Dobrý večer priatelia

Prázdniny ubehli ako voda a ja som sa k akváriu nejako nevedel dostať. Nová práca, pekné počasie a priateľka + robota okolo domu a moja ďaľšia záľuba kaktusy sa postarali o vyplnenie môjho voľného času. Až do, fčil!
Ako sa začala škola a ja som viac sedával za stolom, bolo mi poloprázdneho akvária ľúto. Preto som sa dal do práce. Najprv som si plánoval ako ho zariadiť. Kamene išli von všetky a namiesto nich som použil koreň, ktorý sa mi Váľal v skrini už dobre vyše roka a za ten svet som nevedel, kam s ním. Bol to riadny macek s rozmermi100x35x35cm. Išiel teda na 3 časti. Ale k tomu neskôr.
Momentálne sa akvárium "zabeháva". Ono síce zabehnuté bolo ale taká radikálna zmena osadenstva si istý čas pokoja zaslúži. Aspoň sa zatiaľ drevo dobre napije a bude dole držať aj samé.
Zatiaľ som pozeral na svoj filtrík AQUAEL FAN 1 Plus. Takto by to ďalej nešlo, celkový obsah komory, cca 0,108 l (9x4x3cm) ale kvôli nepochopiteľnému vnútornému deleniu skutočne filtruje len 0.048 l (4x4x3cm), To by teba nestačilo a nechcelo sa mi dávať naň zase kocku biomolitanu. Pozeral som po iných filtroch ale tiež žiadna výhra a tá cena ...
Poobzeral som sa teda doma a našiel som čerpaciu hlavu Atman AT-200. Pichnem na ňu kocku biomolitanu a bude vybavené

No asi na druhý deň sa mi to už až taký dobrý nápad nevidel a keďže som svojmu akvárku chcel poskytnúť niečo viac, rozhodol som sa pre výrobu svojho vnútorného filtra.
Najprv som nabehol so domácich potrieb a kúpil dózu na potraviny 19x12x8cm (1,8l), to už by bol slušný objem na plnohodnotný filter. Akvarijný silikón, keramiku a prísavky som kúpil v meste. Biomolitan a vatu som mal doma.
Do spodnej časti som dookola navrtal otvory na prítok vody. Nie sú to síce diery s priemerom 2cm ale na prítok vody postačujú. Nepotrebujem veľký prietok, postačí mi jemná filtrácia.
Na zadnú stranu som navrtal 2 väčšie otvory na prísavky. Uvažoval som že použijem 4 prísavky ale nakoniec sa mi 2 zdali dosť. Do vrchnáku som navrtal otvor pre čerpadlo. Keďže ale nemám tak veľký vrták, zamakal som si aj s pilníkom.

1. Keramika
2. Biomolitan zrnitosti 20
3. Biomolitan zrnitosti 40
4. Biomolitan zrnitosti 45
5. Vata
6. Tenší Biomolitan zrnitosti 45 aby sa neuvoľnila vata
Ďalej som filter spredu a s bokov natrel šiernym skvarijným sillikónom aby oproti čiernemu pozadiu nebol tak nápadný + použijem na jeho zamaskovanie 2kusy koreňa

Všetky spoje (prísavky, čerpaciu hlavicu vo vrchnáku a aj vrchnák k nádobe) som utesnil akvarijným silikónom. Zatiaľ filer beží výborne. Len premýšľam či ho nechám tak ako je, alebo ešte dorobím s priehľadnou hadičkou a rozstrekovacím dielom z externého filtra na opačnej bočnej stene aj rozstrekovaciu rampu.
Osobitne by som chcel poďakovať aj jednej milej pani v akvaristike, že mi našla a poskytla regulovateľný nadstavec na čerpaciu hlavu.