Aká rybka ku Rajovcovi a Gurame perleťovej ?
mám 40l akvárium, rozmery 50x30x30 a chcela by som v ňom chovať 3 rybky. Kupovala som akvárium špeciálne pre 3 rybky labyrintky a poradili mi túto veľkosť ako optimálnu. Najprv som si kúpila rajovca, guramu perleťovú a guramu modrú. Všetky boli približne rovnako veľké, ešte malé, nedalo sa dobre rozoznať pohlavie. Po pár dňoch však modrá gurama sa začala chovať agresívne a šikanovala ostatné dve rybky. Neúmerne rýchlo za týždeň od nich narástla a najprv neskutočne uháňala guramu perleťovú, hrýzla jej do plutvy, až ju dohnala k tomu, že sa schovávala za filtrom, keď ju tam však na druhý deň objavila začala ju prenasledovať naďalej, ani chvíľu jej nedala pokoj, až sa perleťová zapichla medzi rastlinky a nechcela odtiaľ vyjsť. Tým pádom, že sa bála, prestala žrať, až tam zomrela. Vzápätí začala modrá gurama rovnako tyranizovať rajovca, keď už aj ten skončil za filtrom, tak sme modrú guramu vybrali preč - už bolo jasné, že je samička. A vrátili do obchodu. Rajovec sa osmelil, začal žrať a ďalej žije. 3 mesiace bol sám v akváriu, pekne narástol, má špicaté plutvy, čiže predpokladám, že je samček. Nedávno sme k nemu kúpili Guramu perleťovú, tá sa ihneď aklimatizovala, s Rajovcom sa veľmi dobre znášajú, dokonca by som povedala, že sú kamaráti

Ešte neviem rozoznať aké pohlavie je Gurama, pretože je mladšia ako Rajovec. No a chcela by som kúpiť ešte tretiu rybku, nech im je veselšie. Ale bojím sa už modrú guramu, po týchto skúsenostiach, zlatá gurama je vraj podobná modrej, čiže zrejme ani tú nie. Veľmi sa mi páčia labyrintky, ako je aj rajovec a gurama, tak som uvažovala nad Bojovnicou. Lenže sa neviem rozhodnúť, či samčeka alebo samičku. Obávam sa, že samček by im mohol ubližovať a zase samičke by ony dve mohli ubližovať.Akvárium bolo prázdne zabehnuté mesiace pred tým než som tam dala prvé rybky, mám tam živé rastlinky, ktoré sa rozrastajú, teplota je optimálna pre juhoázijské ryby, čo sú labyrintky. Mám tam filter, akvárium je vysypané jemným štrkom prvou vrstvou a ďalšia vrstva sú kamienky. Život v akváriu propsperuje, mám tam aj malé slimáčiky, ktoré sa rozmnožujú. Pravidelne odsávam nečistoty z akvária a vymieňam 1/3 vody. A viem aj to, že Bojovnica je mierumilovná ryba, pokiaľ nie sú dvaja samčekovia, alebo samček v páre so samičkou, ale nikdy si nemôžem byť istá, ako sa zachovajú ostatné ryby. Pretože Bojovnica je menšia než guramy a rajovce Poraďte mi prosím. Ďakujem