...CO2 z kvasnic



Akváriové rastliny - hnojivá, co2, pmdd, popis rastlín, pestovanie - starostlivost....

Re: ...CO2 z kvasnic

Odoslaťod Eduscho » 30 Aug 2004 14:36 pm

Čo takto použiť dierkovač. Je to ešte rýchlejšie, krajšie a hlavne menej pracnejšie. Veľkosť podľa požitého dierkovača. Vhodné na mäkšie plasty.
Eduscho
 
Príspevky: 33
Obrázky: 17
Založený: 25 Jan 2004 18:28 pm
Bydlisko: Pezinok

Reklama

Re: ...CO2 z kvasnic

Odoslaťod Maja » 30 Aug 2004 16:21 pm

Mne sa nechce babarat sa s vela naradim. Nie je nad jeden riadne velky a ostry noz :-). Na otvory do krabiciek pouzivam zasadne pajkovacku :-). Lovecky noz, pajkovacka a lepiaca paska... to je proste alfa a omega modernej domacnosti :-).
Obrázok používateľa
Maja
 
Príspevky: 705
Obrázky: 44
Založený: 09 Okt 2003 20:19 pm
Bydlisko: Bratislava- Petržalka

Re: ...CO2 z kvasnic

Odoslaťod Dudius » 09 Sep 2005 21:24 pm

Ja som na dierku do stupla flase pouzil vrtacku :)
Dudius
 
Príspevky: 11
Založený: 06 Sep 2005 19:51 pm
Bydlisko: Dubnica nad Váhom

Re: ...CO2 z kvasnic

Odoslaťod jocai » 10 Sep 2005 09:44 am

Mne jeden akvarista z tohto fóra poradil, aby som do konca trubičky, ktorá ide od flaše s burčákom do akva napchal cigaretový filter namiesto lipového drievka alebo kameňa. Urobil som tak a teraz prúd bubliniek je jemnulinký ako prach. No proste paráda. Kým začali do akva prúdiť tak to trvalo asi 7 hod., ale oplatilo sa vydržať. Predtým som používal kameň a nedá sa to porovnať. Ja používam 1,5 L fľašu, 1 kávovú lyžičku kvasiniek a asi 2 dcl cukru.
Obrázok používateľa
jocai
 
Príspevky: 96
Obrázky: 9
Založený: 13 Jún 2005 18:07 pm
Bydlisko: Ša?a

Re: ...CO2 z kvasnic

Odoslaťod Dexter » 10 Sep 2005 11:24 am

Ludia a co robite s tou flasou, ked to na noc davate von z Akva? Nemoze to zostat v akva lebo rastliny v noci CO2 produkuju a nemoze to zostat ani zavrete lebo by to podl talkom vybuchlo... Nechate to otvorene? A nesmrdi to?
Obrázok používateľa
Dexter
 
Príspevky: 439
Obrázky: 15
Založený: 23 Aug 2005 10:47 am
Bydlisko: Nitra

Re: ...CO2 z kvasnic

Odoslaťod sepak » 10 Sep 2005 12:34 pm

dexter-tak jednoducho hadicku vyberies z akva resp. odpojis a strcis ju do flase s vodou alebo sklicka alebo coho chces.ale tu flasu nezatvaraj len tam daj hadicku a to vsjo. aspon takto to robim ja
sepak
 
Príspevky: 27
Obrázky: 10
Založený: 25 Júl 2005 22:57 pm
Bydlisko: Bardejov

Re: ...CO2 z kvasnic

Odoslaťod jocai » 10 Sep 2005 14:39 pm

Daxter:
Ja to vôbec z akva nevyberám a mám to tam stále. Ešte sa mi nič zlé nestalo.
Obrázok používateľa
jocai
 
Príspevky: 96
Obrázky: 9
Založený: 13 Jún 2005 18:07 pm
Bydlisko: Ša?a

Re: ...CO2 z kvasnic

Odoslaťod pierro » 11 Sep 2005 21:58 pm

Maja napísal: NO2 je pre ryby zabijak a tak nesmie stupnut,

má NO2 nejaký súvis s kvasinkovačom?
Obrázok používateľa
pierro
 
Príspevky: 147
Obrázky: 4
Založený: 08 Aug 2005 17:10 pm
Bydlisko: Zvolen

Re: ...CO2 z kvasnic

Odoslaťod wild » 12 Dec 2005 13:56 pm

neviem zatial som to tu nikde nenasiel,ale nemohol by tu niekto presne napisat pomer cukru a kvasnic na 1 alebo aby sa to lepsie pocitalo na 10 litrov vody?Pretoze kazdy tu pisete priemerne 20gramov kvasiniek a 3 lyzice cukru,ale je rozdiel ked takuto zmes pustate do 30 litroveho akvarka ako do 200 litroveho...jednoducho ked to ponorim do 30 litroveho tak to tam asi zabije pomaly aj umele rastliny :?
inac s kvasinkami len zacinam doteraz som pouzival velmi jednoduchy sposob davkovania...urobil som si sifon a do 100 litroveho akvaria som nalial 3dcl toho sifonu,takto som mal pod kontrolou stav co2,lebo ked som dal toho viac tak som videl ze ryby sa zdrzuju pri hladine co bolo priznakom,ze co2 tam je uz vela,ale mam obavy,ze u kvasiniek bude vsetko v poriadku a pri z vyseni izbovej teploty sa zrychli reakcia a mne to tam vsetko vykape :( jednoducho proces kvasenia nemozem mat pod kontrolou a zatial ked s tym nemam skusenosti chcem sa poradit este pred tym nez sa k tomu odhodlam.
Obrázok používateľa
wild
 
Príspevky: 145
Obrázky: 1
Založený: 29 Nov 2005 23:58 pm
Bydlisko: Žilina

Re: ...CO2 z kvasnic

Odoslaťod gabriela » 12 Dec 2005 15:40 pm

Prosim ta, kym zacnes liat burciak do akvaria, tak si este raz vsetko dobre precitaj ;) :roll:
CO2 sa dava do avaria ci uz z burciaku alebo sifonu nie v tekutom, ale v plynnom skupenstve. Mnozstvo sa tym padom neda regulovat tak, ako ty pises, ale tak, kolko bubliniek (a akych velkych) CO2 do akvaria pustis.
gabriela
 
Príspevky: 885
Obrázky: 48
Založený: 18 Mar 2003 12:21 pm
Bydlisko: Kosice

Re: ...CO2 z kvasnic

Odoslaťod wild » 13 Dec 2005 13:10 pm

gabriela napísal:Prosim ta, kym zacnes liat burciak do akvaria, tak si este raz vsetko dobre precitaj ;) :roll:
CO2 sa dava do avaria ci uz z burciaku alebo sifonu nie v tekutom, ale v plynnom skupenstve. Mnozstvo sa tym padom neda regulovat tak, ako ty pises, ale tak, kolko bubliniek (a akych velkych) CO2 do akvaria pustis.

zle si ma pochopila,samozrejme ze viem ze burciak sa neleje do akvaria.
zober si to tak,ze napriklad zmes 20g kvasiniek a 300g cukru vytvori za hodinu dajmetomu 2dc plynneho co2(ber to len ako priklad) a je rozdiel ked sa 2dc co2 rozpusti v 30l akvarku ako v 200 l,jednoducho v 30l to moze byt vela a v 200l to moze byt malo....keby som mal test na co2 tak sa tu nikoho nepytam a rovno si to zmeriam,ale ten test nemam....
tod vsjo 8)
Obrázok používateľa
wild
 
Príspevky: 145
Obrázky: 1
Založený: 29 Nov 2005 23:58 pm
Bydlisko: Žilina

Re: ...CO2 z kvasnic

Odoslaťod jacik » 13 Dec 2005 14:28 pm

wild napísal:je rozdiel ked sa 2dc co2 rozpusti v 30l akvarku ako v 200 l,jednoducho v 30l to moze byt vela a v 200l to moze byt malo....keby som mal test na co2 tak sa tu nikoho nepytam a rovno si to zmeriam,ale ten test nemam....

a? ak mas pochybnosti ze otravis akva tak nespekuluj a kup si co2 test ....
jacik
 
Príspevky: 1026
Obrázky: 24
Založený: 15 Jan 2003 09:56 am
Bydlisko: Trenčín

Re: ...CO2 z kvasnic

Odoslaťod Raviolka » 13 Dec 2005 14:29 pm

:shock: A můžu se zeptat, PROČ chceš dávat do akvária CO2, když nevíš, kolik ho tam máš :?:
Ty se nás ptáš KOLIK... ale k odpovědi potřebujeme znát třeba právě tu výchozí hodnotu. Takže zaprvé, jestli chceš přidávat CO2, pořiď si příslušné testy. Nelze se spoléhat na to, že pokud ryby nelapají po dechu, je všechno OK, a nebo na to, že "ten a ten" dává stejný poměr kvasnic a cukru, takže u mě bude stejné množství CO2. Nebude.
Poměr kvasnic a cukru je jen orientační a vztahuje se k takové produkci CO2, aby bublinky vycházely rovnoměrně a vydržely dost dlouho. Nemůžeš s tím moc manipulovat, sice dosáhneš třeba větší produkce bublinek, ale za 3 dny bude po všem. KOLIK to bude bublat ti nikdo nepoví - nevím to sama, ani když podesáté používám stejný recept. Velmi totiž záleží na kvalitě kvasnic a ta se samozřejmě může lišit.
Daleko podstatnější pro množství CO2 v akváriu je čas, který necháš bublinky vodou procházet. Když vycházejí ze vzduch. kamínku přímo k hladině, moc CO2 se ve vodě nerozpustí - takže tenhle způsob použiješ u menších akvárií (příp. ještě můžeš dát kamínek blíž k hladině). Když je zachytíš v nějakém zvonu, rozpustí se nakonec všechno CO2. Jestli potřebuješ něco mezitím, dáš jen malý zvon, ze kterého přebytečné CO2 vyprchá atd. Nejvíc ovlivňuje množství CO2 ve vodě pohyb hladiny, takže i tady můžeš CO2 ušetřit, nebo naopak vypudit ven. Možností regulace je spousta a snažit se manipulovat s poměrem kvasnice/cukr tak nemá velký význam :wink: Ale opakuju ještě jednou - než se do toho pustíš, pořiď si příslušné testy.
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2578
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: ...CO2 z kvasnic

Odoslaťod wild » 13 Dec 2005 23:46 pm

chcel som sa niektorim testom a pokusom vyhnut,ale ako vidim musim si to vyskusat na vlastnej kozi,takze idem napisat jeziskovi aby mi kupil co2 tester :D :roll:
Obrázok používateľa
wild
 
Príspevky: 145
Obrázky: 1
Založený: 29 Nov 2005 23:58 pm
Bydlisko: Žilina

Re: ...CO2 z kvasnic

Odoslaťod kenny » 14 Dec 2005 00:32 am

mna by zaujimalo ako po vyvrtani diery a vlozeni hadicky do vrchnaku utesnujete tu dieru? ja som to skusal akva silikonom ale je to pekna babracka... poradte daco dobre...
Obrázok používateľa
kenny
 
Príspevky: 383
Obrázky: 27
Založený: 15 Jan 2005 00:45 am
Bydlisko: NLS 14 B.Bystrica

Re: ...CO2 z kvasnic

Odoslaťod koki » 14 Dec 2005 10:07 am

Kenny, ja som hadicky nijak neutesnoval, jednoducho som navrtal mensie dierky do vrchnakov krizovym skrutkovacom a natesno zasunul hadicku. PVC hadicka sa casom tvarovo prisposobi a prestava tesnit vlastnou pruznostou - vtedy staci hadicku povytiahnut (alebo zasunut) o par mm.
Davkujem CO2 do zvona, inak mam hadicku stale priskrtenu - ako som uz pisal niekde vo fore na margo "velkeho tlaku vo flasi" - mi tento sposob vyhovuje, pretoze tento spoj je najslabsim clankom v zostave. Ak by vznikol vo flasi velky tlak, urcite (skor ako roztrhne flasu) vytlaci hadicku von a CO2 vyfuci. Pocas 4 mes. prevadzky sa nevyskytla ziadna kolizia. :wink:
Obrázok používateľa
koki
 
Príspevky: 108
Obrázky: 22
Založený: 12 Aug 2005 15:30 pm
Bydlisko: Košice //::Pavol:://

Re: ...CO2 z kvasnic

Odoslaťod gabriela » 14 Dec 2005 10:23 am

Citala som tu aj ze na utesnovanie sa pouziva ta biela umelohmotna spojka hadiciek.
Strcis hadicku do vrchnaka a z vnutornej strany vlozis tu spojku.
Na utesnenie staci len potiahnut hadicku aj zo spojkou trosku von.
Nemusis pouzit celu spojku, ale z nej len kusok odfaklis.
Pozor na prsty ;)
gabriela
 
Príspevky: 885
Obrázky: 48
Založený: 18 Mar 2003 12:21 pm
Bydlisko: Kosice

Re: ...CO2 z kvasnic

Odoslaťod rybka » 14 Dec 2005 13:25 pm

Ja som to zalepila sekundovym lepidlom (3x z kazdej strany) a zatial to drzi :D
Obrázok používateľa
rybka
 
Príspevky: 490
Obrázky: 146
Založený: 27 Júl 2003 18:45 pm
Bydlisko: Kosice

Re: ...CO2 z kvasnic

Odoslaťod kenny » 14 Dec 2005 13:52 pm

dobry napad. asi to hned vyskusam.. dufam ze to bude drzat :)
lebo prvy krat ked som to lepil silikonom tak mi to fucalo popri hadicke...
Obrázok používateľa
kenny
 
Príspevky: 383
Obrázky: 27
Založený: 15 Jan 2005 00:45 am
Bydlisko: NLS 14 B.Bystrica

Re: ...CO2 z kvasnic

Odoslaťod wild » 14 Dec 2005 15:43 pm

ja som do vyvrtanej diery na uzavere dal tu umelu kocovku zo vzduchovacieho kamena a prilepil som ju sekundovym lepidlom.na tu koncovku jednoducho nastoknem hadicku a teda ju nemusim potom vyberat z akvarka pri vymene burciaka...uz mam kupeny tester a dnes to idem vyskusat ako to bude fungovat.
ps.ked mam v akvarku guramy mal by som asi na spodok zvonu dat nejake sitko aby sa z toho co nenadychali,ze?
Obrázok používateľa
wild
 
Príspevky: 145
Obrázky: 1
Založený: 29 Nov 2005 23:58 pm
Bydlisko: Žilina

Re: ...CO2 z kvasnic

Odoslaťod jim » 14 Dec 2005 19:05 pm

ja mám hadičky utesnené plastelínou znútra aj zvonku uzáveru. Tesní to super 8) :D
Obrázok používateľa
jim
 
Príspevky: 207
Obrázky: 33
Založený: 15 Jan 2005 22:35 pm
Bydlisko: Martin (teraz UK)

Predchádzajúca

Naspäť na Akváriové rastliny

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.