Nezúfaj nostradamus, každý z nás sa trápime a chod akvária je u každého iný... Ak by to bolo také jednoduché tak časom by ťa to prešlo ako psa mráz...

To je na akvaristike zaujímavé, motivujúce a inšpirujúce, že ťa stále niečim novým prekvapí a máš možnosť to napraviť ak sa vyskytne problém( neviem či vždy,ale zatiaľ áno)...Aj Ja som to častokrát skúšal metódou pokus-omyl, ale niekedy to ani ináč nejde...

Ja hnojím CO2 od začiatku, ale aj tak to není ono rastliny ako tak rástli, nakoľko mám dosť tvrdú vodu a miešam ju s vodou z RO tak sami trocha podarilo zbaviť štetinkovej riasy aj vystabilizovať akvárium. Po čase som prišiel na to, že nemá zmysel hnojiť rastliny rozličnými komerčnými hnojivami s obashom Fe, Mb, Mn,Mg,N,K ako sú: Sera Florena, Tropical Ferroactiv, Aquaplant, JBL Ferroactvi, RAtaj Brutus, Kobal a pod.

Všetko je to na nič! Začal som vážne uvažovať na PMDD a tak som začal dávkovať najprv pomaly 5ml na moje akvárium (612L) po 1 mesiaci som to zvýšil na 10ml na deň a každý deň som meral Fe,NO3,Po4, obsah CO2 vo vode som kontroloval pravidelne aj ostatné veličiny a začal som tuto na fóre študovať jednotlivé zloženie PMDD a skúšať to najprv samostatne Tenso Coctail, KNO3, vynechal som aj Mg2SO4 zo zložky keďže mám tvrdú vodu a po 1,5 mesiaci sa mi strašne zariasilo akvárium, tak som vypustil PMDD z dávkovania zatienil akvárium úplne na 3 dni a veľmi mi to pomohlo zbaviť sa raisy. Momentálne nehnojím ničím rastliny rastú ako tak,ale vždy ma trápi strašne vysoký obsah Fosfora vo vode 1-2 mg/l a nedarí sa mi ničím ho znížiť... Takže riasa v mojom akváriu konkrétne typ Cladophora prebýva nokoľko je dostatočne zásobovaná makroprvkami z PMDD aj teraz po vysadení nastal trocha jej ústup, ale celej som sa nezbavil...Takže ak túžiš po veľmi krásnom akváriu ala štýl Takashi Amano alebo Oliver Knott ako Ja s krásnymi vyfarbenými rastlinami tak musíš mať obrovskú trpezlivosť , trocha viac času a hlavne čítať čítať a čítať na fóre témy odborné články, knižky, literatúru...!!!!