Kryptokoryny maju zamatovejsie, jemnejsie listy. C.pontenderiifolia- moze byt, ale potom to je riadny mutant, lebo klasicka ponten. ma setlozelenu farbu-vrch listu, strednu zilu vacsinou do jemne fialova/cervena, spodnu stranu listu od jemne fialova az po stredne fialovu dakedy trochu cervenej (zospodu do cervena su prirodne jedince z biotopu. kultivary maju az fialovo"striebornu"), tvar ma uplne srdcovity jemne "bublinkovito" zvlneny po celej ploche a to co ma Joko ma primoc male "laloky" a je to primoc ploche. Pontend. ma stopku kratsiu asi o 1/3 a celkovo Crypt. maju jemnejsi-maksi vzhlad (lesk aj vzhlad ako satenova latka), nie su ani take priame a silne.
Ja sa priklanam k Echinodorom. List zodpoveda Echin. je krehky, jemne kolmo zilnaty na hlavne zakladne zily, stonka vysoka, pevna, list nadsadeny v 1/4 vysky. Keby bol do 20cm povedala by som, ze je to Echinodorus aspersus. No vyskou/tvarom sa podoba na Ech. horizontalis"Rataj" a to je jeden s tych pre ktore sa tak hadaju s p.Ratajom, ze tie "objavil" len on. Echinodorusy sa daju nadherne krizit a aj v prirode vznikaju spontanne krizence. Za uvazenie stoji aj Echinodorus skaber forma ostrolista (klasicka je tupy okruhly koniec, ale vyskytuju sa aj ostroliste), ale to je tiez vesely mutant

ktory ani na internete nieje. Asi som ta nepotesila Joko

. Z dvoch moznosti mas 5 (4 a moznost krizenca) a mozes sa rozhodnut

.