majtan.miso napísal:Valceky su biologicka filtracia (kolonizacna plocha pre bakterie) aj ked dost biedna (mala filtracna plocha oproti sere,eheimu alebo seachemu)
Odoslané z LG-D855 pomocou Tapatalku
Takže ak nie je na obale válčekov písané Sera-Eheim? ,tak je to lepšie vymeniť?
Všetko je o pôrovitosti keramiky,niektoré sú viac porézne iné menej,ešte možno tvarom,že guličky pojmú väčšie množstvo plochy na osídlenie v rovnakom objeme ako válčeky ale aj to len preto, lebo ich natlačíš viacej.Výrobcovia sa predbehujú v papierových údajoch, ktorý,aký materiál má väčšiu plochu.Jednoznačne vedie guličkový Micromec.
JBL Micromec rovno napíše obrovský vnútorný povrch 1500 m2/l je 8 krát väčší

Eheim Pro má osídľovaciu plochu 450 m2/l,tak ako neznalý čo si prvýkrát kupujem je logicky JBL Micromec No.1.
Sera Siporax válčeky májú oproti guličkám ,,len"

Aj napriek číslam som tiež dokupoval Siporax.
Čím jemnejšia poréznosť,tým skôr sa upcháva a biologická filtrácia stráca na účinku a ďalej to fachčí len mechanicky.
Tam je dôležitý prvotný predfiltrový materiál,ktorý zachytí nečistoty a chráni keramiku pred upchávaním.Prepieranie raz za čas je vhodné u každej náplne a hlavne pri väčšej údržbe v akváriu a prerývaní substrátu.Ak sa mení len voda,nie je znížený prietok,nechať spokojne baktérie na pokoji,nech robia čo majú,ale predfiltrovú náplň prežmykovať pravidelne.
Tie válčeky pri Fluvale môžu byť buď alebo

Mám aj Aquanova válčeky a napriek značke som s nimi spokojný.