po asi 9-mesačnej príprave by som rád predstavil moje nové akvárium - Finger Garden. Po celkom úspešnom miníčku (teda pre mňa) sa cítim už trošku menej, ako začiatočník a jedno akvárium mi bolo doma primálo

Základnou ideou bolo nature akvárium, kde by dominovali korene, čistý dizajn bez zbytočne špatiacej techniky. Nature akvária ma skutočne fascinujú.
Rozmer: 60x30x36cm (d x š x v), 5mm sklo Clear Vision, zadné sklo a dno je float
Pozadie: Nie je. Chcel by som priestor za akváriom využiť tak, aby to pridalo akváriu na hĺbke. Jednofarebné pozadia nalepené na zadnom skle ma omrzeli a s použitou technikou nie je za zadnou stenou vôbec nič.
Filtrácia: Eheim 2224 (700L/hod, nameraný prietok 311L/hod.) Ak to bude potrebné, pridám časom pomocné čerpadlo. Na nasávanie a výtlak je použitá transparentná hadica a lily pipes AQUATICMAGIC.
Ohrev: prietokový hydor 300W.
CO2: 1,5Kg tlaková fľaša (možno ju vymením časom za väčšiu), redukčný ventil, ihlový ventil, bez EM ventilu, čiže CO2 budem pridávať non-stop. Po zábehu by som chcel udržiavať úroveň okolo 20mg/L (nepredpokladám extra intenzívne osvetlenie), ale to je iba predpoklad, to budem musiet nastavit s citom. Bubble counter naplnený glycerolom, prietokový DIY difúzor inšpirovaný konštrukciu popísanou tu. Zatial sa zda, ze funguje celkom dobre.
Substrát: toto ma najviac potrapilo pri rozhodovani, no nakoniec padla volba na ADA Amazonia Normal 9L, ADA Amazonia Powder 3L a ADA Power Sand Special S 2L. Musím povedať, že očakávam od toho substrátu naozaj veľa.
Osvetlenie: DIY LED. Použité 2X LED Cree CXA 5000K, aktívne chladené. Svetlo má potenciál svietiť výkonom 80W, čo ani nevyužijem. Výkon je možné meniť použitými zdrojmi konštantného prúdu. Svetelný výkon v zábehu je zatiaľ 30W. Ako budem voliť výkon do budúcnosti je ťažké teraz povedať. Svetlo je riešené ako závesné, bodové, aby bolo možné dosiahnuť shimmering efekt podobný, ako s HQI osvetlením.. (podarilo sa). Stojan je z nerezovej rúrky 25mm, vyrobený na mieru. Otázky ohľadom LED svetla by som chcel riešiť v samostatnej téme, príp. by som návod na výrobu popísal v článku.
Údržba a plánovaná prevádzka: výmena vody zo zásobníka z reverznej osmózy pridávaná cca 1/5 vodovodnej. Tu, v Trnave je vodovodná voda veľmi tvrdá (>20dGH). Výmena vody v zabehnutom akváriu určite aspoň 1x do týždňa a oslovila ma "pomalšia" prevádzka akvária, kedy sa hnojí pomenej, svieti pomenej, netreba udržiavať extra vysoké dávky CO2,... Vtedy sa vyžaduje aj menej častá údržba a layout nie je také ťažké udržať. Akvárium chcem udržiavať dovtedy, pokiaľ bude fungovať Amazonia, čiže pomerne dlhodobo - nie je to layout na pár mesiacov, jednu fotku a potom znova niečo nové.
Skrinka: vraj ADA style, ale nech to volá každý, ako chce. Volil som výšku až 90cm. Miníčko mám na skrinke 75cm a je to žalostne málo, keď si chcem pohodlne sadnúť a bez nejakého krčenia pozorovať, čo sa tam deje. Do skrinky som dorábal fixnú elektroinštaláciu, aby som sa vyhol nevzhľadnej kabeláži a bezúchytové otváranie, na ktoré som bol ukecaný, že snáď na takú skrinku nechcem dať madlá

Založenie: 18. marca 2012
Súčasná flóra
- Marsilea Hirsuta
- Elatine Hydropiper (vdala Giftzahn)
- Cryptocoryne Parva
- Staurogyne Sp. Repens
- Lobelia Cardinalis "Dwarf"
- Blyxa Japonica
- Anubias Barteri var. "nana"
- Fisidens Fontanus "mini" (nie som si isty nazvom, mam ho od Ralfa z akvaburzy - chodi pravidelne)
- Microsorium Pteropus Windelow (vdaka peter-trnava)
- Microsorium Pteropus Narrow (vdaka peter-trnava)
- Microsorium Pteropus Trident
- Microsorium Pteropus "Mini Narrow" (vdala Giftzahn)
- Pogostemon Erectus (vdaka Caiman)
Nejaké fotky zo zakladania:
Na druhý deň po vyfiltrovaní:
Chce to čas, kým to trošku zarastie, hlavne popredie, je tam spolu 7 košíkov M. Hirsuta.
Akvárium je v obývačke a dúfam, že mi bude robiť radosť a spríjemňovať pobyt doma.