martin_s napísal:Kubo to si nemyslim. Predavac si musi tiez odkontrolovat ci tovar, ktory mu tam dlho stoji na sklade nie je uz po zaruke. To ze je na vine Rataj teda tiez nemusi byt pravda, kedze od neho tovar nemusel odist expirovany. Expirovat mohol v predajni...
Taktiez by si mal predavac skontrolovat aky tovar prebera od dodavatela - ak je expirovany, tak ho neprevezme... Cize v tomto pripade je skutocne zodpovednost na predavacovi, resp. prevadzkovatelovi predajne.
Michal1987 napísal:Kupujúci by si mal taktiež overiť, či je dátum spotreby OK.
To ci je pouzitelne aj po expiracnej dobe nie je podstatne. Expiracna doba urcuje cas kedy by mal byt dany produkt zarucene bezpecne pouzitelny a su na to urcite predpisy a normy. Po tejto dobe sa tovar pokial viem (je to aj v nejakom zakone, nariadeni alebo vyhlaske) nesmie expedovat ani predavat konecnemu spotrebitelovi. A je jedno ci ide o hnojivo, potraviny, lieky alebo cokolvek ine. Dokonca som si neni isty ci aj nejaka vyhlaska neupravuje pri niektorych druhoch tovaru aj dobu pred koncom expiracie dokedy sa mozu predavat.Kubo napísal:Apropo tusim tu uz bolo niekde v teme kde odpisal niekomu pan Rataj presne na tento problem. Povedal , ze hnojivo je v pohode pouzitelne aj niekolko mesiacov po expiracii. Je to asi ako s liemi. Napisu expiraciu, no pouzitelne su v pohode aj pol roka po datume spotreby. Takyto nazor ma mnoho doktorov a vedia asi preco.
Kubo napísal: Mimochodom nieje to prvy krat , ze niekto sa stazoval na poexpiracne vyrobky od firmy Rataj.
Nie som presvedceny, ale je mensia pravdepodobnost ako to ze bude vyrobca expedovat pozarucne vyrobky. Nemoze si to dovolit kedze by asi prisiel o zakaznikov, ktory odoberaju vo velkom. Navyse moze tovar "prebalit" ked by uz o to islo (co tiez nie je ale zakonny postup!!!). Predajca moze konecnemu spotrebitelovi lahsie predat leziak, kedze konecny spotrebitel nerata s moznostou ze kupi expirovany vyrobok a ak aj na to nahodou pride, tak predajca sa moze vyhovorit lahko na dodavatela, alebo sa ospravedlni a tovar vymeni. Ak aj pride o 1 zakaznika, tak ide o mensiu stratu ako ked pride vyrobca o zakaznika, ktory objednava vo velkom... Ale to je len dalsia teoria.Kubo napísal:Martin rovnaka otazka , preco si presvedceny , ze na vine je predavac pripadne majitel predajne ci skladu?![]()
Skalopevne presvedceny niesom , ja len teoretizujem , kedze nemam zaruceny dokaz. Mimochodom nieje to prvy krat , ze niekto sa stazoval na poexpiracne vyrobky od firmy Rataj. Sam som raz nechtiac kupil takyto vyrobok , ktory mal tesnu spotrebu. Tym nechcem povedat , ze v kazdom pripade je zodpovedna za to firma Rataj , kludne za to moze byt zodpovedny sklad inej firmy alebo predavajuci.
Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.