dusik napísal:To určite aj záleži na kapacite danej vody koľko plynu vie poňať. Minerálky sú tvrdé a ich absorcia CO2 je podľa mňa vtedy vyššia a aj ph sa pomalšie ovplyvňuje. Uvolnenie 1,5mg CO2 zo zvonu mi príde nezmysel. Zvon som používal a pod ph7 pri kh12 som sa nedostal. Čiže presítenie nenastalo a to tam CO2 bola neustále pridávana. Aj keď spravíš sodovku s vodovodnej vody a necháš ju otvorenú tak ti vyprchá za niekoľko hodín, lebo obsah CO2 je nad normálnu kapacitu danej vody, ktorú dokáže udržať.
Je to samozrejme len môj názor. Lebo 1,45mg/l CO2 si neviem v akváriu predstaviť. Jedine, žeby som ju zúrivo pridával a zo zvonu už fakt nie.
Mas pravdu, ze absorbcia CO2 je o nieco vyssia, pretoze cast CO2 zreaguje s vodou a vytvori kyselinu H2CO3, ktora zvysuje kyslost. Ked sa vsak CO2 spotrebuje, reakcia sa obrati a H2CO3 sa rozlozi spat na CO2 a vodu. pH suvisi prave s koncentraciou H2CO3, preto CO2 znizuje pH (tvorbou kyseliny) a po odstaveni dodavky CO2 sa pH vrati na hodnotu pH pred dosycovanim.
Vsade pises v mg, predpokladam, ze si myslel g

Zo sodovky vyprcha CO2 prave preto, ze je ho tam viac ako ho voda udrzi (sodovka bola nasytena za zvyseneho tlaku, teda rozpustnost CO2 bola vyssia), ale aj po vyprchani tam zostane tolko CO2, ze keby si do nej hodil rybu, tak otrci kopyta

Priznavam,ze stav nasytenia akvariovej vody sa moze znacne lisit od toho, co som uviedol, kedze ten je pre dest. vodu, ale snazit sa dosiahnut konc. 1,45g/l je hard-core, kedze to by ryby urcite neprezili

Mam pocit, ze si mylis koncentraciu CO2 a hmotnost dodaneho CO2. Zo zvona mozes dodat aj 10g CO2, ked tu hmotnost vydelis objemom akvaria, dostanes hypoteticky koncentraciu CO2 v akvarku. Ta je vsak v skutocnosti nizsia, lebo cast CO2 sa medzitym spotrebuje, cast sa premeni na H2CO3 a cast sa uvolni z hladiny.
Nizsie pH sa ti nepodarilo podla mna dosiahnut prave kvoli tomu, ze CO2 zo zvonu sa so zvysujucou koncentraciou stale pomalsie rozpusta, naopak, so zvysujucou koncentraciou sa aj zvysuje rychlost, akou prcha z hladiny. Takze CO2 zo zvonu je skor len na dohnojenie rastlin ako na drasticku upravu pH.
matus: Rozdiel medzi nasimi vypoctami je v tom, ze som do vypoctu zahrnul vsetky faktory vplyvajuce na objem plynu (teplota, tlak). Tie som dal ako za standardnych podmienok (25°C, 101325 Pa). Hustota (merna hmotnost) ktoru si pouzil je pre rovnaky tlak, ale teplotu 0°C. Preto ti vysiel mensi objem

Za V teda dosadim m/"ro", za n (latkove mnozstvo) dosadim m/M:
p.(m/"ro")=(m/M)RT
m sa vykrati:
p/"ro"=RT/M
Hustota CO2 za stand. podmienok (25°C, 101325 Pa) je teda po uprave (M=44,0095g/mol=0,0440095kg/mol):
"Ro"(hustota)=(pM)/(RT) ,kde p je tlak, M - molova hmotnost, R - univerzalna plynova konstanta = 8,314 J/K/mol, T je teplota v kelvinoch (prevod x°C = x+273,15 K)
Po dosadeni:
"Ro"=(101325.0,0440095)/(8,314.298,15) = 1799 mg/l (hustota CO2 pri teplote 25°C a 1013,25 hPa)
teda ak 4 g vydelim touto hustotou:
4000/1799 = 2,22l

Ak si vyguglis hustotu CO2 pri teplote 25°C tak najdes velmi blizku hodnota tej, ktoru som vypocital (1799 mg/l).

A to cislo, 555,915, to uz su dosadene vsetky nemenne veliciny, aby laik nemusel stale dosadzovat tie iste cisla:
pV=nRT
pV=(m/M)RT
V=mRT/(pM)
teda RT/(pM) = 8,3145107.298,15/(101,325.0,0440095) = 0,555915 m3/kg
Po uprave na rozumnejsie jedotky je teda koeficient rovny 555,915 ml/g (takze je to vlastne prevratena hodnota hustoty 1/"ro") v podstate je to tak lepsie, lebo sa lahsie nasobi nasobi, ako deli)

Ak niekto chce spekulovat, tak si moze do vztahu V=mRT/(pM) dosadzovat aj presnejsie hodnoty teploty a tlaku, ale nema to zmysel, pretoze rozdiely objemu zmenou teploty medzi 20-30°C su len nepatrne (pri 1l CO2 moze zmenou tlaku a teploty v rozmedzi 20-30°C kolisat objem zhruba +-40ml, co je zanedbatelne)
Povodne som nemal v umysle vypisovat to odvodenie, dufam ale, ze to aspon niekto pochopil