Zábeh bol podľa ADA + vlastné skúsenosti + fóra.
Prvé 4 týždne výmena vody každý deň 10 l (z toho prvý týždeň voda vyššej tvrdosti, potom už požadovanej). 5. a 6. týždeň výmena každý druhý deň. Potom už 1X týždenne 20 l.
Filtrácia, štandardná náplň Eheim-u (ehfimech, substrat pro, biela a modrá vložka).
Prvých 20 dní namiesto substrat pro, aktívne uhlie (výmena vždy po 10 dňoch).
Hnojenie, prvé 3 týždne len Brighty K. Potom sa objavili prvé príznaky nedostatku živín, pridanie Brighty Step 1, ECA. Postupné navyšovanie dávok, teraz 8 ml denne Brighty series (8 kvapiek ECA každý deň). Bacter som pri zábehu nemal, teraz ho dávam len tak pre chuť pri výmenách vody, Green gain vždy po ostrihaní.
Osvetlenie, prvý mesiac 5,5 hodiny, potom každý týždeň predlžovanie o pol hodiny až na 8 hodín denne. Výška svetla bez zmeny, 33 cm nad hranou.
CO2 vždy držané v zelenom rozsahu.
Neboli tradičné problémy, žiadna sinica, riasa.
Mal som Bacopu sp. compact, tá ale do mesiaca odišla, spočiatku pekný rast, potom zo dňa na deň sa "spálila", hniloba od dna.
Teraz mi robí problémy Ranunculus, zareagoval na nedostatok živín, ktorý nastal poddimenzovaním hnojenia na začiatku. Prišli dierky, deformita listov, zakrpatenie. Teraz po navýšení sledujem ako sa spamätá. Bolbitis rovnako dal nové listy nižšej kvality.
Čo sa týka koberčeka, tak ten prosperuje. teraz podstúpil prvé veľké strihanie, ale od začiatku bol krásne hustý. Tento mesiac kupujem rybičky, tak som zvedavý čo to urobí s ním, keďže vznikne "kal". Rovnako neprerastá mi cez neho mach, vždy sa kúsky pozbierajú (čo je neuveriteľná "prplačka").
Čo ma dosť sklamalo, tak som kupoval ADA moss cotton, pre mňa veľké sklamanie. Pomerne rýchlo sa rozpadá (3 týždne) a za túto dobu sa mi nestihne mach prichytiť, tak pravidelne ho na novo viažem, niektoré konce koreňov sa mi takto odkryli. Rovnako má ale za sebou mach prvé strihanie, tak som zvedavý ako sa bude správať.
Takže ak to zhrniem, poučenie:
Prvé týždne by som CO2 znížil na minimum (1 bubl./sek.). Myslím si, že Bacopa negatívne zareagovala na nízke pH. U ADA substrátu dochádza k výraznému poklesu pH na začiatku (uvolní kyseliny) + pridanie CO2 tento pokles ešte znásobí.
Posledne som čítal doporučenie radikálne ostrihať Bolbitis pri zakladaní. Ja som tento úkon neurobil, v základe mám kvalitu listov nižšiu, "odhnívanie" krajov, ale nemyslím si, že to nebol emerz. Do budúcnosti by som ho zostrihal a chcel by som mať len nové výhony + nekupoval by som materský.
ADA moss cotton by som už nekúpil.
Dlho som hľadal kompozíciu, nakoniec pre mňa najlepšie vyšla táto. Osobne nie som teraz spätne spokojný s usporiadaním skál, chcelo by ich viac. Samozrejme vieme ako to je, sme limitovaný materiálom.

Je to akvárium založené po veľa ročnej pauze, takže je sa ešte čo učiť.