme sa o 90% akvarii, ktore su prerybnenemilop napísal:dovolím si povedať , že pri vhodnej obsádke rýb a rastlinami zarastenom akva , a hlavne pri primeranom krmení (!!!) pri možnosti týždennej výmene vody nepotrebujem biologický filter
Vymena vody raz za tyzden Ti urcite nepomoze, to by si musel mat prietokove akvarium. Jedine co ta zachranuje je samofiltracia akvaria. Latky ako NH3,NH4,NO2 su totiz jedovate aj v malom mnozstve. Tu sa vyuziva to ze bakterie tieto latky rozkladaju na "konecny" produkt NO3. NO3 nie je az tak jedovate a preto sa moze za tyzden hromadit a potom vymenit. Nebyt samofiltracie/filtraciei tak ti stupnu hodnoty amoniaku (moc ryb) za par dni na kriticku hodnotu.milop napísal:chcel som naznačiť, že mám filter ako prostriedok k udržbe akvaria a nebudem v akvariu držať znečistením zaťaženu vodu, aby mi prosperoval filter. Ja radšej vymením vodu .
No ale ja dufam ze to chceme vsetci.milop napísal:V podstate by som biol. filter doporučoval len tým, ktorý chcú vytvoriť systém s dlhodobou rovnováhou ,
No v tejto cisticke sa vyuzivaju aj aerobne bakteriemilop napísal:konečne ako príklad biologického odburávania organického znečistenia sú predsa aj rastlinné - žaburinkové( lemná) a koreňové čistiarne odpadových vôd, nielen aerobné biofiltre s bakteriami .
milop napísal:konečne ako príklad biologického odburávania organického znečistenia sú predsa aj rastlinné - žaburinkové( lemná) a koreňové čistiarne odpadových vôd, nielen aerobné biofiltre s bakteriami .
Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.