marost napísal:Má niekto skúsenosti s Hrotnočelcom ostroplútvim (Macrognathus aculeatus). Náš merá 20 až 22 cm

. Žere nám neonky a 4 cm parmičky

.Čo mám robiť.
ak je to ten orazovohnedy s niekolkymi skvrnami na chvostovej casti tela mam take 2/asi 15 a 18cm/ a este mam iny druh tiez 2ks/jeden ma 25cm/.kupil som ich male 8cm, velke kusy mozu byt mierne agresivne voci malym rybam/do 3-4cm/ked nemaju dostatok potravy,cize male rybky su mozno nahradou potravy.ale z toho co viem je potrebne mat v aqua dostatok zon,ktore su husto porastene pre male ryby.mne neonky vzdy nechaval na pokoji-zatial-mam ich spolocne 8mesiacov.na druhej strane jeho naroky na potravu treba 100percentne uspokojit ak nechces mat problemy s malymi rybami.velkost jeho papule limituje jeho potravu,cize ked je maly niet problemu ale ked je 20cm uz vie papulu dost roztiahnut takze neonka je ohrozena.v niektorych knihach sa pise ze je mierumilovny ale zo zahranicnych pubikacii a pramenov viem ze male ryby su ohrozene.druhou vecou je potrava, ktoru prevazne hlada na dne,ak ju nenajde a je dostatocne velky obrati sa na stredne vrstvy akva a neonky maju problem.ja mam neonky cca.5cm takze asi nie su zatial zaujimave ako potrava.
dalsi parameter:ak je sam v akva a nema inych druhovych partnerov je viac exteritorialny,ked ich mas viac tak sa casto zaoberaju jeden druhym v ramci druhu/moja skusenost/.ale najviac si treba dat pozor na dostatok potravy a proporcionalnu velkost ryb v akva.
viac ti momentalne neporadim,skus sa obratit na niekoho kto vie viac.