Igypop napísal:Ako vlastne funguje vyššie ISO na digitálnych foťákoch?
Čo znamená ISO na klasickomfilme mi je jasné, ale neviem, čo vlastne urobí digitál keď nastavím napr. ISO 400, veď nemôže nastaviť vyššiu citlivosť snímača
Stačia aj nejaký linky na články
Vysvetlim to velmi velmi velmi vseobecne:
Kazdy snimaci obsahuje foto bunky, v ktorych sa vytvara elektricky naboj po dopade svetla (samozrejme zalezi to na type snimaca). To su nam velmi zname pixeli. Ich konstrukcia je rozna a nebolo by tu rozumne to rozoberat - malo miesta a komplikovana tema.
Kazda takato bunka vsak obsahuje nejaku riadiacu elektrodu, ktorou sa da nastavit velkost akumulovaneho naboja pri rovnakom osvetleni. No a zvysovanie ISO znamena, ze fotak resp. nejaka riadiaca jednotka toho snimacieho cipu nastavi take napatie na tej riadiacej elektrode, aby aj pri nizsej intenzite svetla sa akumuloval rovnaky elektricky naboj. S tym vsak suvisi prave zvysovanie sumu, pretoze snimace v pixeloch sa dostavaju mimo optimalnych pracovnych podmienok. Skratka neda sa donekonecna zvysovat citlivost, aby si sa nedostal na urcite napatove obmedzenie respektive obmedzenie velkosti akumulovaneho naboja.
Uz aj vela kvazi zrkadloviek (FujiFilm Fx602 napr.), ma korekciu citlivosti chipu. Takto mozes riadit expoziciu nie priamou zmenou ISO v normovanej dekade, ale zvysis citlivost cipu iba o nejake to percento. Je to skvela vec ked sa mas rozhodnut, ze ISO160 je malo a ISO 200 je uz vela.
Napriklad sa este stava, ze ked mas fotak s 6MPx cipom mozes fotit na 1600 ISO iba na velkost 1MPx. Ide o to, ze riadiaci softver scnimaca uz musi pouzivat viac snimacich pixelov na zaznamenanie jedneho bodu, pretoze musi robit softverove korekcie zo zosnimanych dat. Skratka nieco podobne ako keby si dva pixeli zapojil paralelne aby si dostal vyssie zosnimane napatie a tym zaznamenal aj tie najmenej osvetlene casti. Potom vsak dobre osvetlene casti obrazku su prepalene t.j. ze zosnimany naboj v pixeloch je na maximalnej moznej hranici.
PS: Dufam, ze to aspon niekto pochopil, lebo teraz som si ani ja nie isty ci by som pochopil sam seba.