Ako vidím, návraty k akvaristike sú populárne.
Keďže sme sa sťahovali, pôvodné akva som pred rokom kompletne zrušil. V novom bytíku som konečne zmontoval skrinku na akva a tak sa vraciam aj na fórum a prosím o radu.
Dlhé roky som fungoval na informáciách, ktoré som mal od decka. Keď som si teraz prečítal niekoľko článkov, uvedomil som si, že som to nerobieval zrovna najlepšie.

- tu bude umiestnené akva

- tu bude umiestnené akva
Takže takto.
akvárium: 900d x 400h x 425v
Rastliniek chcem mať dosť, ale s mierou, tak aby ostalo aj voľné miesto. Presné druhy ešte neviem, ale zo začiatku niečo nenáročné, časom sa uvidí.

- niečo takéto chcem dosiahnuť, ale rastliniek trochu viac
Zatiaľ, podľa informácií, ktoré som sa dočítal, plánujem takúto tech. výbavu:
svetlo: T5 2x 39W napr:
http://akvaristika24.sk/akvaristika-c-3 ... 18058.htmlohrievač niečo 100W štandardne doma udržujeme teplotu okolo 19-21 stupňov
filter externý, tu mám ale dilemu. V článkoch som sa dočítal, že výkon má byť taký, aby sa prefiltroval objem vody v akváriu 1x za hodinu. Filtre adekvátne k veľkosti nášho akvária však majú výkon +/- 700-900l/h. Z diskusií však usudzujem, držať sa skôr odporúčaní výrobcov, takže predbežne mám vybraný: JBL CristalProfi e901 greenline, alebo 701, alebo TETRATEC. O oboch tu bolo písané kvantum pre aj proti, ale JBL mi rozmerovo viac pasuje do skrinky.
pri dne tiež váham, akú dať skladbu. Ale zatiaľ to vidím takto: najprv "staré dno", napr. JBL Aquabasic 5L a na to vrstvu JBL Manado, alebo Aquaclay 10kg. Neviem, či dohromady 15l hmoty bude dosť na moje akva. Ak nie, asi by som manado zmiešal so štrkom a nasypal to ako jednu vrstvu.
Zatiaľ takto, budem rád a vďačný za každú pripomienku.
Jakub