XP napísal:To VLADY: mas pravdu ze podla SK normy je pouzivanym srubenim na CO2 zavit G3/4" ale to co oznacujes ako 1/2" nie je polcol, ale nemecka norma ... a vyzera to skoro ako 1/2" zavit...ale je to W 21,8 x 1/14" . Kedze sa ale tato norma u nas nepouziva, resp mozno sa uziva na ine technicke plyny je pomerne problem zohnat komponenty s tymto zavitom u nas. Na plnickach vsak podla skusenosti maju zrejme homemade vysustruzene redukcie, takze urcite nie je problem s naplnenim flase s DE zavitom. So zavitom G3/4" je to v pohode.
kedze sa blbnutiu okolo flias a plenenia uz nejaky cas v ramci potapania venujem, dovolil by som si uviest kratky prehlad:
na flasiach, ktore su v obehu na slovensku je mozne najst nasledovne typy ventilov:
vzduch - vnutorny zavit G 5/8" - najbeznejsi typ ventilu na potapacskych flasiach a distribucnych flasiach obsahujucich vzduch
kyslik (stara CSN a STN norma) - vonkajsi zavit W21,8x1/14" - najcastejsi zavin na kyslikovych distribucnych flasiach, zachranarskych pristrojoch a pod.
argon, helium - rovnako ako O2 pouziva vonkajsi zavit W21,8x1/14"
propanbutan- podobne ako vyssie ale ma LAVY zavit takze W21,8x1/14"L
oxid uhlicity- vonkajsi zavit G3/4" -najcastejsie pouzivany zavit na starych hasicakoch
V NEMECKU sa pouziva rovnake rozhranie na vzduch ako u nas , ale v ostatnych plynoch maju niektore veci opacne, tak napriklad:
kyslik je na G3/4" vonkajsi , CO2 na W21,8x1/14" vonkajsi , detto argon a helium...skratka chaos
A kedze sme v EU, tak mame novu normu STN EN 144-1 az STN EN 144-3 , ktora predpisuje pre pouzitie vzduchu, kyslika a zmesi z obsakom kyslika viac nez 21% (tzn Enriched Air Nitrox) nove resp odlisene typy zavitov,
ventil s vnutornym zavitom G5/8" moze byt pouzivany vyhradne na vdzuch a zmesi s obsahom kyslika max 21%. pre plniace tlaky 200 resp 300 atm je rozdielna dlzka zavitu na plniacom konetore a rozdielne ukoncenie tesniacej plochy , takze 200 barovou hadicou nie je mozne plnit 300 barovu flasu

preto mam vsade 300barove koncovky
na Nitrox s obsahom kyslika do 100% (to je uzasna definicia ) je predpisany novy typ ventilu tzv EuroNitrox s vnutornym zavitom M26x2. Tento ventil vyzera napohlad ako vzduchovy, je asi o milimeter vacsi. tato norma u nas plati od r 2003 ale v celom sirok okoli som asi jediny potapac, ktory ho na svojich dekompresnych flasiach pouziva a vsade na mna hladia ako na exota.
Na kyslik predpisuje norma uplne novy typ zavitu M24x2 , takisto odlisene pre 200 a 300bar, ziaden s velkych distributorov technickych plynov (linde, Messer) ju vsak neberie vazne a nadalej poziciava a plni flase kyslikom cez stary zavit.
O novej norme na CO2 nemam informacie, naokolko sa snazim CO2 do potapacskych flias neplnit

ale predpokladam, ze nadalej ostane v obehu ukoncenie na G3/4".
ZAVER:
ak ma niekto flasu s ventilom W21,8x1/14" a chce ju pouzit na CO2 , moze zohnat redukcak urceny na kyslik alebo argon a pokial material pouzitych tesneni a membrany nebude reagovat s CO2 tak by mali fungovat OK