Oprava!
Zvysenie davky na krutenie listov
NEPOMOHLO!
Vzdy pri hnojeni sa raz za cas objavovali nejake pokrutene listy. Alternanthera ma permanentne problem. Istu dobu som takmer vobec nehnojil (kym bol ext. filter na reklamacii) a svietil som kratsie. Pocas tohto obdobia sa neobjavili ziadne zvlastne problemy. Robil som si trochu vypocty, tabulky a grafy a vyslo mi, ze s velkou pravdepodobnostou sa mi v akva hromadi draslik (priblizne niekde na urovni 30-50mg/l). Draslik som pridaval troma cestami:
1. podla receptury PMDD mam zmiesany Tenso+K2SO4+MgSO4
2. KNO3
3. KH2PO4
Receptura PMDD nepocita s pridavanim velkeho mnozstva KNO3 a KH2PO4 (skor sa spolieha na dodavanie dusika a fosforu rybami), ja ich ale pridavam v relativne velkych mnozstvach, teda vnasam do akva dalsie davky draslika.
Priznaky (pokrivene nove listy, niektore sa az rozpadavaju od okraja, su blede) hovoria o nedostatku Ca, B, alebo nadbytku K. Na niektorych rastlinach sa naopak robili diery na starych listoch - co zodpoveda nedostatku Mg (prakticky vylucene), alebo jeho nedostupnosti kvoli vysokemu K. Prave nadbytok K sa mi zda najpravdepodobnejsi (pri davkach, ktore pridavam je nedostatok niektoreho prvku prakticky vyluceny).
Kedze ciste Tenso uz nemam, skusam teraz od poslednej velkej vymeny vody namiesto Tensa+K2SO4+MgSO4 davkovat Sera Florena, ktoreho mam stare zasoby - predpokladam, ze neobsahuje draslik. Nechcem moc predbiehat, ale uz za 3 dni nastalo viditelne zlepsenie - pokrutene listy sa ciastocne pozviechali a na vsetkych postihnutych rastlinach vyrasili nove pekne zdrave listy a aj cele rastliny chytili krajsiu farbu

Musim si Tenso (resp. asi prejdem na Plantex) zarobit zvlast a dufam, ze podobne problemy sa uz neobjavia