Ahojte,
po pár mesiacoch fungovania posielam nejaké moje trápenia a moje uzávery z akva.
V akve mám stále zelenú vláknitú riasu. V zásade čím dalej, tým viac. Tak ju poctivo zberám, ale to samozrejme nie je riešenie. Dropchecker mám stále tmavozelený, aj ked som kupil originál naplne aby som vylucil nepresnosť zle pripraveného 4dkh roztoku. CO2 som pridával cez externý atomizér, každopádne kedže som sice minibublinky v akva videl, ale nebol som si istý či sú dosť malé, a či mi cez rampu neunikajú von z akva, tak som kupil atomizer do akva, kde aspon vidím či tie bublinky idú. (Je možné že sa mi zaniesli tie membrany na valčeku v atomizery, takže týmto som chcel túto prípadnu chybu eliminovať) Po sledovaní jeden den sa zdá že atomizer priamo v akva funguje lepšie, či už preto že bublinky su vypustané pri dne a neutekjú hned cez hladinu, alebo je jednoducho menej zanesená membrana a bublinky su menšie. Niektoré rastlinky aj bublinkovali, každopadne určite nie tak že pekne bublá celý travniček.
Najviac mi na nervy leze mach, kedže ho neviem z akva dostať preč, a väčšinia rias sa rodí práve na nom. Kupil som aj 5 SAE a 5 otíkov, SAE sa občas riasou krmia ale musel by som ich tam viac aby to stihli pojesť. Najlepšie aj s tým machom.
Eleocharis sp. mini sa nie a nie rozrásť, občas mi nejaký koren vypláva, do istej miery je to možno sposobené vytahovaním riasy z eleocharisu, možno sa trochu hýba aj tá amazonia. Aj rastliny, ktoré mesiac po založení fungovali parádne nejako nerastú, a zas aj naopak.
Do akva dávam relatívne viac PO4, pomaly som už na tých pomeroch AZETOvého hnojenia, ale väčšinou ked merám tak ho mám pod tým ideálnym pomerom( PO4 ku NO3 1:10), takže aj to možno vplýva na vznik riasy.
Mikro som pridával Plantex, každopádne som radšej objednal easy profito, dávkujem azoo carbo plus, a objednal som aj easy carbo.
Momentálne vidím východisko zo svojich problémov v dvoch veciach.
1. Polepšiť sa - čistiť filter radšej raz za týžden ako za mesiac, a oba filtre mám tak v intervale 2 týždne vyčistené. Plus k tomu poctivejšie hnojiť, aj to carbo možno najlepšie priamo na postihnuté miesta aplikovať. Prípadne sa menej hrabať v amazonii

2. Reverzná osmoza - Momentálne sa nádejám, kedže už som vyskúšal veľa vecí, že trochu mäkšia voda by mohla rastu rastlín pomocť, kedže mám tvrdú bratislavsku vodu. A tým pádom by aj tá riasa mohla ustúpiť. Minimálne ten trávniček z eleocharisu mini si vyžaduje mäkšiu vodu.
Ďakujem vopred za rady.