Truhlik napísal:Ako martin odpovedal, moze sa ti nahromadit vela NH4 z ktoreho vznika No2 a postupne No3. Nh4 a No2 su pre ryby smrtelne (myslim, ze No2 nad 20Mg na liter vody

) a NO3 viac-menej vadi len raslinkam...na tomto retazci (Nh4->No2->No3) sa podielaju bakterie a s NO3 uz bakterie nespravia nic a musis vymenit vodu. A k odvovedi na otazku: zvysenu hodnotu zmerias pomocou vodnych testou. Osobne si vsak myslim, ze nemas hodnoty NH4 a No2 vysoke, z toho dovodu, ze rybicky by zdochli vsetky naraz, takze chybu by som hladal niekde inde.
Samozrejme tiez ti radim vymienat tretinu vody pravidelne raz do tyzdna.
(Niesom chemik a vysvetlil som to tak, ako mi to vysvetlili v akvaristike)
Jen malá poznámka - NH4+ pro ryby jedovaté skoro není, NH3 ano (to která forma se v akváriu nachází závisí na pH - proto je dobré udržovat pH pod 7, ale jen tam, kde to nevadí rybám). A netvrdila bych, že NO3- vadí jen rostlinám - vadí i rybám, některým více, některým méně...
Nemyslím si, že by musely ryby nutně zdechnout naráz - shodneme se le v tom, že problém je tady určitě s kvalitou vody.
Řešení (jedno z mnoha): měnit pravidelně vodu, zlepšit filtraci, "malé rybičky" už k závojnatkám nepořizovat, vyměnit závojnatky za jiné ryby....