Zdravim,
dlhsi cas bolo akva bez problemov, ale v podslednom case neviem prist na pricinu problemov s rastlinami.
Trosku chronologie vo fotografiach.
Takto krasne husto rozrastene som mal pogostemon erectus a alternanthera reineckii mini.
Vyhodil som Hemianthus callitrichoides „Cuba“ lebo som nevedel dobre odsavat detrit a to boli problemy ktore som tu riesil. V podstate ako som ho vyhodil a dokladne odkalil tak bol dlho pokoj s riasami.
Potom som do stredu doplnil Nymphoides hydrophylla 'Taiwan' a v predu som mal kobercek s pogostemon helferi. Opat dlho sa to drzalo.
Nepamatam si nejaky zlomovy moment co sa stalo, ale experimentoval som s davkovanim CO2. Skusal som vnutorny atomizer (velka spotreba co2), externy reaktor (najlepsie riesenie, narocne na udrzbu), externy atomizer (kompromis medzi tymi dvoma). CO2 mam v poriadku, stetinova riasa nenabieha.
Rapidne mi zacali odhnivat korene na rastlinach - odisli pogostemony, alternanthera, prakticky z tych krasnych pogostemonov mi zostali tieto chradnuce zdochliny. Az sa hanbim.
Co sa hnojenia tyka tak, mam automaticke davkovanie nastavene na rovnako po cely cas. Skusal som zvysovat limity jednotlivych prvkov, ale vzdy len do toho momentu ked zacala nabiehat nejaka riasa. Hodnoty som kontroloval potom testami, takze nedostatok makro by nemal byt, micro uz neviem. Doplnam trace, fe, skusal som aj ferox...
Zdroj P mam z KH2PO4, zdroj K mam K2SO4, zdroj N mam z Nitrogen od Seachem.
Svietim 7hodin a doobeda mi svieti priame slnko.
Moje podozrenia padaju na K2SO4, mam odpozorovane ze po vymene vody a ked som odstavil K2SO4 tak rast aj mierne nabehol. Potom sa na niektorych rastlinach zacali robit diery, tak som znova nadavkoval K2SO4. Skusal som ak Potasium od Seachem (je to prakticky to iste, ale teda v labaku nariedene), bez vysledkov.
Fakt neviem v com to moze byt, substrat mam platinum soil. Po zalozeni mi trochu zostalo, tak som nasypal trochu toho do vody, ci nespozorujem nejake vysledky. Nic.
Mozno v tom spozoruje nejaky rastlinkar chybu alebo seriu chyb, ktore robim. Ja si neviem uvedomit ani sa dopatrat k problemu uz niekolko mesiacov.
Je este zvlastne ze odisli asi 3 druhy rastlin, zvysne rastu, aj pomerne divo, kazde 2 tyzdne vyhadzujem za kybel prirastkov.
Sice mi odisli 3 druhy rastlin, ale za to sa mi dva krat vytreli tetry cierne, tak si hovorim ze taka tragedia to nie je.

Ale predsa ma to stve.
Ked som sa hrabal vo fotkach tak som si vsimol este jeden detail. Zo zaciatku rastliny ovela viac bublali, teraz bublu ale menej.
Vdaka za kazdy postreh.