Ako tu už bolo spomenuté, dobre zabehnuté akva musí vydržať bez čistenia aj 2 mesiace...
Zamyslel by som sa však nad tým, že keď je teraz už január... kým akva spustia, prinajlepšom začiatkom februára by mohlo začať fungovať... Nemyslím si však, že za 5-6 mesiacov by akva mohlo byť dobre zabehnuté...
No pri čistení každých 14 dní a pri kontrole aspoň raz za týždeň, by to mohlo prežiť bez väčších strát...
Daj do akva zatiaľ do prázdnin max. do 20 rýb vrátane prísavníkov, slimákov, či sumcov a zvyšok doplníš po dovolenke.
Automatické krmítko? prečo nie, len si treba zaobstarať aspoň 3-4 druhy suchého krmiva, aby mali pestrejšiu stravu... a je to lepšie riešenie ako "viacdňové" tablety...
To však platí všeobecne... Ešte treba riešenie prispôsobiť podľa ostatných veličín napr. teplota...
Ak je to možné je treba miestnosť zatieniť a zabezpečiť vetranie (pri plastových oknách tzv. mikrovetranie), lebo v lete sa vzduch v uzatvorenej miestnosti dosť prehrieva a mohla by ti akva (pri horúcom lete) "odpáliť" dlhodobá vysoká teplota... toho by som sa bál viac ako čistenia.... uhynuté ryby, rozpadajúce sa rastliny atď. dokážu urobiť s akva zázraky
Ak nemáš možnosť zabezpečiť aspoň kontrolu akva každý min. 3 deň, tak by som s akva počkal až po dovolenke....
Koniec koncov akva môže bežať už od teraz z nejakými nenáročnými rastlinkami a s 10 nenáročnými rybičkami a aspoň ti zabehnú akva a pripravia ho na inváziu novej osádky...