Hnednutie a odhnivanie listov po okrajoch



Akváriové rastliny - hnojivá, co2, pmdd, popis rastlín, pestovanie - starostlivost....

Re: Pomozte mi rastliny mi ohnivaju po okrajoch

Odoslaťod Kubo » 26 Mar 2010 12:48 pm

Ak neotestujes vodu nevies co v nej mas , tak davat nieco odhadom je uplny nezmysel. Takze ja som v tejto teme skoncil s radami.

Co sa tyka prisavnikov mam s nimi tiez nejaku tu skusenost.
Naposledy upravil Kubo dňa 26 Mar 2010 12:50 pm, celkovo upravené 1 krát.
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1606
Obrázky: 168
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Reklama

Re: Pomozte mi rastliny mi ohnivaju po okrajoch

Odoslaťod pha » 26 Mar 2010 12:49 pm

na to tvoje 170l akva tam supni slabu polovicu malej lyzicky, a pozoruj. Poviem Ti ze vela ludi ani nevie preco im to funguje, a ked sa nieco pokasle tak to vzdaju alebo cakaju kym sa to samo nespravi a to je na dlhoooo. Este aky mas filter?
Obrázok používateľa
pha
 
Príspevky: 816
Obrázky: 39
Založený: 17 Aug 2009 21:04 pm

Re: Pomozte mi rastliny mi ohnivaju po okrajoch

Odoslaťod nostradamus » 26 Mar 2010 12:50 pm

Kubo napísal:Ak neotestujes vodu nevies co v nej mas , tak davat nieco odhadom je uplny nezmysel. Takze ja som v tejto teme skoncil s radami.


ked testy neboli a by sa ta niekto opytal tak mu povies chod do bucucnosti sprav si test a neporadim ty......dobry pristup ok respektujem...nech radi ten kto ma zaujem...test kupim ked nic nepomoze.....za par hydrophil ktorych mam z jednej do pol roka 20 sa svet nezblazni......ale pricinu rad vyriesim z pomocou tych co maju zaujem....
Obrázok používateľa
nostradamus
 
Príspevky: 86
Obrázky: 0
Založený: 07 Mar 2010 19:22 pm
Bydlisko: Topolcany

Re: Pomozte mi rastliny mi ohnivaju po okrajoch

Odoslaťod nostradamus » 26 Mar 2010 12:52 pm

martin_s napísal:
nostradamus napísal: mam parik ancitrusov.....a 6 sae....ale tam by som pricinu nehladal....
Preco nie? Ancistrusy zvyknu listy ohlodat presne tak ako je to na tvojej fotke.



ano konecna faza tak vyzera...to ty beriem..ale davam im dost tablet aby netrpeli hladom.....takze do zdravych listov by sa nepustili.....podotykam listy pusta hydrophlia a echinodorus....niekto my tu kedysi pisal malo zeleza......anubias,cryptokoriny,hnedovka,dalsie echinace tusim red.....a podobne rastlinstvo su ok.....
Obrázok používateľa
nostradamus
 
Príspevky: 86
Obrázky: 0
Založený: 07 Mar 2010 19:22 pm
Bydlisko: Topolcany

Re: Pomozte mi rastliny mi ohnivaju po okrajoch

Odoslaťod pha » 26 Mar 2010 12:53 pm

martin_s napísal:
nostradamus napísal: mam parik ancitrusov.....a 6 sae....ale tam by som pricinu nehladal....
Preco nie? Ancistrusy zvyknu listy ohlodat presne tak ako je to na tvojej fotke.

Asi niesu nejak velky ked to tvrdi, a ked je rastlina odidena je lachsie zlikvidovatelna, to je recht. Ja som mal raz 8ks prisavnikov a rastlin sa ani nedotkli
Obrázok používateľa
pha
 
Príspevky: 816
Obrázky: 39
Založený: 17 Aug 2009 21:04 pm

Re: Pomozte mi rastliny mi ohnivaju po okrajoch

Odoslaťod nostradamus » 26 Mar 2010 12:55 pm

pha napísal:na to tvoje 170l akva tam supni slabu polovicu malej lyzicky, a pozoruj. Poviem Ti ze vela ludi ani nevie preco im to funguje, a ked sa nieco pokasle tak to vzdaju alebo cakaju kym sa to samo nespravi a to je na dlhoooo. Este aky mas filter?


ok idem sup.....filter hailea....HL BT 700 NA 70-250 litrov,690 l hodina,mam tam rampu,co2 zavedene do filtra pred molitan,cistim filter tak ako sa ma/voda z ava a pod/....1X tyzdenne.....

prisavniky 2ks asi 8cm
prisavky thajske 2 ks asi 12 cm
sae 6 kusov....

rastliny su ohlodane az ked su listy v devastacii.....skusim este dat neake foto.....ak sa zadari nokia : D
Naposledy upravil nostradamus dňa 26 Mar 2010 12:57 pm, celkovo upravené 1 krát.
Obrázok používateľa
nostradamus
 
Príspevky: 86
Obrázky: 0
Založený: 07 Mar 2010 19:22 pm
Bydlisko: Topolcany

Re: Hnednutie a odhnivanie listov po okrajoch

Odoslaťod Kubo » 26 Mar 2010 12:57 pm

Test je na to aby si si nastavil svoje hnojenie , to trva cca mesiac a na to test potrebujes , no ak chces hadzat do akvarka ani nevies co , tak tymto tempom to vyriesis ... A co sa tyka tvojej buducnosti ci minulosti , tak ty asi nezijes s dobou. Naco budem vymyslat a hrat sa na hrdinu bez testov ked si ich kupim a nastavim to za x dni. To akoby si povedal , naco pojdem autom ci vlakom do Bratislavy z Kosic ked mozem ist peso , lebo v minulosti auta ci vlaky neboli. Ale uz to nechajme tak. :)
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1606
Obrázky: 168
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Hnednutie a odhnivanie listov po okrajoch

Odoslaťod pha » 26 Mar 2010 12:59 pm

no a este by som Ti poradil precitaj si od ,,azet,, pernament test CO2. ide o ten roztok do toho testu 4dKH. ak tam nemas tento roztok, moze ta test zavadzat...
Obrázok používateľa
pha
 
Príspevky: 816
Obrázky: 39
Založený: 17 Aug 2009 21:04 pm

Re: Hnednutie a odhnivanie listov po okrajoch

Odoslaťod pha » 26 Mar 2010 13:01 pm

chalani, preco to takto cele riesite? ked nechce tak nechce, a da sa sa to aj bez testov, zakladny ma a to na CO2
Obrázok používateľa
pha
 
Príspevky: 816
Obrázky: 39
Založený: 17 Aug 2009 21:04 pm

Re: Hnednutie a odhnivanie listov po okrajoch

Odoslaťod nostradamus » 26 Mar 2010 13:06 pm

pha napísal:no a este by som Ti poradil precitaj si od ,,azet,, pernament test CO2. ide o ten roztok do toho testu 4dKH. ak tam nemas tento roztok, moze ta test zavadzat...


test je dlhodoby od seri z roztokom prisavkom navodom a tak ako to ma byt z obchodu.....takze mal by byt ok..jedine ze by to bola vyrobna chyba : D......aj kvapky davam 4 ako je v navode....prikladam foto aby sme sa rozumeli co mam na mysli...
Prílohy
260320101580.jpg
foto neny kvalitna....plni ucel a nieje do sutaze...dakujem....
Obrázok používateľa
nostradamus
 
Príspevky: 86
Obrázky: 0
Založený: 07 Mar 2010 19:22 pm
Bydlisko: Topolcany

Re: Hnednutie a odhnivanie listov po okrajoch

Odoslaťod martin_s » 26 Mar 2010 14:27 pm

Temu som precistil od "zmysluplnych" prispevkov. Prosim drzte sa diskutovanej temy a osobne konflikty rieste cez SS.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

NO 3 test od Rataja

Odoslaťod nostradamus » 26 Mar 2010 15:48 pm

spravil som test na no3 od rataja ....vysledok skoro sa to nesfarbilo velmi malo ...vyzera to na 10 mg/l ....

a co teraz s tym??...mam malo ...



ak som to teda spravne pochopil mam malo zivin pre rastliny???este raz prikladam foto.....
mam teda zvysis pmdd a co2
Prílohy
250320101575.jpg
Obrázok používateľa
nostradamus
 
Príspevky: 86
Obrázky: 0
Založený: 07 Mar 2010 19:22 pm
Bydlisko: Topolcany

Re: NO 3 test od Rataja

Odoslaťod dusik » 26 Mar 2010 18:14 pm

Príliš málo informácii na to aby ti niekto poradil. S NO3 to najpravdepodobnejšie nebude mať nič spoločné. Typujem že to je ešte emerzná rastlina, alebo iné živiny napr. Fe, alebo nedostatok svetla.
Obrázok používateľa
dusik
 
Príspevky: 1187
Obrázky: 21
Založený: 27 Nov 2008 21:57 pm
Bydlisko: Martin

Re: NO 3 test od Rataja

Odoslaťod nostradamus » 26 Mar 2010 18:20 pm

prepac..toto je pokracovanie k jednej teme co sa tu diskutovalo rano.....takze doplnam co 2 v norme/dlhodoby test sera/,pmdd od dnes 4 ml na 170 litrove akva....a svetla ak je malo 80 W tak uz potom neviem : D/tropical red/....rastliny su dopestovane...pred rokom som kupil jednu hydrophilu teraz mam s nej 20 ...... doporucili my tu zmerat NO 3 takze to je 10 MG/l ako som uz uviedol hore.....
Obrázok používateľa
nostradamus
 
Príspevky: 86
Obrázky: 0
Založený: 07 Mar 2010 19:22 pm
Bydlisko: Topolcany

Re: NO 3 test od Rataja

Odoslaťod martin_s » 26 Mar 2010 19:40 pm

Mozes skusit zvysit NO3- aspon na 20mg/l. Mas v PMDD primiesany aj PO4(3-)?
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: NO 3 test od Rataja

Odoslaťod nostradamus » 26 Mar 2010 19:59 pm

martin_s napísal:Mozes skusit zvysit NO3- aspon na 20mg/l. Mas v PMDD primiesany aj PO4(3-)?


pmdd od laca 33g MgSO4 7 H 2 O
14g K2SO4
6g KNO3
15g Tenso

davku zvysujem na 8 ml denne
Obrázok používateľa
nostradamus
 
Príspevky: 86
Obrázky: 0
Založený: 07 Mar 2010 19:22 pm
Bydlisko: Topolcany

Re: NO 3 test od Rataja

Odoslaťod martin_s » 26 Mar 2010 20:08 pm

nostradamus napísal:
martin_s napísal:Mozes skusit zvysit NO3- aspon na 20mg/l. Mas v PMDD primiesany aj PO4(3-)?


pmdd od laca 33g MgSO4 7 H 2 O
14g K2SO4
6g KNO3
15g Tenso

davku zvysujem na 8 ml denne
Tak je moznost ze mas aj malo P. Ak si dobre pamätam (nie som si isty ci si to bol ty) tak si mal problem s sedou riasou. Zmizla?
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: NO 3 test od Rataja

Odoslaťod nostradamus » 26 Mar 2010 20:15 pm

stetinka zmizla ..sae a bioferm do tyzdna zabrali.....mal som obrovske problemi z riasami...do tyzdna nic.....ako keby si mavol prutikom......

mimochodom som studoval dnes a dospel som k zaveru ze som spravil tieto chyby :malo PO 4 -zvysim redukciou pistii a castejsou vymenou vody,raz tyzdenne 40 L......a pmdd som zvysil z 4ml na 8ml....
Obrázok používateľa
nostradamus
 
Príspevky: 86
Obrázky: 0
Založený: 07 Mar 2010 19:22 pm
Bydlisko: Topolcany

Re: NO 3 test od Rataja

Odoslaťod pha » 26 Mar 2010 20:17 pm

tak zvitazil ludsky rozum, konecne... nostradamus: takze ak nemas to KH2-PO4, treba si zadovazit, bez toho to pojde tazko.
Obrázok používateľa
pha
 
Príspevky: 816
Obrázky: 39
Založený: 17 Aug 2009 21:04 pm

Re: NO 3 test od Rataja

Odoslaťod martin_s » 26 Mar 2010 20:17 pm

nostradamus napísal:stetinka zmizla ..sae a bioferm do tyzdna zabrali.....mal som obrovske problemi z riasami...do tyzdna nic.....ako keby si mavol prutikom......

mimochodom som studoval dnes a dospel som k zaveru ze som spravil tieto chyby :malo PO 4 -zvysim redukciou pistii a castejsou vymenou vody,raz tyzdenne 40 L......a pmdd som zvysil z 4ml na 8ml....
To by mohlo pomoct. Zvysis tym aj NO3- kedze ho mas v PMDD. P mozes zvysit aj tym ze pridas KH2PO4 ak by sa ti ho podarilo zohnat.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: NO 3 test od Rataja

Odoslaťod nostradamus » 26 Mar 2010 20:23 pm

kamos je laborant v nemocnici na patologii ....neviem ci to tam moze zohnat opytam sa ho.....inak paradox je ze vetsinou ako som studoval maju problemi z velkymi hodnotami....a sa ich snazia znizit........
Obrázok používateľa
nostradamus
 
Príspevky: 86
Obrázky: 0
Založený: 07 Mar 2010 19:22 pm
Bydlisko: Topolcany

Re: NO 3 test od Rataja

Odoslaťod martin_s » 26 Mar 2010 20:49 pm

nostradamus napísal:kamos je laborant v nemocnici na patologii ....neviem ci to tam moze zohnat opytam sa ho.....inak paradox je ze vetsinou ako som studoval maju problemi z velkymi hodnotami....a sa ich snazia znizit........

Mali by to tam mat, kedze sa to pouziva aj na pripravu pufrov, napr. pri imunohistochemii.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: NO 3 test od Rataja

Odoslaťod Poly » 27 Mar 2010 14:50 pm

Aj ja mam problem s nizkymi hodnotami a dochadzam k zaveru, ze mozno prave preto mam uz rok problem s riasami. Snazil som sa ich odrezat od zivin a to bolo zle. Zistil som, ze riasy su u mna limitovane mikroprvkami, lebo len co som tam nalial rasobijca (obsahuje Mn, Mo a nejake hormony), tak nabehla taka riasa, ze ma skoro porazilo, to som mal ale vtedy este nizke NO3-. Doteraz som mal asi 0-10mg/l, zarobil som si len KNO3 a vytiahol som to na cca. 30 mg/l, mikroprvky nepridavam, nebadam, ze by ich bolo malo, rastliny vyzeraju zdravo, len rastu pomaly. Vyzera to zatial nadejne.
Jo, a kedze tato tema je o ratajovom teste na NO3- tak moj bude mat zachvilu rok, tak som ho pre istotu skusil "standardizovat", zarobil som si roztok 50mg/l NO3-, a nameral som len nejakych 20mg/l. Oficialne sa dava 1ml akvariovej vody a dolieva sa do 10ml, tak ja davam 2,5ml akva vody a dolejem do 10 a uz ukazuje dobre :) Skoda ze aj pri foskole sa voda z akva neriedi podobne, ten tiez nameriava menej a uz je prakticky nepouzitelny :(
Obrázok používateľa
Poly
 
Príspevky: 929
Obrázky: 61
Založený: 10 Sep 2006 10:15 am
Bydlisko: Bratislava

Re: NO 3 test od Rataja

Odoslaťod smik » 27 Mar 2010 17:54 pm

NO3 test od Rataje si někdo chválí. Já jsem zkoušel dva a vždy jsem v mém kalibračním roztoku o hodnotě 20 mg/l naměřil 0 takže testům moc nevěřím. Rostlinné akvárium se dá provozovat i bez měření hodnot živin. Musí se splnit několik podmínek. Zjednodušeně:
1. Rozumné světlo (0,5W/l)
2. CO2 na hranici 30-40 mg/l
4. Dobré a dostatečné proudění vody v akva
3. Hnojení metodou Estimative index
Při tomto druhu provozování akva je jistota, že pokud se něco podělá (řasy, různé projevy nedostatků u rostlin) tak je na vině nedostatečné CO2 a tok vody.

Nicméně si pořád myslím, že ten list co je na fotografii má na svědomí Ancistrus.
Obrázok používateľa
smik
 
Príspevky: 367
Založený: 06 Júl 2008 12:00 pm

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Akváriové rastliny

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.