Možná jim chybí železo, možná ne. Za červené zbarvení odpovídají v největší míře
antokyany, stačí někde najít (mně se to nedaří), jaké je jejich složení... ale podle mě železa pro rostliny není nikdy dost
Vzhledem k tomu, že salik dává i Fe tablety a vůbec rostliny všemožně rozmazluje, napadla mě jiná věc: možná, že by stačilo omezit trochu CO2. O některých léčivých rostlinách (omlouvám se za odbočku, ale je poučná

) jsem se nedávno dočetla, že se mají málo zalévat - to proto, aby koncentrace silic v listech byla dostatečně vysoká. Protože růst samotný je mnohem rychlejší, než syntéza složitějších látek né nezbytných k životu (to jsou právě například ty silice a podobně i
barviva). Suchozemské rostliny limituje v růstu hlavně voda, takže je třeba málo zalévat... no a ty naše vodní zase limituje v růstu nejvíc CO2. Rostlina by měla mít dost času se zabarvit, pokud bude mít všechny živiny, ale něco jí bude limitovat (a to něco by nemělo být potřebné právě k syntéze barviv, tj. ubrat světlo by se minulo účinkem).
Ta debata na kribu, jak přeložil nino_q, se točí okolo dusíku/fosforu. Takže zdánlivě nemá nic společného s tím co jsem napsala teď, ale kdoví...

Stejně napodobit podmínky v jiném akváriu a čekat, jestli se rostliny vybarví stejně, je bláhové