misco napísal:Mozno v tom spozoruje nejaky rastlinkar chybu alebo seriu chyb, ktore robim. Ja si neviem uvedomit ani sa dopatrat k problemu uz niekolko mesiacov.
misco napísal:moje prve akva. Ale radost z toho som nemal, casovo narocne na udrzbu
Na prvé akvárium si na technike nešetril ,super,ale môj názor,že si hnojením hlúpo preháňal,čo je aj pozadu popísané.
Filter máš dobrý k objemu,CO2 controler výborne, je veľká pomoc na udržanie stabilného pH a trochu prevencia proti riasám,automatické krmitko je už nedokonalý výrobok pre pohodlných a aj si zistil,že Ti narobil viac škody ako úžitku,automatické hnojenie neviem posúdiť,ale ak sa chceš v budúcnu preorientovať na časovo nenáročnejšiu údržbu,tak ho nevyužiješ vôbec.
Netuším ako teraz existuješ,no minulé dávky Excelu 10ml denne vs. skutočné množstvo vody vzhľadom na krevetky je sila.
Tvoj objem mal zniesť podľa návodu 2-2,5ml denne.
Samozrejme,že aj tak si mal rôzne riasy,keď si ich podporoval vyšším hnojivom a nezosúladením svetla s CO2.
Je to pakáreň nastaviť a ak sa to podarí,strašne rýchlo to znova narušíš.
Popravde si myslím,že krevetky dlho nevydržali,lebo najnenáročnejšie Neocaradiny začínajú odchádzať pri 3 násobnej dávke excelu,čo mám bohužiaľ vyskúšané.Rybky v pohode.Aj machy.
Ďalší minulý extrém fosfor.
20ml denne,čo si mal dávať 1-2x týždenne 2ml.
Hoci zarastené akvárium po celom dne väčšinou,ale tie druhy nebrali toľko prvkov ako si dával.
Nemusíš písať,že si tak fungoval niekoľko mesiacov,vždy je niekde strop.
Dusičnany detto,30mg/l nie je udržiavacia hodnota,hoci je teoreticky ešte neškodná,stačí okolo 5 a ak si chcel prispôsobiť N:P,tak automaticky si musel navyšovať aj dávky Seachem Phosphoru.
Ako si narábal s ostatnými prvkami vieš Ty.
Vidno,že máš načítané dosť a chcel si dosť,ale to dlho nevydrží,čo aj pripúšťaš.
Kašli na Redfieldové pomery a ostatnými obrannými reakciami v minulých príspevkoch,prečo si prehnojoval.
Pod Platinum si dal ADA power sand,zaujímavé,to bol cieľ alebo poistka čoho?
Ak sa rozhodneš na prerábku,tak Platinum soil je dobrý substrát,no nedávaj pod neho nič iné,použi powder nie normal kvôli jemnejšej zrnitosti.
Ak stratil schopnosť znižovania pH a sa rozhoduješ pre reštart,tak daj nový a napíšem Ti aj druhy rastlín, s ktorými zarastieš celé akvárium (s použitím väčšiny terajších,mimo P.erectus) a nebudeš potrebovať minimálne prvé mesiace žiadne hnojivá,max. preventívne exel v rozumnom množstve.
Jedine,čo budeš strážiť je NO3,len nie 30 ale 1-5mg/l.
S JBL testom,ktorý aj máš to vieš presne merať aj v takom množstve.
Juwel trubice majú silnú intenzitu a musel si znižovať svietenie len na 6 hodín kvôli riasám,lebo sa nedá regulovať.
Lacnými úpravami sa ale dá svetlo obmedziť,nech si rozsvietené akva užiješ ešte o minimálone 2 hodiny viac.
Teraz ako dávkuješ CO2,lebo si písal vyskúšanie troch alternatív a každá má svoje klady a zápory.
Tvoj najlepší variant bol reaktor,len sa podstatne stráca sila cirkulácie v akváriu.
Pri vnútornom atomizéry sú sklenené slabé náhrady,lepšie sú bazooky.
Mne sa zase neosvedčil externý atomizér,pretože sa plyn nestíhal rozpustiť a bolo veľa mikrobublín vo vode z rampy,čo vadilo.
Rastlinkové akvárium docieliš aj lacnejšie,jednoduchšie na údržbu,čas,nervy,bez permanentného sledovania hodnôt prvkov so zdravými rastlinami.Nie je bežné nemať radosť zo svojho akvária