tak ahojte, ozývam da po dlhšom čase,
dnes som si spätne prečítal túto tému, a bol som dosť zahanbený, aký ťuťmák som bol na začiatku
Chcem vám všetkým v prvom rade poďakovať, za všetky rady, kritiku atď. ktoré ste mi dali. Hodne ma to posunulo dopredu.
Bez vás by som teraz nebol tam kde som, takže ďakujem aj vám aj tomuto fóru
Tak a teraz update:
Technika:
Filter jet-flo 75, po vrch nacpaný molitanom, pre redukciu prudenia
Ohrev: 75W, aquael
Svetlo: 15W, žalostne málo, ale rastlinám sa darí, čo sm mierne prekvapený, ale rast je pomalýýýý
Co2: dosiahol som lvl. max

, prišiel som na to, že ak co2 tak bobmu, hasičák...teraz ale šetrím na novú 200l, hádam, takže co2 - bez
Flóra:
Hygrophila carimbosa - teším sa, že ide, dostal som sa k nej takpovediac náhodou.
Asi 2 druhy cryptocorýn, idú pekne, sú to vďačné, pomaly rastúce rastliny
Microsoum - myslím že narrow, ide pekne, už sa aklimatizovalo, pekne vyplnuje vrch a korene
X-mass moss, java Moss - pekne obrastajú korene, ten X-mass m. stačí pravidelne strihať, a krásne sa zahustí
Anubias var. nana - mám ich tam pár, boli napadnuté bba trošku, tak občas dávam kúru Carbo-m, priamo na bba, funguje to

idú pekne, pomaličky...
Á najlepšie na koniec - jedna saggitaria ani už presne neviem, ako sa tam dostala, pekne si prerastla cestu, nečakal som to, predtým nešla, teraz je to asi najväčšia rastlina v akva.
Fauna:
ja veru neviem, endlerky ma nechytili za a/ napadali male krevety a za b/ nie sú nič extra a sú ako gupky, je ich plné akva...takže nič, len krevetky - na tie som pomaly fajn smeker

, blue pearl, CRS a Cherryny možno sú tam aj sakury

spolu po preriedení asi 60ks. také fesne stádo.

Preto sa vás chcem spýtať, Také Trigonostigma hengeli, takých 10-15ks by to znieslo, nie? Ako sú na tom s krevetami? lebo rovnaké ryby plánujem aj do budúceho akva, aj spolu s krevetkami, sú o dosť menšie ako ich príbuzné Espei...
Hnojenie:
postupne som skúšaním, menením, meraním... vykrištalizovaľ asi nalepšiu kombináciu vôbec - t.j. PMDD aj s Fe aj KNO3, pretože tam nie sú ryby, 3ml/den, občasne EL Carbo, každý druhý den prihnjíme N,P,K a občasne takú zmes makroelementov.
toto akvárium to má už pomaly spočítané, musí uvoľniť miesto,

ale robí mi radosť a takmer všetko chcem potom este pouziť.
Á skoro som zabudol, hodnoty ph - 7, občas trochu viac, Kh - cca 8°d, Gh - kúsok cez 10°d, NO2 - 0 mg/l, NO3 - 10mg/l
Nano:
dávam ho sem preto, lebo som si nechcel zakladať novú tému s takpovediac experimentom, tak len v krátkosti pár postrehov:
Objem, hrubé: 12l
rozmer: 300x200x200
Začalo to ako klasické iwagumi, ale pokazil som sadenie hc...viac vecí ma nakoplo k tomu, aby som s tým niečo spravil...
Preto som skúsil DSM (dry start method), dá sa o tom načítať na nete, základ je ten, že rozmnožíme kobercovky emerzne s vvysokou vlhkostou v akva. Zatiaľ som mimoriadne spokojný...Akva má slúžiť na jeden projekt do školy, a zatiaľ ide super, nové lístky hc už emerzne, postupne sa pekne rozrastá, a to dosť rýchlo, zasadené len pred týždnom, a dokonca aj Eleocharis acicularis, už pekne ide, pár nových lístkov a staré odhnívajú.. Takže DSM vrselo odporúčam, ale zatiaľ neviem, aký bude neskôr prechod na submerz.
ďakujem všetkým vopred za rady a pripomienky
P.S prikladám aj foto tučnice, čo je mimochodom masozrava rastlina

, hádam aspoň dákych plaudaristov poteší