Ahoj znova
Nuž, dám ti zopár pomoných myšlienok.
Ako vidím z príspevku, chceš si filter sám vyrobiť. Pre ten prípad ti odporúčam pozrieť si stránku Roberta Tomana (canart)
www.aquaworld.szm.sk. On tam má popis výroby filtra pre nádrž s Tropheusmi.
Ja používam absolútnu špičku

, EHEIM 2260. Tento filter má prietok 1900 l/hod., čo je presne to, čo potrebuješ pre tropheusy (2-3x objem akva za hod.) Objem filtračných hmôt je 19 litrov. Ja tam mám: na spodku hrubé vlákna od SERy, cca. v 5 cm výške, potom asi 10-12litrov keramických valčekov (ideálny je Siporax od SERy, ale tam pustíš perie

), potom nasledujú 2 vrstvy biomolitanu hrubšieho v celkovej výške cca. 10cm, potom 5cm výška jemného biomolitanu a na konci filtračná vata, aby sa filter zaplnil, tej už nie je veľa. Ten biomolitan je narezaný na mieru podľa priemeru filtra (on je ako vedro), kúpil som ho práve od Fuljera. Filtračný materiál od SERy ti viem zohnať lacno za veľkoobchodné ceny, ja to tiež tak kupujem od kamaráta.
Je možná aj iná skladba filtračných materiálov, nakoniec na canartovej stránke to uvidíš. Aj ja asi v budúcnosti urobím výmenu, jednu vrstvu molitanu zamením za keramické valčeky, pretože molitan samozrejme svojou malou priepustnosťou škrtí prietok filtra. Takže tých 1900l/hod máš s prázdnym filtrom

. Tropheusy potrebujú silnú filtráciu a privádzanie vzduchu do vody, takže je dobré, keď vyústenie z filtra do akva čerí hladinu, aj preto potrebuješ silný prietok. Môžeš použiť vzduchovanie, ale to je dosť hlučné.
V každom prípade predtým, ako sa rozhodneš pre výrobu alebo použitie filtra, tak ptreba toho dosť prečítať a naštudovať a pozbierať skúsenosti iných, lepšie je učiť sa z chýb iných, ako z vlastných