Rastlinne akva tak ako su prezentovane niekedy na nete spolu s diskami je robene ciste pre fotku. S dlhodobou udrzatelnostou spolu s diskami nema nic spolocne, nejde to proste dokopy. Mam samozrejme na mysli klasicke rastlinne akva s kobercovkami a nie klasicke diskusove akva ucelovo zalozene s par echacmi, korenmi a zhora jemne zatienene atd.
Giftzahn, kolko si mal ty a ako dlho diskusov ?..

Ja som ich mal cez 10r a dodnes som v kontakte s najlepsimi chovatelmi diskov v CR, takze viem o com pisem. Prestal som s diskusmi prave preto, ze to o com pises ze je mozne, mozne jednoducho nie je. Velke mnozstva krmiva, teplejsia voda, zvysena citlivost na kvalitu vody, nemoznost zvyseneho hnojenia, citlivost na CO2, agresivita starsich rybiek najma samcov medzi sebou, skor tmavsie akva ako presvetlene atd atd to su vsetko fakty ktore nepustia. V pripade, ze chce mat clovek naozaj pekne disky nemoze mat zaroven aj pekne rastlinne akva so stonkovkami, kobercovkami atd atd. Castokrat diskusy chovane v rastlinnych nadrziach kde v popredi zaujmu su kyticky a nie rybicky, maju sklon k chorobam, su zakrpatene ci sipovite, nemaju peknu farbu a celkovo posobia ako tien diskusa a nie ako pekny diskus (pre zaujemcov o com hovorim, pozrite si nadrz Pet-a na akvarko.cz...ukazkovy priklad o com tu pisem...)
Davat diskom do akva este aj koraliu tak to ich teda fakt lutujem, giftzahn ved to je absurdne, nemyslis?;-) Ved tercovec je pomala kludna ryba, stojate a mierne prudiace vody atd atd...
Diskusove akvarium musi byt stavane na poziadavky tejto rybky co je v hlavnom protipole s poziadavkami rastlinneho akvaria kde na prvom mieste su rastlinky. Kompromis v tomto pripade bohuzial neexistuje, to je ale este na ovela dlhsiu diskusiu...
Rozhodne nedoporucujem disky ako rybky do akva ktore ma byt klasicke rastlinne...bud budu trpiet rastlinkya leo disky, oboje dokopy nejde..